Svet

ASANŽ TRAŽI POŠTOVANJE ODLUKE UN: Britanija i Švedska odbijaju da mu obezbede slobodu kretanja

Radna grupa UN-a 5. februara 2016. pozvala je da se prekine njegov pritvorza koji su naveli da "čin samovolje"

Objavljeno: 06.02.2017. 21:11h
Foto: AP, Džulijan Asanž
Osnivač WikiLeaksa Dzulijan Asanž Asange ponovo je u ponedeljak pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da sprovedu odluku UN-ovog odbora koji je pre godinu ocenio da je njegovo pritvaranje čin "samovolje", prenose agencije.

"Pozivam Veliku Britaniju i Švedsku da postupe pravedno i oslobode me. Te dve zemlje potpisnice su ugovora kojima priznaju UN i njegove mehanizme zaštite ljudskih prava", istakao je Assange u saopšenju.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Naime, u saopštenju radne grupe pri Visokom komesarijatu Organizacije ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji je izdat pre tačno godinu dana, stoji da se Asanž u sadašnjem položaju nalazi zbog "čina samovolje" od strane Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Radna grupa je pozvala ove zemlje da prekinu njegov pritvor što su London i Stokholm odmah odbili. U tom mišljenju, Radna grupa naglašava da Asanž ima pravo na slobodu kretanja i na naknadu štete. 
 
Džulijan Asanž (45) od juna 2012. nalazi se u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako ne bi bio izručen Švedskoj, gdje je optužen za silovanje, što on negira.

On kaže kako se boji da će ga zvanični Stokholm nakon suđenja izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao odgovarati zbog toga što je WikiLeaks objavio na stotine hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ovaj strah od izručenja do nekle je čudan imajući u vidu da je osnivač WikiLeaksa sredinom januara izjavio kako je voljan predati se SAD-u, gdje mu prete teške optužbe, budu li mu tamo garantovana ljudska prava i bude li bivši američki predsednik Barak Obama oslobodio najpoznatijeg "zviždača" na svetu Čelsi Mening, koji je WikiLeaksu dostavljao  tajne podatke. Vojni sud ga je 2013. osudio na 35 godina robije za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks, što je najduža kazna za procurila dokumenta u istoriji SAD.

Reuters, Džulijan Asanž

Potsetimo, Odlazeći predsednik SAD Baraka Obama doneo je tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, koji je tokom suđenja bio muško u to vreme poznat kao Bredli Mening.

Odluka o pomilovanju, došla je samo nekoliko dana dana nakon izjave osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža, koji je obećao da će pristati na izručenje u SAD, ukoliko Mening bude oslobođena. Tako bi Mening trebao biti na slobodi već u maju 2017. umesto 2045.

Veruje se kako će Asanž sačekati dok se Mening zaista ne nađe na slobodi, jer bi svaka predaja pre toga, Trampu praktično predala potpunu kontrolu nad njihovim sudbinama. 

 

(Newsweek.rs / Aljazeera Balkans / UN)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Džulijan AsanžSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

AP, Džulijan AsanžKultura

POTPUNO NOVI PRAVAC: Ovaj čovek običnom peglom stvara neverovatna umetnička dela (FOTO, VIDEO)

AP, Džulijan AsanžSvet

​DA OSMANSKO CARSTVO NIJE PALO: Da li bi krvoproliće na Bliskom istoku bilo izbegnuto (FOTO)

AP, Džulijan AsanžSvet

EGZODUS BANAKA IZ LONDONA: Da li je Bregzit ipak kraj za finansijsku prestonicu sveta

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
AP, Džulijan AsanžSvet

NAJVEĆA IKAD VIĐENA: Ledena santa teška trilion tona se odvojila od Antarktika (FOTO, VIDEO)

AP, Džulijan AsanžSvet

POPULARNOST DONALDA TRAMPA NAJNIŽA U ISTORIJI SAD: Amerikanci podržavaju predsednika samo u jednoj oblasti...

AP, Džulijan AsanžSvet

TEŽAK ISPAD DONALDA TRAMPA: Na Tviteru priznao postojanje tajnog CIA programa u Siriji!

AP, Džulijan AsanžSvet

ZA VELIKODUŠNOST I HRABROST: Arijana Grande postala počasna građanka Mančestera

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.