Svet

1.000 dana sa Boko Haramom: Ima li nade za 196 otetih devojčica?

Prošlo je 1000 dana od kada je najsmrtonosnija teroristička grupa u istoriji iz škole otela 216 devojčica. Roditeljima devojčica koje su i dalje u zarobljeništvu nije ostalo mnogo, ali nada umire poslednja

Objavljeno: 10.01.2017. 14:04h
Foto: Reuters, Protest organizacije #BringBackOurGirls u Nigeriji
U aprilu 2014. godine svet je potresla jeziva vest iz Nigerije - najsmrtonosnija teroristička grupa u istoriji, uletela je u školske spavaonice u gradu Čibok, odakle je otela 216 devojčica. Preko 50 njih je pobeglo u danima koji su usledili, a u maju prošle godine, još jedna devojčica uspela je da se izvuče iz zarobljeništva Boko Harama.

U oktobru prošle godine, 21 devojčica i jedna beba pušteni su nakon pregovora sa međunarodnim Crvenim krstom i švajcarskom vladom. Poslednja devojčica koja je oslobođena, pronađena je takođe sa bebom, 5. januara ove godine.

Ovog vikenda, obeleženo je 1000 dana od kada su devojčice otete, a još 196 se i dalje nalazi u zarobljeništvu. Njihove sudbine ostaju nepoznate, pošto isterivanje Boko Harama iz šume Sambisa nije uspelo.
 
Iako Boko Haram polako, ali sigurno gubi rat protiv nigerijske armije, od trenutka konačnog poraza, mnoge više zanima ima li nade za preostalih 196 devojčica?

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari rekao je povodom 1000 dana od otmice kako je spasavanje devojčica prioritet zemlje i da su bezbednosne snage odlučne da ih oslobode.
 
Buhari je izrazio nadu, u svoje ime i ime roditelja, da su devojčice žive i da će uskoro biti puštene.
 
U međuvremenu, najmlađi ikada Nobelov laureat i pakistanski aktivista za ljudska prava Malala Jusafzai podržala je grupu #BringBackOurGirls i pozvala na hitnu akciju.

"Pozivam nigerijskog predsednika Buharija - i sve ostale koji mogu da pomognu u spasavanju naših kćeri i zaštiti hrabrih devojčica koje se i dalje usuđuju da idu u školu - pozivam ih da odmah preduzmu nešto", rekla je Malala.

"Dok se milioni ljudi širom sveta i dalje mole za bezbedan povratak onih koji su nestali, moje srce se slama za porodicama koje žude za svojim ćerkama", dodala je.Kao i Malala, predsednik Buhari je pokazao privrženost roditeljima devojčica, koji su više puza posećivali predsedničku palatu u Abudži radi informacija.

"Pozdravljam snagu potresenih roditelja. I ja sam kao roditelj osećam njihov bol. Suze se nikada ne suše, bol ostaje u našim srvima", rekao je Buhari.

Za sada, nažalost, roditeljima preostalih 196 devojčica ostaje jedino nada da će pregovori koji se vode već neko vreme uroditi plodom.
  (Africa News)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Protest organizacije #BringBackOurGirls u NigerijiSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Reuters, Protest organizacije #BringBackOurGirls u NigerijiSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Reuters, Protest organizacije #BringBackOurGirls u NigerijiSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Reuters, Protest organizacije #BringBackOurGirls u NigerijiSvet

OD USPONA KALIFATA DO PADA MOSULA: Neverovatno putovanje jedne porodice (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS