Svet

IZVEŠTAJ RAZOTKRIO PRAVU ISTINU: Američka koalicija ubija više civila u Siriji od Rusije

Organizacija "Airwars" koja prati sirijski konflikt objavila je izveštaj u kojem je predstavljen nagli skok u broju civilnih žrtava u udarima koalicije predvođene od strane SAD

Objavljeno: 14.02.2017. 14:44h
Foto: Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: AP
Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ubija više civila u Siriji nego Rusija, po prvi put od kada je Moskva pokrenula vojnu intervenciju 2015. godine, navodi se u izveštaju organizacije "Airwars".

Prema procenama organizacije, koalicioni udari odneli su u januaru živote 254 civila, dok su prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava (opoziciona NVO sa sedištem u Londonu) ruski udari doveli do smrti 48 civila.
 


Airwars je za mesec januar identifikovao 95 različitih udara američke koalicije na civilne ciljeve u Siriji i Iraku. U istom periodu, Rusi su izveli 57 napada u Siriji, kojima su bili pogođeni i civili.
 
Nove brojke su u oštrom kontrastu u odnosu na prethodni period kada je u ruskim udarima stradalo čak 14 puta više civila. Organizacija navodi da je razlog za naglo smanjenje civilnih žrtava u ruskim udarima zapravo kraj opsade Alepa, gde je ruska avijacija navodno doprinela velikom broju civilnih ćrtava.

Od početka februara SAD su intenzivirale vazdušne udare u Siriji, a na samoproglašenu prestonicu Islamske države Raku samo u jednom danu američko Ratno vazduhoplovstvo je izvelo 21 udar.

Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: AP

Broj civilnih žrtava u januaru je najveći u odnosu na bilo koji mesec od kada su se SAD angažovale u Siriji. Prema mišljenju Džulijena Barnsa Dejsija, višeg savetnika pri Evropskom savetu za inostrane ooslove, broj civilnih žrtava će se samo povećavati kako američki predsednik Donald Tramp popušta propise ratovanja u Siriji i Iraku.

Tramp je 28. januara naredio svojoj vojnoj komandi da u narednih 30 dana osmisli agresivniji plan za pobedu nad Islamskom državom.

 

(Middle East Eye)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: APSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS