Svet

ASANŽ TRAŽI POŠTOVANJE ODLUKE UN: Britanija i Švedska odbijaju da mu obezbede slobodu kretanja

Radna grupa UN-a 5. februara 2016. pozvala je da se prekine njegov pritvorza koji su naveli da "čin samovolje"

Objavljeno: 06.02.2017. 21:11h
Foto: AP, Džulijan Asanž
Osnivač WikiLeaksa Dzulijan Asanž Asange ponovo je u ponedeljak pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da sprovedu odluku UN-ovog odbora koji je pre godinu ocenio da je njegovo pritvaranje čin "samovolje", prenose agencije.

"Pozivam Veliku Britaniju i Švedsku da postupe pravedno i oslobode me. Te dve zemlje potpisnice su ugovora kojima priznaju UN i njegove mehanizme zaštite ljudskih prava", istakao je Assange u saopšenju.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Naime, u saopštenju radne grupe pri Visokom komesarijatu Organizacije ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji je izdat pre tačno godinu dana, stoji da se Asanž u sadašnjem položaju nalazi zbog "čina samovolje" od strane Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Radna grupa je pozvala ove zemlje da prekinu njegov pritvor što su London i Stokholm odmah odbili. U tom mišljenju, Radna grupa naglašava da Asanž ima pravo na slobodu kretanja i na naknadu štete. 
 
Džulijan Asanž (45) od juna 2012. nalazi se u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako ne bi bio izručen Švedskoj, gdje je optužen za silovanje, što on negira.

On kaže kako se boji da će ga zvanični Stokholm nakon suđenja izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao odgovarati zbog toga što je WikiLeaks objavio na stotine hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ovaj strah od izručenja do nekle je čudan imajući u vidu da je osnivač WikiLeaksa sredinom januara izjavio kako je voljan predati se SAD-u, gdje mu prete teške optužbe, budu li mu tamo garantovana ljudska prava i bude li bivši američki predsednik Barak Obama oslobodio najpoznatijeg "zviždača" na svetu Čelsi Mening, koji je WikiLeaksu dostavljao  tajne podatke. Vojni sud ga je 2013. osudio na 35 godina robije za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks, što je najduža kazna za procurila dokumenta u istoriji SAD.

Reuters, Džulijan Asanž

Potsetimo, Odlazeći predsednik SAD Baraka Obama doneo je tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, koji je tokom suđenja bio muško u to vreme poznat kao Bredli Mening.

Odluka o pomilovanju, došla je samo nekoliko dana dana nakon izjave osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža, koji je obećao da će pristati na izručenje u SAD, ukoliko Mening bude oslobođena. Tako bi Mening trebao biti na slobodi već u maju 2017. umesto 2045.

Veruje se kako će Asanž sačekati dok se Mening zaista ne nađe na slobodi, jer bi svaka predaja pre toga, Trampu praktično predala potpunu kontrolu nad njihovim sudbinama. 

 

(Newsweek.rs / Aljazeera Balkans / UN)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Džulijan AsanžEVROPA

HVALA, DOĐITE NAM PONOVO: EU isporučuje Britaniji 60 milijardi evra visok ​račun za Brexit!

AP, Džulijan AsanžSvet

BUĐENJE SNA O JEDINSTVU: "Marševi za Evropu" širom kontinenta - od Londona do Varšave! (FOTO, VIDEO)

AP, Džulijan AsanžSvet

IPAK DOČEKAO SLOBODU: Nakon 6 godina, svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak izašao iz pritvora

AP, Džulijan AsanžSvet

TRAŽE OD RUSA DA NE BUDU RUSI: Ovo su urnebesni saveti Kremlja za ruske turiste (FOTO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
AP, Džulijan AsanžSvet

UJEDINJENE NACIJE UPOZORAVAJU: Više od 663 miliona ljudi nema siguran izvor vode! (FOTO)

AP, Džulijan AsanžAFRIKA

PREDLOG KOJI SE NE ODBIJA: Somalijski pirati predali naftni tanker i pustili posadu bez otkupa

AP, Džulijan AsanžSvet

NEVEROVATAN DEMOKRATSKI EKSPERIMENT: Kako je Rusija u 12. veku uspostavila vladavinu naroda

AP, Džulijan AsanžSvet

​INTERNET I OBRAZOVANJE KAO SREDSTVA BEKSTVA: Tajni egzodus žena iz Saudijske Arabije

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.