Svet

NAVODNI INDIKATORI NASILJA: Otkriveno kako FBI tajno prati i ocenjuje građane SAD

Agenti se bave i emocionalnim stanjem pojedinca, istražuju da li je nedavno doživeo lični gubitak ili poniženje, promenio izgled ili navike, ima li kod njega traga bolesti zavisnosti i problema sa mentalnim zdravljem

Objavljeno: 14.02.2017. 14:18h
Foto: Ilustracija: FBI; Autor: AP
FBI već godinu i po dana tajno procenjuje verovatnoću da neko izvrši napad u Americi. Sistem bodovanja, pod nazivom ”Indikatori mobilizacije na nasilje”, razvijen je u jesen 2015. i sastoji se od 48 pitanja na koja treba da odgovore federalni agenti tokom istrage pojedinca eventualno osumnjičenog za terorizam.

Poene neko može da zaradi samo zbog svog fizičkog izgleda, ali i ako prisustvuje verskim službama, ima ”čudnu” istoriju putovanja, neprihvatljive finansijske transakcije. Ukupna cifra se uvećava ako je odgovor pozitivan na pitanja da li osumnjičeni ima pristup oružju, da li se obučio za borbu ili borio van SAD, pokušao da nabavi materijale koji se koriste za pravljenje bombi, ako crta akte nasilja.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Agenti se bave i emocionalnim stanjem pojedinca, istražuju da li je nedavno doživeo lični gubitak ili poniženje, promenio izgled ili navike, ima li kod njega traga bolesti zavisnosti i problema sa mentalnim zdravljem. 
 
Surfovanje internetom takođe se pretražuje. Pod udarom su oni koji pokazuju pojačan interes za prethodna bombardovanja, učestvuju u aktivnostima kojima se sumira njihovo vojno ili operativno okruženje, učesnici su ekstremne sportske igre Paintball, kampuju, idu na preživljavaje, vole lasere, često putuju... Još ako na internetu pretražuju zadate pojmove pod drugim imenom – ti su osuđeni na propast.

”The Intercept”, koji je objavio tajna dokumenta FBI, napominje da se istražuje i da li je eventualni osumnjičeni ”tvrd” u veri ili ideologiji koja podržava upotrebu nasilja, da li postaje ekstreman u svojim uverenjima, posebno ako je islamskog porekla.

Sahar Aziz, profesor prava u Teksasu, koji je u SAD priznat kao stručnjak za organizovanje programa u cilju suprotstavljnja nasilnom ekstremizmu, iznenađen je zbog ovakvog sistema bodovanja: ”Odgovori na neka pitanja mogu lako da budu predmet pristrasnosti FBI agenata, što može da stvori ozbiljne posledice na ciljane zajednice”, tvrdi Aziz.

AP, Ilustracija: FBI

Karen Grinberg, direktor Fordham pravne škole Centra za nacionalnu bezbednost, sistem bodovanja koji vrši FBI smatra kao ”hvatanje za slamku” kroz pokušaje da utvrdi koji faktori podrazumevaju radikalizaciju pojedinca. 

”Set pitanja koja se tiču građanskih sloboda nije uzet u obzir; izdvojeni algoritmi ne mogu u pravoj meri da ukažu na opasnosti jer su individualizovani”.

Za poboljšanje programa zalaže se administracija Donalda Trampa. Za sada, FBI  skala od 0-100 ukazuje na nivo tzv. subjekta da se mobiliše, verovatnoću izvođenja akta nasilja, uz stepen radikalizacije i interne posvećenosti nasilnoj ideologiji. Ipak, ovakva pitanja i samo bodovanje ne pružaju odgovore na pitanja da li će ”subjekat” zaista preduzeti nasilne akcije, što onemogućava donosioce odluka da pravilno fokusiraju raspoložive resurse, pre svega u odbrani od terorizma. 

FBI sistem bodovanja navodno je do sada identifikovao 1400 osoba kao nasilne i nenasilne islamske ekstremiste, krajnje desničare i krajnje levičare. 

Dokument sa pitanjima na koja FBI odgovara možete pronaći OVDE


PRIREDILA Branka Mitrović

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: FBI; Autor: APSvet

PANDORINA KUTIJA PENTAGONA: Evo zašto SAD nikada zaista ne napadne Severu Koreju

Ilustracija: FBI; Autor: APEVROPA

PROGLAS O BUDUĆNOSTI EVROPE: Evo šta donosi nova Rimska deklaracija EU

Ilustracija: FBI; Autor: APSvet

TRKA ULAZI U ZAVRŠNU FAZU: Ove zemlje će do 2030. voditi 5 najmoćnijih armija sveta (FOTO)

Ilustracija: FBI; Autor: APNauka i tehnika

HAKERI IMAJU JOŠ DA UČE: Evo kako je Sovjetski Savez 80ih "hakovao" američke pisaće mašine

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Ilustracija: FBI; Autor: APSvet

TERORISTIČKI NAPAD U LONDONU: Četiri osobe poginule (VIDEO)

Ilustracija: FBI; Autor: APSvet

TURSKA DEPORTOVALA HOLANDSKE KRAVE: Svi apsurdi diplomatskog sukoba Ankare sa Zapadom (FOTO)

Ilustracija: FBI; Autor: APSvet

ASAD DOBIO NEOČEKIVANU PODRŠKU IZ SAD: Bivši republikanac i vođa Kju Kluks Klana impresioniran sirijskim predsednikom (FOTO)

Ilustracija: FBI; Autor: APSvet

RUSIJA URUČILA PROTESNU NOTU: Izraelski napad na Siriju izazvao nove tenzije, Damask menja pravila igre

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.