Svet

LIBIJA KONAČNO PRED VRATIMA MIRA: General Haftar postigao dogovor sa Vladom nacionalnog jedinstva

Uprkos uspehu sastanka u Kairu, general Haftar je nakon pregovora odbio da prisustvuje konferenciji za štampu, što sugeriše da i dalje postoje važne tačne neslaganja

Objavljeno: 16.02.2017. 12:15h
Foto: General Kalifa Haftar; Autor: Profimedia
Lideri zaraćenih strana u Libiji uspeli su da se dogovore na sastanku u Kairu da se sledeće godine u zemlji održe predsednički izbori. Predsednik Vlade nacionalnog jedinstva (VNJ) Fajez al Saradž i sada već feldmaršal Kalifa Haftar razgovarali su uz posredovanje egipatskih zvaničnika, među kojima je bio i šef diplomatije Semeh Šukri glavnokomandujući oružanih snaga Mahmud Hedžazi.

VNJ koju podržava UN i Haftarova vlada sa sedištem u Tobruku, dogovorili su da se očuvaju suverenitet i teritorijalni integritet, odnosno jedinstvo Libije, kao i da se uspostavi stabilna državna struktura nakon više od pet godina haosa i anarhije građanskog rata.
 


Prisutni na sastanku su potvrdili svoju predanost modernom civilnom društvu, baziranom na demokratiji i mirnoj tranziciji vlasti, kao i borbi protiv svih oblika ekstremizma i terorizma. Ipak, general Haftar je nakon pregovora odbio da prisustvuje konferenciji za štampu, potvrdili su izvori portala Al Araby, što sugeriše da i dalje postoje važne tačne neslaganja.
 
Prema ranijim izveštajima, Haftar je odbijao da se sastane sa Saradžom pre nego što je dobio "garancije da dogovor neće biti odbijen" od strane moćnih oružanih grupa u Misrati, u zapadnoj Libiji.

Vlada nacionalnog jedinstva, bazirana u Tripoliju, uložila je velike napore kako bi se nametnula kao autoritet u zemlji. Ipak, kako Haftarove snage kontrolišu čitav istok zemlje i u sprezi su sa vladom u Tobruku, Tripoli je bio primoran da pregovara, suočen da mogućnošću rata sa oružano i brojčano daleko nadmoćnijom stranom.

Libijska vojska odana generalu Haftaru; Autor: Reuters

Prethodni plan za nacionalnu vladu, koji su dogovorile Ujedinjene nacije, nije imao ulogu za Haftara u novoj administraciji, iako je ovaj vojskovođa kojeg podržava Egipat jasno stavio do znanja međunarodnoj zajednici da je ključni igrač i da drži sve glavne naftne terminale u zemlji, kao i da ima naklonost Moskve, koja prema izveštajima alžirske vojske planira da postavi Haftara na ćelo države, kako bi zauzvrat dobila upotrebne dozvole za libijske pomorske baze.

Usled niza novih okolnosti, izaslanik UN Martin Kobler naveo je kako je postignut napredak u Libiji i kako je UN ažurirao svoj plan ta da "Haftar dobije ulogu u budućnosti zemlje".

 

(Al Araby)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
General Kalifa Haftar; Autor: ProfimediaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

General Kalifa Haftar; Autor: ProfimediaSvet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

General Kalifa Haftar; Autor: ProfimediaSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

General Kalifa Haftar; Autor: ProfimediaKultura

​KAMEN KOJI JE OTVORIO SVET DREVNIH FARAONA: Poigrajte se prvim 3D modelom najvažnije ploče u istoriji Egipta (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS