Svet

PENTAGON PRIZNAO "OBAMINE GREHE": SAD koristile osiromašeni uranijum u Siriji (VIDEO)

Udari na naftne konvoje Islamske države izvođeni su municijom koja sadrži osiromašeni uranijum, toksični materijal povezan sa povećanim brojem obolelih od raka i urođenim defektima

Objavljeno: 15.02.2017. 13:46h
Foto: Operacije na američkom nosaču aviona blizu sirijske obale; Autor: Reuters
Vojni zvaničnici su potvrdili da su snage SAD, uprkos uveravanja da neće koristiti osiromašeni uranijum (OU) na bojnim poljima Sirije i Iraka, ispalile hiljade rundi municije s ovom toksičnom materijom prilikom dve važne akcije protiv nafntih konvoja Islamske države tokom 2015. godine.

Ovo je prvi put da su SAD potvrdule upotrebu OU od invazije na Irak 2003, kada su lokalne zajednice optužile Vašington da je odgovoran za povećan broj obolelih od raka i sve češće urođene defekte u oblasti. Identičan scenario, prethodio je 1999. godine u Jugoslaviji.
 


Portparol Centralne komande Sjedinjenih Država (CENTCOM) major Džoš Žak, rekao je za organizaciju Airwars i američki magazin Forin Plisi kako je 5.265 protivoklopnih 30-milimetarskih rundi sa OU ispaljeno iz letelice A-10 16. i 22. novembra 2015, pri čemu je uništeno oko 350 vozila koja su prevozila naftu kroz pustinju na istoku zemlje.
 
Nekoliko puta od početka intervencije, koalicioni i američki zvaničnici govorili su kako neće koristiti OU čak ni u operacijama protiv Islamske države. Ono što ostaje nejasno, međutim, jeste koliko su udari izvršeni ovom municijom bili blizu naseljenih oblasti.

Eksperti navode kako je upotreba ovolike količine municije koja sadrži OU u najmanju ruku čuda, jer je ona korišćena protiv meta za koje nije neophodna - u pitanju nisu tenkovi ili oklopna vozila, već konvoj s džipovima, kamionima i cisternama.

U videu ispod prikazan je snimak udara na konvoj 16. novembra. Nakon inicijalnog udara, počinju pucnji iz 30-milimetarskog topa koji je bio naoružan municijom sa OU.U sledećem video snimku, vidi se napad od 22. novembra kada su uništena 283 naftna kamiona Islamske države."Upotrebu municije koja sadrći OU protiv naftnih tankera je teško opravdati vojno, na osnovu argumenata koje vojska SAD daje za njihovu upotrebu, a to je uništavnje oklopnih meta. Tankeri nisu oklopna vozila, i alternativa bez OU bi bila dovoljna za zadatak", smatra Dag Veir, predsednik Međunarodne koalicije za zabranu uranijumskog oružja (ICBUW).

Ostaci toksične municije upotrebljene u Siriji, kao i ostaci kamiona i tankera, verovatno će završiti na otpadu i među starim gvožđem, gde će njihova radijacija pogoditi ne borce Islamske države, već obične građane i to najsiromašnije.

Dok je ideja oko budućnosti Sirije posle Islamske države malo, ideja oko toga kako se osigurati od katastrofalnog uticaja osiromašenog uranijuma koji su SAD bacile na zemlju u stvari, uopšte ni nema - on će biti tu još hiljadama godina.

 

(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Operacije na američkom nosaču aviona blizu sirijske obale; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Operacije na američkom nosaču aviona blizu sirijske obale; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Operacije na američkom nosaču aviona blizu sirijske obale; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Operacije na američkom nosaču aviona blizu sirijske obale; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS