Svet

Erdogan se "malo šalio": Da li Turska napušta NATO zbog Šangajske organizacije za saradnju

Lider ruskih Liberal demokrata rekao je kako mu je Erdogan sugerisao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO, a evo i zašto...

Objavljeno: 10.01.2017. 11:11h
Foto: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: Reuters
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iznenadio je svetsku javnost kada je 2013. godine, dok je još uvek bio premijer, povodom Šangajske organizacije za saradnju (SCO) rekao Vladimiru Putinu: "Izvuci nas iz ove patnje (pokušaji pristupanja EU). Voljni smo da stavimo finalizujemo sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskim zemljama. Razgovarao sam o SCO sa vama ranije. Nama je stalo do toga".

Tada, Erdoganova izjava je delovala kao šala ili provokacija sa ciljem slanja poruke u Brisel: "Niste nam potrebni, imamo druge opcije". Veoma mali broj ljudi shvatio je Erdoganovu izjavu ozbiljno.

Tri godine kasnije, u novembru 2016. Erdogan se još jednom dotakao pitanja turskog učešća u SCO.

"Turska ne treba da kaže:'Mi smo za EU, bez obzira na sve'... Na primer, zašto Turska ne bi bila deo šangajske petorke?", rekao je Erdogan.Ovog puta, njegove reči nisu više bile dočekane neozbiljno. Mnogo toga se promenilo od 2013. Pre svega, odnosi Turske sa Zapadom su oslabili, nariočito nakon propalog puča u Julu i masovnih čistki koje su usledile. Dalje, EU je postala sve manje privlačna Ankari usled velikog broja unutrašnjih problema sa kojima se Unija suočavala (kao što je Bregzit) i sa kojima se suočava (izbeglička kriza, islamofobija i uspon desnice). Na kraju, odnosi Rusije sa Zapadaom takođe su zahladneli zbog ukrajinske krize, aneksije Krima i intervencije u Siriji.

Svi ti faktori su zbližili Moskvu i Ankaru, kako jednu s drugom, tako i sa ne-zapadnim parterima, čime je članstvo Turske u SCE postalo još izglednije. Takozvana "Šangajska petorka" (Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan) nastala je 1996, a 2001. preimenovana je u SCO pošto se priključio i Uzbkistan.

Nakon toga, status posmatrača u SCO dodeljen je Mongoliji, Iranu, Belorusiji i Avhanistanu. Indija i Pakistan pristupili su SCO u junu 2016., a ove godine postaće punopravni članovi. Turska je "partner u dijalogu" od 2012.

Značaj SCO u svtu raste velikom brzinom, a prema mišljenju Fjodora Lukjanova, glavnog urednika magazina "Russia in Global Affairs", glavni faktor jedinstva u SCO jeste politika nemešanja u unutrašnja pitanja država članica. Mnogi u Turskoj veruiju da je ovo odsustvo kritika nešto što je možda i najprivlačnije za vlasti u Ankari. Ipak, ekonomske pogodnosti takođe igraju važnu ulogu.

AP, Lideri zemalja članica Šangajske organizacije za Saradnju

Rusija smatra Tursku za potencijalnog punopravnog člana iz više razloga. 

Pre svega, Moskva želi da poboljša i produbi odnose sa Ankarom nakon incidenta sa obaranjem aviona koji je privremeno udaljio dve zemlje. Kako je zaokret Turske ka istoku nakon propalog puča evidentan, turska spoljna politika je jedna od "najvrelijih" tema u ruskim političkim krugovima.Vladimir Žirinovski, kontroverzni turkolog i lider ruskih Liberal demokrata ide toliko daleko da predviđa da će usled daljeg zaokreta ka Evroaziji, Turska na kraju možda čak i napustiti NATO.

Drugi razlog je ekonomske prirode. Turska može poslužiti Moskvi kao energetska centrala za spajanje Evrope i Azije, a članstvo u SCO bi samo pomoglo daljoj saradnji.

Treći razlog tiče se bezbednosti koja je, s obzirom na aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, od presudnog značaja. Moskva i Ankara se suočavaju sa sličnim bezbednosnim izazovima u regionu, od čega je najveći svakako terorizam.

Redžep Tajip Erdogan sa suprugom i verskim propovednikom; Autor: AP

Ipak, mnogi vojni eksprti u Rusiji su skeptični povodom članstva Turske u SCO jer smatraju da nije moguće da NATO zemlja učestvuje u radu ove organizacije, naročito ne na bezbednosnim aspektima. S druge strane, u Turskoj retko ko gleda na članstvo u SCO kao na alternativu NATO ili EU.

"Turska, zbog svoje geografije i kulture, leži i u Aziji i u Evropi, kao i Rusija. Usled toga, SCO nije alternativa EU. Mi ne koristimo SCO kako bi zastrašili EU. Ipak, ne možemo zanemariti pretnje i prilike koje nam se ukazuju. Nemamo pravo na taj luksuz da kažemo: "EU je naša jedina opcija i radićemo šta god treba da tu stignemo", rekao je turski premijer Binali Jildirim tokom posete Rusiji u decembru 2016.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: AP

Rusija je SCO do sada posmatrala više kao bezbednosno-političku, nego kao ekonomsku organizaciju. Zbog toga, šanse da NATO zemlja prostupi SCO su ozbiljno umanjene, iako su napori Ankare da se priključi u Moskvi dočekani s dobrodošlicom.

Lider Liberal demokrata Žirinovski izjavio je nakon novembarske posete Turskoj kako mu je Erdogan ličnio tražio da pomogne turskim naporima da se priključi SVO, nakon čega mu je rekao da postoji mogućnost da Turska napusti NATO.

Videćemo da li se i ovog puta Erdogan "šalio". 
  (Al Monitor)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersSvet

MAKRON SAOPŠTIO PUTINU: Svaka upotreba hemijskog oružija u Siriji dovešće do odmazde Francuske

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersEVROPA

​POVRATAK ČELIČNE ZVERI: Da li Trampova politika gura Merkelovu ka stvaranju nove nemačke supersile

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersSvet

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zavera protiv SAD: Unutar Putinove kampanje uništenja američke demokratije

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersAZIJA

POLUOSTRVO POD OPSADOM: Udarna pomorska grupa SAD poslata u odvraćanje Severne Koreje

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersSvet

EVROPSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Kosovo je leglo islamizma!

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersAZIJA

​DAN NAKON DRUGOG KOREJSKOG RATA: Ovo je najveća opasnost sukoba Pjongjanga i Vašingtona

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersSvet

TERORISTI PRED SIGURNIM PORAZOM: Iračke snage oslobađaju poslednje ulice u Mosulu

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan; Autor: ReutersSvet

SVI GAFOVI TRAMPOVE TURNEJE: Ovim nas je predsednik SAD zabavio, ali ne i iznenadio (VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.