Svet

DVE DECENIJE KOPAO PO ARHIVAMA: Sastavio spisak od 40.000 osoba koje su izvele Staljinovu "Veliku čistku"

Rezultat istraživanja je prva sveobuhvatna lista NKVD-ovaca koji su odgovorni za teror u kojem je uhapšeno preko 1.5 miliona ljudi, pri čemu je najmanje 700.000 streljano

Objavljeno: 13.02.2017. 12:57h
Foto: Suđenje disidentima tokom Staljinove Velike Čistke; Autor: Profimedia
Više od dve decenije, počevši od 1993, Andrej Žukov posećivao je Moskovski arhiv bar tri puta nedeljno na nekoliko sati. češljajući kroz hiljade izvršnih naredbi NKVD-a, Staljinove ozloglašene tajne policije, u potrazi za imenima ljudi koji su organizovali i izneli "Veliku čistku" 1937. na 1938. godinu.
 


Rezultat je prva sveobuhvatna lista NKVD-ovaca koji su odgovorni za teror u kojem je uhapšeno preko 1.5 miliona ljudi, pri čemu je najmanje 700.000 streljano. Na prvom spisku koji je obuhvatio sve odgovorne, identifikovano je preko 40.000 ljudi.
 
Žukov je naveo da iako nije pristalica Staljina, nije imao neku određenu političku motivaciju za istraživanje. "Uvek su me zanimale tajnovite stvari, ono što je teško pronaći. Počeo sam ovo čisto iz kolekcionarskog instinkta", rekao je Žukov, koji decenijama sakuplja poštanske markice iz sovjetskog perioda.

Ipak, istoričari su veoma brzo shvatili važnost Žukovljevog rada, pa je memorijalna organizacija koja dukumentuje zločine počinjene u Staljinovoj eri, izdala CD sa bazom podataka na osnovu spiska imena koji je sastavio Žukov.

Josif Vaserionovič Staljin; Autor: Profimedia

"Ovo je rad koji obično izvede grupa istraživača ili čitav institut, ali on je to sve uradio sam", rekao je Jan Rahinski, potpredsednik instituta.

Četiri visoka generala NKVD odgovorna za izvršenje Staljinove Velike čistke; Autor: Wikipedia

Od 40.000 osoba na Žukovljevoj listi, oko 10 odsto je likvidirano ili je preminulo u zatvoru, mada je nekima ponuđena amnestija kako bi učestvovali u Drugom svetskom ratu. 

NKVD fotografija pisca Isaka Babela, napravljene nakon što je uhapšen 1938. godine; Izvor: Wikipedia

U razgovoru sa novinarima, Žukov se setio onlajn diskusije u kojoj je jedan korisnik ponosno pričao kako je njegov deda dobio brojna prestižna odlikovanja tokom rata. Isposavilo se, ispričao je Žukov, da je njegov deda vodio strljački vod tokom "Velike čistke", nakon čega je poslat u gulaf, ali je oslobođen na početku rata, posle čega je još jednom vodio streljanja.

Pristalice Staljina u modernoj Rusiji; Autor: Profimedia

Ovakve priče, ističe Žukov, podvlače kompleksnost Staljinove ere i ukazuju na opreznost neošhodnu pri bavljenju ovim periodom.

Josif Vaserionovič Staljin; Autor: Profimedia

Iako su neke osobe sa Žukovljeve liste možda još uvek žive, svrha dokumenta, priča Žukov, nije da se podižu optužnice ili da se okrive pojedinci. "Ne treba sve da ih nazivamo kriminalcima, ali moramo da prepoznamo kriminalnu prirodu države u to vreme", smatra istoričar Nikita Petrov. 

 

(Russia Direct)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Suđenje disidentima tokom Staljinove Velike Čistke; Autor: ProfimediaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Suđenje disidentima tokom Staljinove Velike Čistke; Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Suđenje disidentima tokom Staljinove Velike Čistke; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Suđenje disidentima tokom Staljinove Velike Čistke; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS