AZIJA

Noćna mora Azije postala stvarnost: Indija pokreće "Hladni start", tenkovi raspoređeni duž granice s Pakistanom

Uprkos pretnjama Pakistana da će "ispaliti prvi nuklearni projektil" ukoliko Indija pokrene "Hladni start, vlada u Nju Delhiju odlučila se na potez koji je doveo Aziju opasno blizu velikog konflikta

Objavljeno: 20.01.2017. 16:37h
Foto: Vojna parada indijske vojske; Autor: AP
Indijska vojska rasporediće više od 460 novih T-90SM tenkova duž granice s Pakistanom, rekao je viši vojni zvaničnik za nedeljnik Džejn Difens, nakon što je Pakistan zapretio nuklearnim udarom ukoliko se zvanični Nju Delhi odluči da pokrene kontroverzni program "Hladni start", koji ovo pregrupisanje armije podrazumeva.

Novi T-90SM MBT je poslednja verzija T-90SM MBT (koji predstavlja modernizovanu verziju T-72MBT) i Rusija ga je napravila specijalno za izvoz.
 


Novi tenkovi će biti dodatak postojećih 850-900 tenkova verzije T-90S Bišma, podeljenih u 18 pukova koji su trenutno raspoređeni u indijskim država Radžastanu i Pendžabu. Nejasno je koliko ukupno tenkova tipova T-90S i T-90SM ima indijska vojska (procene variraju od 800 do 1.200 tenkova u raznim stanjima borbene gotovosti).
 
Indija je razmatrala nabavku 400 tenkova T-90SM već poslednjih godinu dana. Prema navodima indijskih medija iz novembra 2016, ugovor uključuje i " izradu elemenata u fabrici za teška vozila u Avadiju blizu Čenaja". Ipak kupovinu još nije odobrilo Veće za odbrambene nabavke, kojim predsedava indijski ministar odbrane Manohar Parikar.

Indijska vosjka je već rasporedila veliki broj tenkovskih jedinica duž granice sa Pakistanom. Poslednje vesti da Nju Delhi namerava da modernizuje tenkovske formacije uz granicu mogu ukazuju da Indija sistematski sprovodi svoju "Hladni start" doktrinu ograničenog konvencionalnog rata sa Pakistanom.

Postojanje doktrine nije bila zvanično potvrđeno do skora i podrzumeva brzu i odlučnu ofanzivu konevncionalnim oružjem na pakistanskoj teritoriji, pre nego što međunarodna zajednica interveniše i pre nego što Pakistan bude primoran da, u znak odmazde, otpočne sa nuklaernim udarima u slučaju invazije.    

AP, Narendra Modi
    
Tenkovi igraju ključnu ulogu u "Hladnom startu" jer se smatraju najvažnijim ofanzivnim oružjima koja mogu da ostvare ograničene proboje u pakistansku teritoriju uz podršku mehanizovane pešadije i vazdušnih napada u roku od 48 do 72 sata uoči vojnog sukoba sa Islamabadom.

Brojni vojni manevri u poslednjoj deceniji ukazuju da se indijska vojska oslanja na takozvane snage trostrukog udara (svaki od korpusa sastoji se od dve oklopne i jedne pešadijeske divizije sa oko 450 tenkova po korpusu) da bi sprovela ofanzivu po doktrini "Hladni start" ali da joj nedostaje element iznenađenja - ključni sastaojak takvog "blickrig" pristupa - imajući u vidu da se te jedinice sporo mobilišu i da su stacionirane duboko unutar indijske teritorije.

Usled toga, indijska vojska je odlučila da sprovede strukturne promene. Prvo, odlučila je da defanzivnim korupsima duž granice sa Pakistanom doda i integrisane grupe za borbu (IBG) veličine divizija koji se sastoje od artiljerije, oklopnjaka, kao i avijacije koji su spososbni za vojne operacije ograničenog ofanzivnog dometa. 
          
AP, Pakistanska balistička raketa zemlja-zemlja modela Šahin 2

Drugo, odlučili su da preraspodele korpuse snaga trostrukog udara u Integrisane grupe za borbu veličine divizija i da ih postave blizu granice. Ove grupe, opremljene artiljerijom, oklopnim vozilima, tenkovima, i pešadijskim vozilima koje su sposobne da uđu do 80 kilometara u neprijateljsku teritoriju uz podršku iz vazduha.

Do danas, ove promene su delimično sprovedene usled brojnih razloga među kojima su logističke prepreke i nedostatak potrebne opreme. Verovatno je da će novonaručeni tenkovi T-90SM biti iskorišćeni upravo u IBG jedinicama.  Međutim samo tenkovi nisu dovoljni da bi "Hladni start" koji je do sada bio uglavnom koncept, pretvori u relanost.
    (The Diplomat)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vojna parada indijske vojske; Autor: APSrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Vojna parada indijske vojske; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Vojna parada indijske vojske; Autor: APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Vojna parada indijske vojske; Autor: APSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS