Svet

Satelitski snimci pokazali: Rusija rasporedila sisteme za nuklearne projektile u Siriji (FOTO)

Postavljanje sistema koji može biti opremljen nuklearnim projektilima omogućava Moskvi da pogodi brojne mete na Bliskom istoku

Objavljeno: 10.01.2017. 09:39h
Foto: Ruski raketni sistem Iskander-M; Autor: Reuters
Izraelska firma iSi, specijalizovana za satelitsku prismotru, tvrdi kako ima dokaze da je Rusija rasporedila kratkodometni sistem balističkih projektila Iskander-M u sirijskoj vojnoj bazi u Latakiji. 

"Satelitska kamera iSi EROS B visoke rezolucije, uspela je 28. decembra da dođe do prvog dokaza o prisustvu ovog sistema u Siriji. Dva vozila koja nose Iskander se jasno vide na logističkoj lokaciji blizu severoistočnog dela piste. Ta dva elementa su najverovatnije SS-26 vozila za transport. Ova otkrića potvrdila su nekoliko prethodnih nepotvrđenih izveštaja o prisustvu iskandera u Siriji", navodi se u saopštenju firme Isi.
 
Rusi se služe kamuflažom kako bi prikrili prisustvo projektila, a eksperti iz firme iSi pretpostavljaju da je sistem raspoređen i ispod brojnih kamuflaža širom baze.

"Jaka kiša i polplave su verovatno prisilile ruse da ponovo raspoređuju ova dva elementa na lokaciji gde su primeženi od strane analitičara iz iSi", navodi izraelska firma.

Ruski raketni sistem Iskander-M; Autor: Reuters

Sistem 9K720 Iskander-M dometa je do 400 kilometara i nosivosti do 700 kilometara. S ontirom na performanse, sistem Iskander-M je u skladu sa ograničenjima Sporazuma o dometu nuklearnih snaga.

Iskander je opremljen jednom bojevom glavom na navođenje, s preciznošću u radijusu od oko 10 metara. Od kada je sistem napravljen, s obzirom na njegov veliki potencijal za modernizaciju, Rusija kontinuirano radi na unapređivanju projektila koji su sve teži za presretanje.
  (National Interest)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ruski raketni sistem Iskander-M; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Ruski raketni sistem Iskander-M; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ruski raketni sistem Iskander-M; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ruski raketni sistem Iskander-M; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS