Svet

Senka koja vlada Kremljom: Ovo je Aleksandar Dugin, filozof i mistik koji je oblikovao Putina (FOTO)

Neki ga nazivaju "novim Raspućinom", a neki idu toliko daleko da kažu da je on "Putinov mozak". Ko je zapravo Aleksandar Dugin, mistik koji je definisao modernu rusku spoljnu politiku?

Objavljeno: 09.01.2017. 12:15h
Foto: Profimedia, Aleksandar Dugin
Nedavna odluka odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame o proterivanju 35 ruskih diplomata, navodno uključenih u hakerske napade sa ciljem uticanja na rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Donald Tramp, dalje je narušila već hladne odnose Amerike i Rusije.

Analizirajući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina zapadni mediji su se tokom poslednjih sedmiva temeljno bavili kontroverznim ruskim intelektualcem Aleksandrom Duginom kojeg jedni nazivaju “Putinovim Raspućinom”, a drugi “Putinovim mozgom”.

Svojom dugom bradom filozof, sociolog i istoričar Aleksandar Dugin zaista podseća na kontroverznog mistika Grigorija Raspućina, a mnogi analitičari na Zapadu smatraju da je Duginov uticaj na ruskog predsednika sličan onome koji je Raspućin imao na rusku carsku porodicu Romanovih, odnosno na cara Nikolaja II i caricu Aleksandru.IMPERIJALIZAM

Aleksandar Dugin je ekstremni ruski nacionalista i zagovornik ruskog imperijalizma. Kao tvrdi tradicionalista, žestoki je kritičar liberalizma koji simbolizšu SAD.

"Liberalizam je najveće zlo... Američku imperiju bi trebalo razoriti", izjavio je Dugin nekoliko puta.

Međutim, Dugin je podjednako žestok i u osudi komunizma, a iako kritikuje fašizam, on navodno pokazuje simpatije prema nacističkom osećaju za hijerarhiju i njihovoj "romantici smrti".

"Treba nam nova stranka. Božja stranka, ruski analog Hezbolahu", naglašava Dugin koji je pažnju zapadnih medija privukao i svojim antinaučnim i antitehnološkim shvatanjima - Dugin se zalaže za zabranu hemije i fizike, a protivnik je i interneta, kao i biotehnologije.

Thinkstock, Moskva

Aleksandar Geljevič Dugin rođen je 1962. godine u Moskvi. Otac mu je, kako sam tvrdi, verovatno radio za sovjetsku vojnu obaveštajnu službu, a majka je bila doktorka. Kada je imao tri godine, njegovi roditelji su se razveli. Duginova sećanja na detinjstvo nisu lepa.

"Mrzeo sam svet u kojem sam rođen", rekao je Dugin u razgovoru za "New Yorker".

Kao tinejdžer pridružio se krugu ekscentričnih moskovskih intelektualaca koji su podjednako prezirali sovjetski komunizam koliko i zapadnjački kapitalizam. Njegove sfere bili su misticizam i ezoterija.

Početkom 1980-ih Aleksandar Dugin je pohađao Moskovski vazduhoplovni institut, ali je izbačen zbog svojih antisovjetskih i desničarskih stanovišta. Nakon izbacivanja s instituta neko vreme je radio kao čistač ulica i davao časove engleskog i francuskog jezika. Inače, uz spomenuta dva, tečno govori još sedam jezika, uključujući nemački, španski i portugalski.

Wikipedia, Sovjetski poster

Ranih 1980-ih, Aleksandar Dugin oženio se Evgenijom Debrijanskajom koja mu je 1985. godine rodila sina. Ipak, Dugin nikada ne spominje svoju prvu ženu, verovatno i zbog toga jer je Evgenija Debrijanskaja jedna od najistaknutijih ruskih aktivistkinja za prava LGBT zajednice, dok on smatra da su ruski antigej zakoni “sasvim korektni”.

"Liberalizam insistira na slobodi i oslobođenju od svakog oblika kolektivnog identiteta. To je sama bit liberalizma. Liberali su oslobodili ljudsko biće od nacionalnog i religijskog identiteta. Poslednji preostali oblik kolektivnog identiteta je rod. Tako je sada došlo vreme i da se rod ukine i postane nešto arbitrarno i neobavezno", rekao je svojevremeno Dugin.

Od 1987. godine Aleksandar Dugin je u braku s konzervativnom filozofkinjom Natalijom Melentijevom s kojom ima kćerku.

Profimedia, Aleksandar Dugin

ZAPAD

Toekom Gorbačovljeve perestrojke (1986. - 1991.) Dugin je prvi put bio na Zapadu, konkretno u Berlinu i Parizu, gde je upoznao Alena de Benoista, lidera evropske Nove desnice. Iako ističe da je veliki poštovalac evropske kulture, Dugin je tokom svoje prve posete Zapadu bio razočaran i doživeo ga je “lošijim od Sovjetskog Saveza”.

U razdoblju od 1990. do 2000. godine Aleksandar Dugin objavio je niz radova i knjiga, među kojima i “Osnove geopolitike” iz 1997. godine, koja je pobudila veliki interes kod političkih i vojnih struktura u Rusiji.

Dugin je zatim postao savetnik Genadija Seleznjova, predsednika Dume. Kada je Vladimir Putin 2000. godine postao ruski predsednik, Aleksandar Dugin postao je jedan od njegov najvatrenijih pristalica.

"Putin je sve... Putin je apsolutan... Putin je nezamjenjiv", oduševljeno je govorio Dugin koji je 2004. godine doktorirao sociologiju na Univerzitetu u Rostovu da bi 2008. godine postao profesor na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi i upravnik Centra za konzervativne studije.

Profimedia, Vladimir Putin

Aleksandar Dugin osnovao je 2001. godine Međunarodni evroazijski pokret. Reč je o organizaciji koja promoviše ujedinjenje bivšeg sovjetskog područja u jedinstvenu kulturnu i civilizacijsku celinu.

"Evroazija je teritorija starog Ruskog carstva ili Sovjetskog Saveza. Možemo je nazvati i velikom Rusijom", pojasnio je u jednom razgovoru Dugin koji se u svojim radovima bavio i južnoslovenskim narodima. Tako je u članku Geopolitika jugoslovenskog sukoba iz 1997. godine ocenio da Hrvati spadaju u “katolički sektor germanske srednje Evrope”, utvrdivši da je njihova geopolitička sudbina “vezanost za taj blok”. Za Srbe, pak, ističe da su u svim kritičnim istorijskim trenucima bili uz Ruse.

"Srbi su zapravo mi. Oni se osećaju kao mi. Srbi su naše ja", rekao je prošle godine prilikom posete predsednika Tomislava Nikolića Moskvi.

Fonet AP/Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

Tokom početka rusko-ukrajinskog sukoba 2014. godine zalagao se za aneksiju ukrajinske teritorije koja je pre bila deo Ruskog Carstva, pa je čak i pozivao na genocid u Ukrajini.

Pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, Dugin je dočekao s oduševljenjem.

"Iako je tvrd i grub, Donald Tramp kaže ono što misli, on je nepristojan, emotivan i očito iskren. Činjenica da je milijarder ništa ne znači. On je različit. On je jedan ekstremno uspešan obični Amerikanac", izjavio je Dugin.

"Za nas je njegova pobeda radost, to je sreća. Morate razumeti da Trampa smatramo američkim Putinom", rekao je nedavno Aleksandar Dugin za "Wall Street Journal".
  (Jutarnji.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Aleksandar DuginMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Profimedia, Aleksandar DuginMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Profimedia, Aleksandar DuginMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Profimedia, Aleksandar DuginSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS