DRUŠTVO

POSLE 60 GODINA OD SMRT EMETA TILA: Svedokinja priznala da je lagala (FOTO)

Avgusta 1955. godine, 14-godišnji crnac Emet Til navodno je flertovao sa belkinjom u jednoj prodavnici na Jugu. Nekoliko dana kasnije, dva belca su ga odvela na reku, surovo mučila i ubila, a onda su oslobođeni na sudu

Objavljeno: 12.02.2017. 06:00h
Foto: Emet Til; Autor: AP
Emeta Tila, 14-godišnjeg crnca iz Čikaga, u gradiću Mani u Misisipiju 28. avgusta 1955. ubili su Roj Brajant i njegov polubrat Džej Milam zato što je nekoliko dana ranije navodno flertovao sa Brajantovom ženom Kerolajn. 

Na osnovu njenog svedočenja, porota sačinjena isključivo od belaca oslobodila je ubice nakon samo sat vremena većanja. 
 


Posle više od 60 godina, Kerolajn Brajant je priznala da je lagala.
 
"Ništa što je taj dečak uradio nije moglo da opravda to što mu se desilo", rekla je Brajantova, danas Donam, piscu Timu Tajsonu, autoru knjige "Krv Emeta Tila". 
 
Tilova porodica se nada da će vlasti sada ponovo otvoriti slučaj. 
"Potrebno je da dođe do revizije dokaza posle ovog otkrića", rekla je žrtvina rođaka Debora Vots koja se nalazi na čelu Legata Emeta Tila. 

"Nadam se da pokušava da olakša savest", izjavio je pastor Viler Parker, koji je putovao sa Tilom vozom od Čikaga do Misisipija te 1955. godine. "Moj posao je da navedem ljude da olakšaju savest i iskupe se pred Bogom". 
Pastor Parker je rekao da je oduvek bio za to da Donamova dobije imunitet od gonjena ukoliko ispriča sve što zna. 

Ubice Emeta Tila; Autor: AP

ISTINA U MEMOARIMA 

Kerolajn Donam, koja se 1975. razvela od Roja Brajanta i preudala, opisala je šta se tačno dogodilo u memoarima "Više od zvižduka" koji su pohranjeni na Univerzitetu Severne Karoline i mogu da budu objavljeni tek 2036. ili posle njene smrti. 

Vlasti imaju mogućnost da uz sudski nalog pregledaju rukopis i utvrde šta se zaista dogodilo. 
"Neće to vratiti Emeta, ali bi nas istina oslobodila", kaže Parker. 

I Votsova misli da je najzad vreme da se sazna šta je dovelo do tog kobnog avgustovskog dana, kada su dva belca pretukla i ubila Tila. 
"Voleli bismo da dođemo do istine na bilo koji pravni način. Hteli bismo da neko odgovara, ako je opravdano, a ako ne, bar da čujemo istinu." 
Istina je bila ono za čim je čeznula Tilova majka. "Mami nije bila zainteresovana da neko ode u zatvor", kaže Votsova. 

Za sada se niko od nadležnih nije oglasio. FBI je 2004. ponovo otvorio slučaj zahvaljujući naporima Kampanje za pravdu za Emeta Tila, ali se Kerolajn Donam i tada držala svog iskaza. Porota u Grinvudu, Misisipi, u kojoj su većinu činili crnci, odbila je da je 2007. optuži za umešanost u ubistvo. 

Grob Emeta Tila; Autor: AP

SUROV ZLOČIN BEZ KAZNE 

Samo Kerolajn može da ispriča šta se dogodilo tog 24. avgusta 1955. kada je Til ušao u prodavnicu koju je držala sa mužem. Kerolajn Brajant je pred porotom 1955. izjavila da ju je Til pozvao na sastanak, dotakao je i rekao joj da je "već bio sa belkinjom", a zatim i zviznuo za njom. 
U prvobitnom iskazu u policiji nije pominjala da ju je dotakao, već samo uvredio. 

Kada se njen muž posle četiri dana vratio sa puta, saznao je kako je mladi crnac razgovarao sa njegovom ženom. On i polubrat Milam došli su po Tila u kuću njegovog rođaka, ubacili ga u auto i odvezli do reke Talahači. 

Bio je to zaista surov zločin: naterali su dečaka da nosi ventilator sa mašine za branje pamuka težak 33 kilograma do obale. Tu su mu rekli da skine odeću, pretukli ga gotovo na smrt, iskopali mu oko i pucali u glavu, a onda telo, za koje su bodljikavom žicom vezali ventilator, bacili u reku. 

Komemoracija za Emeta Tila; Autor: AP

Tri dana kasnije telo je isplivalo, tako neprepoznatljivo da je rođak samo po prstenu znao da je to Emet. Vlasti su želele da ga što pre sahrane, ali je Tilova majka Mami Bredli tražila da ga pošalju u Čikago. Kada je videla telo, odlučila je da na sahrani kovčeg bude otvoren, tako da svet sazna šta su u Misisipiju uradili njenom jedinom sinu. Afroamerički nedeljnik Džet objavio je sliku mrtvog dečaka, a onda se priča našla na stranicama velikih medija. 

Za manje od dve nedelje počelo je suđenje ubicama, ali ih je bela porota u Misisipiju oslobodila posle sat vremena većanja. Nekoliko meseci kasnije, obojica su priznala magazinu Luk da su pretukli i ubili 14-godišnjaka iz Čikaga. 

Smrt Emeta Tila i suđenje njegovim ubicama predstavljali su dokaz o razmerama segregacije na Jugu i bili su podsticaj afroameričkom pokretu za građanska prava. 

 

(USA Today, History.com) 
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Emet Til; Autor: APSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Emet Til; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Emet Til; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Emet Til; Autor: APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS