AFRIKA

BLUDNI SIN SVRGNUTOG VOĐE: Neobična sudbina Hanibala Gadafija i nestalog libanskog imama

Hanibal Gadafi trenutno je u zatvoru u Libanu, a kod kuće je pre svega upamćen po brojnim "škakljivim naslovima" koji su pratili njegovu sliku u medijima - nasilničko ponašanje i seks skandali bili su njegova specijalnost

Objavljeno: 06.02.2017. 21:03h
Foto: Hanibal Gadafi; Autor: Profimedia
Kada su Libijci Suhah Musa i Ahmed Ali oteli avion Afrikija Ervejza i preusmerili ga ka Malti, nakon sletanja kroz vrata letelice zavijorila se zelena zastava Džamahirija, političkog sistema koji je uspostavio svrgnuti lider Moamer Gadafi.

Prvi zahtev otmičara bio je da dobiju azil u Evropi i dozvolu za osnivanje pro-gadafijevske partije. Ipak, primarni uslov za puštanje talaca i predaju, bilo je puštanje na slobodu Hanibala Gadafija, plejboja i sina svrgnutog libijskog vođe.
 


Hanibal Gadafi trenutno je u zatvoru u Libanu, a kod kuće je pre svega upamćen po brojnim "škakljivim naslovima" koji su pratili njegovu sliku u medijima - nasilničko ponašanje i seks skandali bili su njegova specijalnost.

Otmičari su se na kraju predali mirno, bez nasilja, iako njihovi zahtevi nisu bili ispunjeni. Ali šta se krilo iza ove političke otmice aviona?SLUČAJ NESTALOG IMAMA

Događaji na Malti bili su samo poslednje u nizu poglavlja četvorodecenijskih razmirica između Gadafijevog klana i pro-šiitskih grupa u Libanu.

Sve je počelo sedamdesetih godina, nestankom Muse Sadra, verskog vođe šiita u Libanu, koji su tada bili politički i ekonomski najmarginalizovanija grupa u zemlji. Harizmatični ulenjak bio je i talentovan političar koji je lako inspirisao potlačene da ustanu i pokažu nezadovoljstvo.

Kako je bio sekularista, Sadr je posmatran kao umerena opcija koja je nudila potencijalno rešenje za godine tenzija verskih i etničkih grupa u Libanu.

Međutim, Sadr je nestao sa lica zemlje 1978. godine, tokom posete Libiji, odnosno njenom lideru Moameru Gadafiju.

Detalji njegove smrti bili su nepoznati, ali se pretpostavljalo da je nestanak Sadra bio odobren od strane Gadafija, što je posle pada režima 2011. godine, njegova desna ruka Ahmad Ramadan i potvrdio u intervjuu.Sadrov nestanak izazvao je veliko nezadovoljstvo kod šiita koji su prolazili kroz početno globalno buđenje, kristalizovano u iranskoj Islamskoj revoluciji. Usledili su brojni bombaški napadi na libijska diplomatska predstavništva u Bejrutu, otmice diplomata i napadi od strane Amala, političke organizacije libanskih šiita, koju je Sadr osnovao 1974. godine, ali je u međuvremenu prerasla u pravu miliciju.

Kako Iran, odnosno Ajatolah Homeini odbio da pomogne Amalu i zatraži odgovore od Gadafija, zbog čega su mnogi posumnjali kako je Teheran takođe umešan u nestanak, libanski šiiti su godinama mogli jedino da žale za svojim vođom.

Mnogi su se 2011. godine ponadali da će, s padom Gadafija, istina izaći na videlo. Ipak, misterija je nastavila da živi, neokrnjena.

Hanibal Gadafi; Autor: Profimedia

HANIBAL TALAC

Kada su pobunjenici koje je podržavao NATO srušili Gadafijem režim, Hanibal je prvo pobegao u Alžir, zatim u Oman gde je dobio politički azil, pre nego što je konačno došao u Siriju.

Prema libanskim obaveštajnim podacima, odatle je u decembru 2015. godine "namamljen u Liban", gde su ga kidnapovali saradnici Amala. Hanibal je navodno mučen od strane šiitske milicije, koja je očekivala da će izvući neke informacije o Sadru.

Jedini problem bio je u tome što je Hanibal, u vreme Sadrovog nestanka, imao samo tri godine. To objašnjava činjenicu da se Hanibal na kraju pojavio na bejrutskoj televiziji Al Džadid, apelujući na Libijce da istupe ako imaju bilo kakvu informaciju o Sadrovoj sudbini.

Sredinom decembra 2015. Hanibal je pušten od strane Amala, ali ga je uhapsila libanska polivija na osnovu tužbe porodice nestalog imama.

Na zasedanju suda 13. januara 2016. Hanibal je rekao kako njegov otac nije imao ništa sa ubistvom Sadra, kao da će kontaktirati ključne osobe koje su u to vreme bile u državnom vrhu, kako bi se zatvorio slučaj. Ipak, uslov za tako nešto bio je da ga odmah puste na slobodu.

Dalje, Hanibal je optužio bivšeg premijera Abdela Salama Džaluda i šefa diplomatije i obaveštajnih agencija Musu Kusu. Oni još nisu odgovorili na optužbe.

AP, Libijski militanti

POVRATAK ZELENIH

Sve češće pojave zastave Džamahirije u Libiji ne čude, s obzirom na katastrofalnu situaciju i haos koji je progutao zemlju od pada režima. U tom kontekstu, ne čide ni pokušaji oslobađanja Hanibala i vaskrsenja gadafijevske ideologije.

S obzirom na to da pro-gadafijevske snage skupljaju sve veći broj ljudi, da su njihovi skupovi sve češći, ali i da se njihovo prisustvo oseća i na bojnom polju, može se vrlo lako desiti da - ako Haftarov put ka vlasti bude presečen - Libiju zahvati zelena kontrarevolucija.

Gadafijev "omiljeni sin" Seif već ima slobodu kretanja u gradu Zintan, a već se pominje kao faktor ujedinjenja Libije. Da li će se i bludni sin vratiti i pokrenuti novi talas progadafijevskih snaga, ostaje da se vidi.

 
(Middle East Eye)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hanibal Gadafi; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Hanibal Gadafi; Autor: ProfimediaSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Hanibal Gadafi; Autor: ProfimediaSvet

​IRAK OKRENUO LEĐA AMERICI: Bagdad traži od Rusije vojnu, finansijsku i logističku pomoć!

Hanibal Gadafi; Autor: ProfimediaSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS