Svet

Čizma nad Islamskom državom: Da li će Tramp poslati trupe u Siriju

Tramp je tokom izborne kampanje izneo veliki broj preteranih obećanja, a "brzo" uništenje Islamske države može biti najveće

Objavljeno: 10.01.2017. 12:36h
Foto: Reuters, Američki nosač aviona USS Hari S. Truman
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp je više puta tokom predizborne kampanje ponovio kako će doneti brzu pobedu nad Islamskom državom, pritom ismevajući slab i polovičan pristup Obamine administracije u borbi protiv terorističke organizacije.

Od sve Trampovih ekstravagantne i šuplje retorike - od dupliranja ekonomskog rasta, preko spasavanja industrije uglja, do primoravanja Meksika da plati izgradnju zida na graniuci - njegovo obećanje da će "brzinski zbrisati Islamsku državu" može biti najdalje od realnosti.

Vojni eksperti smatraju da Tramp može da ostvari svoje obećanje jedino ako pošalje ozbiljan kontigent kopnenih trupa na teren u Siriji, što je ne samo politički, već i ekonomski veoma rizičan potez.Iako se Tramp zalagao za manje učešće SAD u inostranim vojnim intervencijama, slanje kopnenih trupa je veoma prijemčivo mnogima koji će biti u Trampovoj Administraciji, od kojih se najviše ističe Majkl Flin - budući savetnik za nacionalnu bezbednost - koji je otvoreno koketirao s tom idejom.

Flin, kao penzionisani general i obaveštajac, smatra da je širi vojni angažman neophodan kako bi se stalo na kraj egzistencijalnoj pretnji, koju je uporedio sa neprijateljima Amerike u Drugom svetskom rati u Sovjetskim savezom tokom Hladnog rata.

"Tužna činjenica jeste da moramo da pošaljemo trupe na teren. Nećemo uspeti da pobedimo neprijatelja samo vazdušnim udarima", rekao je Flin za Špigl 2015.

Nakon što je otpušten sa mesta predsedavajućeg Nacionalne odbrambene agencije 2014., a pre nego što se priključio Trampovom timu, Flin je, prema saznajima američkog magazina Forin Polisi, napravio plan koji je zahtevao slanje trupa u sirijski grad Raku (de fakto prestonica Islamske države u Siriji), trenutno poslednji urbani bastion terorističke organizacije koji nije pod opsadom ili polovično oslobođen.

Reuters, Majkl Flin

Detalji Flinovog plana ostali su nejasni, ali u intervjuu za Špigl, penzionisani general je predložio multinacionalnu okupaciju Sirije od strane SAD, Rusije i drugih sila - po principu takozvane mirovne misije u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

"Možemo da naučimo neke lekcije sa Balkana. Strateški, zamišljam podelu kriznih zona Bliskog istoka na sektore, kao što smo uradili tada, kada smo od određenih nacija tražili da preuzmu odgovornost za određene sektore. SAD može da uzme jedan sektor, Rusija takođe, kao i Evropa. Arapi moraju biti uključeni u takvu vrstu vojnih operacija i moraju biti prisutni u svakom sektoru", rekao je Flin.

Od kada je Tramp pobedio na izborima, međutim, Flin nije dao indikacija da li je i dalje za intenziviranje vojnog prisustva SAD u Iraku i Siriji. Nejasno je i da li Flin može da ubedi novoizabranog predsednika da preduzme takvu vojnu intervenciju, s obzirom da je Tramp obećao da neće više primenjivati politiku "nation building (izgradnja nacija)", koja podrazumeva stvaranje novih nacija ili uspostavljanje novih država za već postojeće narode koji je nisu do tog trenutka imali.

Reuters, Donald Tramp i Majkl Flin

Sam Tramp je slao nejasne signale povodom ideje o slanju trupa. U julu 2016. rekao je kako bi imao "veoma mali broj trupa na terenu", ali je prethodnoi u martu naveo kako će se povinovati savetu visokiih vojnih savetnika vezano za broj trupa koje su potrebne. Tada je izjavio kako se pominju "brojke od 20.000 do 30.000 vojnika", da bi kasnije odbacio navedeno rekavši samo da će pobediti Islamsku državu "odlučno i brzo".

Ukoliko Tramp odluči da pošalje hiljade američkih vojnika, verovatno je da će privući veliku podršku dosadašnjih kritičara iz Republikanske stranke. Ipak, s obzirom na katastrofu osmogodišnje američke okupacije Iraka, koja je između ostalog rezultirala i vakumom iz kojeg je usledio uspon Islamske države, mnogi američki zvaničnici će se oštro protiviti takvoj ideji.

Ako, međutim , odbije da pošalje trupe, Tramp će se, 20. januara kada uđe u Belu kuću, suočiti sa istim problemom s kojim se mučio i Barak Obama - pronaći partnera na terenu koji može da se bori s Islamskom državom i osigura kontrolu nad oslobođenim teritorijama.

AP, Pripadnici Islamske države u Raki

Identifikovanje takve borbene sile je najveći problem SAD od početka haosa u Siriji. Kako Tramp nije naročito naklonjen ideji partnerstva sa jedinicama koje su prisutne na Bliskom istoku, veliko je pitanje šta će novoizabrani predsednik odlučiti. Podrška pobunjenicima je najmanje verovatna, što znači da je moguće ili slanje trupa ili prepuštanje situacije Rusiji, Iranu i Turskoj.

Na kraju, pitanje nije da li i kako će Islamska država biti pobeđena, već šta je neophodno učiniti da se ona ne vrati.
  (Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Američki nosač aviona USS Hari S. TrumanSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Reuters, Američki nosač aviona USS Hari S. TrumanMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Reuters, Američki nosač aviona USS Hari S. TrumanSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Reuters, Američki nosač aviona USS Hari S. TrumanSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS