Svet

Kako je Putin pobedio u poslednjoj rundi protiv Obame... Dok je Tramp aplaudirao

Američki odnos prema Rusiji kao Babarogi ispunio je Putinove pristalice ponosom. Oni su to prepoznali kao znak da je Rusija ponovo svetska sila

Objavljeno: 09.01.2017. 16:05h
Foto: AP, Vladimir Putin i Barak Obama
Bio je to tipičan Vladimir Putin: nepredvidiv, ciničan i vešt u obavijanju stvarnih događaja u propagandu. Kada je 29. decembra Barak Obama proterao 35 ruskih diplomata i njihove porodice zbog navodne umešanosti u špijunske aktivnosti, zatvorio dva diplomatska predstavništva i uveo novu rundu sankcija Rusiji, argument je bio da su takvi potezi preduzeti kao odmazda za rusko mešanje u američke izbore, odnosno hakovanje mejlova Demokratske stranke.

Bela kuća je oćekivala da će Rusija odgovoriti po principu reciprociteta, ali Putin je pružio asimetričan odgovor kojim je praktično ismejao Obamu kao ogorčenog gubitnika.Putinov performans bio je pažljivo osmišljen. Isprva je šef diplomatije Sergej Lavrov na državnoj televiziji izjavio kako će Rusija odgovoriti i dodao da je ministarstvo spoljnih poslova predložilo Putinu da 31 diplomatu iz američke ambasade i četvoricu iz konzulata u Sankt Peterburgu proglasi za "personae non gratae". Lavrov je takođe predložio da se ambasada SAD u Moskvi zatvori.

Drugi čin bio je pojava Putina koji odbacuje savet ministra spoljnih poslova i na potez koji je okarakterisan kao "neprijateljski" i "provokativan" odgovori sasvim drugačije. Putin je rekao da neće podleći takozvanoj "kuhinjskoj demokratiji", već da planira kako da poboljša odnose saradnjom sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom.

Štaviše, Putin ne samo da nije kaznio porodice američkih diplomata, već ih je pozvao na božićnu i novogodišnju zabavu u Kremlju. Na kraju svega, poželeo je Obami i Trampu srećnu Novu godinu.

AP, Vladimir Putin i Sergej Lavrov

Ruska državna televizija, koja pumpa anti-američku propagandu godinama, vrlo brzo je uhvatila korak sa Putinovim narativom.

"Provokacija nije uspela", čulo se na ruskim vestima. Obama se "našao u blatu", dok je Putin pokazao "diplomatsko majstorstvo svetske klase". Poziv dece američkih diplomata na božićnu zabavu trebalo je da posluži kao šamar Obaminoj pacifističkoj orijentaciji i javnom iskazivanju privrženosti deci. Putinov performans propratio je i tvit Donalda Trampa: "Sjajan potez na odlaganju (od strane V. Putina) - Uvek sam znao da je veoma pametan!"

Trampov tvit doprineo je reputaciji novoizabranog američkog predednika kao "fana" Vladimira Putina i povećao zabrinutost oko sposobnosti Rusije da potkopa američku demokratiju. Paničan stav američkih mejnstrim mesija bio je jednako zabrinjavajuć, jer je izgledao kao odraz u ogledalu ruske histerije oko američke uloge u izazivanju haosa u post-sovjetskom prostoru.

AP, Vladimir Putin i Barak Obama

"U očima Zapada, Rusija je izvor neprijatnih socijalnih promena. Kao Rus, zanimljivo mi je to da gledam. Zapad sada identifikuje sve svoje probleme kao Rusiju, isto kao što Rusija identifikuje sve svoje probleme sa Zapadom", napisao je Maksim Trudoljubov, kolimnista pri nezavisnom dnevnom listu Vedomosti. 

Američki odnos prema Rusiji kao Babarogi ispunio je Putinove pristalice ponosom. Oni su to prepoznali kao znak da je Rusija ponovo svetska sila. Ali dok Kremlj profitira od svog uticaja na kratke staze, nejasno je kako Putin planira da iskoristi ove strahove Zapada u daljoj budućnosti.

Putinova popularnost već dugo zavisi od slike SAD kao moćnog neprijatelja, pa se Trampovo oklevanje da prizna uticaj zvanične Rusije (pošto je priznao da su "određeni entiteti u Rusiji" umešani u ometanje izbora) paradoksalno, može doneti više štete Kremlju nego bilo kakav strah od mešanja u unutršnja pitanja.
  (The Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Vladimir Putin i Barak ObamaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

AP, Vladimir Putin i Barak ObamaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

AP, Vladimir Putin i Barak ObamaMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

AP, Vladimir Putin i Barak ObamaSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS