GEOPOLITIKA

ALŽIRSKA VOJSKA OTKRILA: Tajni plan Kremlja za Haftara i pomorske baze u Libiji

U koliko sve bude išlo po planu Haftara i Kremlja, Rusija bi konačno mogla da dobije pristup Severnoj Africi koji je tražila godinama, ako ne i decenijama

Objavljeno: 25.01.2017. 10:50h
Foto: Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: AP
Rusija je pristala da naoruža pobunjeničkog generala Kalifu Haftara, jednog od ključnih igrača u libijskom građanskom ratu, naveo je izvor iz alžirske vojske za Midl Ist Aj. Alžir je, kao jedan od ključni posrednik u konfliktima u regionu, takođe je pružio značajnu podršku Haftaru.

"Moramo se suočiti sa činjenicama. Nećemo zauvek čekati da se libijske političke partije dogovore. Libiji je potrebno da se povrati vladavina prava u celoj zemlji i potrebna joj je jaka vojska koja je sposobna da osigura celu zemlju i granice. Delimo tu viziju sa Rusima", rekao je izvor.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Haftar predvodi takozvanu Libijsku nacionalnu armiju (LNA) koja kontroliše istok zemlje i blizak je saveznik vlade u Tobruku, kojoj je suprotstavljena Vlada nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju.

Ruska podrška Haftaru uključuje oklopna vozila, municiju i napredne uređaje za prisluškivanje. Analitičari ocenjuju da će Haftar sada dalje učvrstiti svoju poziciju najmoćnijeg igrača u ratom razorenoj i razjedinjenoj Libiji.
 
U koliko sve bude išlo po planu Haftara i Kremlja, Rusija bi konačno mogla da dobije pristup Severnoj Africi koji je tražila godinama, ako ne i decenijama.

"Godine 2010. Rusi su tražili od Alžira pristup pomorskoj bazi Mers el Kebir blizu Orana. Tada smo rekli ne. Sada, taj pristup mogu da dobiju preko libijske obale", rekao je izvor.

Izvor je dodao da je dogovor o ruskoj podršci Haftaru i potencijalnoj upotrebi libijskih pomorskih baza postignut 11. januara, prilikom posete pobunjeničkog generala nosaču aviona "Admiral Kuznjecov".

Reuters, General Kalifa Haftar u poseti Moskvi

Rusija želi da povrati u Libiji uticaj koji je imala pre pada Moamera Gadafija. Probitačan ugovor o prodaji naoružanja koji je bio potpisan sa svrgnutim liderom bio je vredan oko četiri milijarde dolara.

"Biće sve dublje koordinacije u narednim mesecima. Haftar će primiti Ruse u pomorske baze i otvoriti aerodrome koji vode do njih", rekao je za Midl Ist Aj pukovnik nekadašnje Gadafijeve vojske.

U međuvremenu, diplomatski izvori su otkrili da se o dogovoru dugo pregovaralo, kao i da je Haftar to tražio i prilikom posete Moskvi, i na nizu sastanaka koji su održani u Alžiru.

AP, Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Prema informacijama Midl ist aja, izaslanik libijskog generala se sastao sa zamenikom ruskog šefa diplomatije, Mihailom Bogdanovim.

Kako je Libija pod embargom UN prema kojem je zabranjen izvoz oružja u ovu zemlju, Haftar do naoružanja dolazi drugim kanalima.

"Haftar je mogao da se okrene svojim saveznicima Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima", ali njihovo oružje je uglavnom američko. Prirodno rešenje bio je Alžir, koji dobija 90 odsto naoružanja od Rusa. Ideja je da se deo tog naoružanja prebaci u Libiju. To ne bi zapravo bila prodaja oružja. Recimo samo da je to forma podrške koja svima odgovara", rekao je diplomatski izvor.
 
(Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSvet

IRAN UZVRATIO UDARAC TRAMPU NAKON OPTUŽBI U RIJADU: Američki predsednik se dodvorava Saudijskoj Arabiji samo radi novca

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSrbija

PRESEDAN KOJI PROGONI ZAPAD: Kako je Kosovo zatrovalo odnose SAD i Rusije

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSrbija

​KAO ZAPETA PUŠKA: Srbija u samom vrhu sveta po količini civilnog naoružanja!

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSvet

NEMAČKA ZABRINUTA ZBOG TRAMPA: Kakve su veze nemačkih i američkih tajnih službi?

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSvet

NJUJORK TAJMS: Tramp od Komija tražio obustavu istrage protiv Flina

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APBLISKI ISTOK

OHRABRENI VOĐA HEZBOLAHA PRETI: Sledeći rat vodiće se na teritoriji Izraela! (FOTO)

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSvet

ISTOČNA UKRAJINA: Za tri godine iz konfliktne zone otišlo oko 2,8 miliona ljudi

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Autor: APSvet

ISPOVEST PREBEGLOG ZVANIČNIKA IZ SEVERNE KOREJE: Kim je spreman da pokrene nuklearni rat ako...

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.