Svet

​Čudotvorne ruke doktora Mukvegea: Ovaj čovek je besplatno lečio 46.000 žrtava silovanja (FOTO)

Preko 46.000 žrtava seksualnog nasilja pronašlo je svog spasioca u ginekologu i hirurgu Denisu Mukvegeu, koji je 1999. godine osnovao bolnicu Panzi kako bi im pružio besplatnu, profesionalnu i sveobuhvatnu negu

Objavljeno: 10.01.2017. 18:58h
Foto: Profimedia, Doktor Denis Mukvege
Od kada je devedesetih godina prošlog veka počeo građanski rat u Demokratskoj republici Kongo (DRK), hiljade žena, devojaka i devojčica bile su žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja od strane pobunjenika.

Žrtve masovnih silovanja, međutim, pronašle su svog spasioca u ginekologu i hirurgu Denisu Mukvegeu, koji je 1999. godine osnovao bolnicu Panzi kako bi pružio besplatnu, profesionalnu i sveobuhvatnu pomoć ženama koje su se našle na udaru seksualnog nasilja.

Za svoj rad, 61-godišnji Mukvege nagrađen je od strane jednog od vodećih pan-afričkih medija "Africa news" priznanjem "Ličnost 2016. godine", nakon što je sa 45% glasova čitalaca ubedljivo ostavio drugoplasiranog nigerijskog milijardera Alikoa Dangotea, koji je osvojio 23 odsto glasova.

Doktor Denis Mukvege prima počasnu diplomu doktora nauko od strane potpredsednika i sekretara Univerziteta Harvard; Autor: AP

Doktor Mukvege je prethodno već dobio čitav niz priznanja, među kojima je Nagrada Saharov, koju dodeljuje Evropski parlament u čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili svoje živote odbrani ljudskih prava i sloboda.

Njegova bolnica je do sada pružila pomoć preko 46.000 žena sa ginekološkim povredama.

Osim u medicini, Mukvege se istakao i kao glas za promene u DRK. U govoru pred Ujedinjenim nacijama 2012. godine, osudio je pasivan odgovor vlade na nasilje prema ženama. Uprkos velike podrške javnosti - u DRK i inostranstvu - Mukvege je jedva izbegao pokušaj atentata iste godine, kada se njegov telohranitelj bacio i primio metak umesto Mukvegea.

Profimedia, Doktor Denis Mukvege prima Nagradu Saharov

Nakon toga, Mukvege je proveo neko vreme u egzilu u Evropi, ali se vratio kako bi sprečio zatvaranje bolnice.

Život "hirurga za silovanja" kako ga zovu, dokumentovan je u knjizi i filmu "Čovek koji krpi žene (The man who mends women). Nedavno ga je magazin Tajm proglasio za jednu od 100 najuticajnijih ličnosti sveta.
  (Africa News)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Doktor Denis MukvegeSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Profimedia, Doktor Denis MukvegeSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Profimedia, Doktor Denis MukvegeSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Profimedia, Doktor Denis MukvegeSvet

IZGUBILI BITKU ZA SOPSTVENO DETE: Mali Čarli Gard mora na eutanaziju, roditelji imaju dan da s bolnicom dogovore uslove njegove smrti

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS