EVROPA

​IZBORI U FRANCUSKOJ: Fijonove šanse sve manje, Le Penova bi mogla da pobedi u prvom krugu

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da dojučerašnji favorit neće stići ni do drugog kruga trke za predsednika

Objavljeno: 06.02.2017. 10:36h
Foto: Marin Le Pen; Autor: Fonet / AP
Republikanski kandidat za predsedsnika Francuske Fransoa Fijon bori se za opstanak u politici, jer istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će ga verovatno već u prvom krugu eliminisati bivši ministar ekonomije Emanuel Makron.

Nekadašnji premijer koji zastupa desni centar donedavno je bio favorit za pobedu na aprilskim izborima, ali su mu šanse drastično pale kada je otkriveno da je davao izmišljene poslove članovima svoje porodice i dobro im plaćao.
 


Policija istražuje optužbe da su Fijonova žena Penelop i dvoje dece dobili 900.000 evra državnog novca za poslove koje nisu obavljali.

Fijon je najavio da nastavlja kampanju i pozvao pristalice da ga podrže dok se ne završi istraga."Držaću se, suočen sa onima iz senke koji pokušavaju da me napadnu… Razumem da optužbe zabrinjavaju neke od vas, jer su velike, kao i suma koja se pominje", poručio je Fijon.

Prema poslednjim anketama, Fijonu je zbog afere, popularno nazvane "Penelopgejt", značajno opala podrška. Prema istraživanju Ifopa i BVA, Fijon bi mogao da izgubi već u prvom krugu: njegova podrška od 18,5 ili 20% nije dovoljna da dostigne Le Penovu koja ima 25% i Makrona sa 20-22%. Socijalista Benoa Amon dobio bi 16,5% glasova.
U drugom krugu, Makron bi dobio Le Penovu sa 63% naspram 37%.

Emanuel Makron; Autor: AP

Istraživanja pre "Penelopgejta" su pokazivala da Marin Le Pen u drugom krugu gubi od Fijona. Ipak, generalno poverenje građana u ankete je malo, pošto nisu uspele da predvide pobedu Donalda Trampa ili Bregzit.

Ono što se za sada ne zna je kome će se Fijonovi glasači okrenuti ako on ispadne iz trke. Gotovo je tradicija da se Francuzi u drugom krugu ujedinjuju kako bi sprečili pobedu Le Penove.

Reuters, Fransoa Fijon

Dok Fransoa Fijon nastavlja kampanju, preliminarna istraga pokušava da utvrdi da li je Penelop Fijon radila kao pomoćnik u parlamentu. Policija je ovih dana pretraživala kancelarije arhive Nacionalne skupštine i zatražila dokumenta od Senata, gornjeg doma u kome je, kako se tvrdi, republikanski kandidat zaposlio dvoje najstarije dece, Mari i Šarla.

Fijon insistira da je posao njegove žene bio "stvaran" i "legalan". Ipak, u video snimku intervjua koji je dala Sandej telegrafu 2007. godine, Penelop Fijon kaže da obavlja sitne poslove za supruga, ali da "nikada nije bila njegov asistent ili nešto slično".

I Le Penova je pod istragom zbog nestanka oko 300.000 evra iz fondova Evropskog parlamenta za plate ljudi iz Nacionalnog fronta, uključujući njenog ličnog telohranitelja. Le Penovoj je naređeno da nadoknadi ovaj novac, ali ona to odbija. 

 

(Guardian/Agencije)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Marin Le Pen; Autor: Fonet / APSvet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Marin Le Pen; Autor: Fonet / APSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Marin Le Pen; Autor: Fonet / APSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Marin Le Pen; Autor: Fonet / APFoto

ZAJEDNO POD SUNCEM: Sudar dva sveta na plaži u Egiptu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS