Svet

NJUJORŠKA MISTERIJA: Neobična smrt ruskog diplomate kojem je razbijena glava na dan američkih izbora

Ruski diplomata pronađen je na podu ruskog konzulata u Njujorku, koji se nalazi u elitnom delu Menhetna. Bio je bez svesti, nije reagovao i na glavi je imao ranu neutvrđenog porekla. Kada je hitna pomoć stigla na mesto događaja, bio je mrtav

Objavljeno: 16.02.2017. 13:35h
Foto: Ilustracija: Ubistvo ruskog diplomate u Njujorku; Autor: Pixabay
Da je Sergej Krivov pronađen mrtav bilo koji drugi dan, njegova smrt bi verovatno mnogo više zaokupila medije nego što je to bio slučaj. Ipak, Krivov je ubijen na dan kada je Donald Tramp postao predsednik SAD.

Međutim, 8. novembra 2016. godine u SAD su se održavali izbori koji će Donalda Trampa dovesti u Belu kuću i drastično promeniti budućnost države - smrt tada još neimenovane osobe na podu ruskog konzulata usred njujorškog Menhetna brzo je pala u drugi plan.
 


Ipak, američki BuzzFeed se na ovom slučaju zadržao više od drugih medija, pa je njihova novinarka Eli Votkins objavila veliku priču o čudnim i prilično tajnovitim okolnostima smrti tog "anonimnog službenika", kojem je tek sada prvi puta otkriven identitet i funkcija u konzulatu. Originalni, vrlo iscrpni tekst gospođe Votkins možete pročitati na ovom linku, a ovde prenosimo njegove ključne delove i zaključke.
 
Dakle, 8. novembra u 7 sati ujutru Krivov je pronađen na podu ruskog konzulata u Njujorku, koji se nalazi u elitnom delu Menhetna. Bio je bez svesti, nije reagovao i na glavi je imao ranu neutvrđenog porekla. Kada je hitna pomoć stigla na mesto događaja, bio je mrtav.

Prvobitne informacije s lica mesta govorile su da je neimenovani čovek skočio ili pao u s krova konzulata, ali dok su novinari došli do zgrade službenici konzulata su već promenili priču. Tada još uvek anonimni službenik nije pao s krova desetak metara visoke zgrade, nego je doživio srčani udar u kancelariji osiguranja i potom preminuo, rekli su.

Njujorška policija zaključila je da je Krivov umro prirodnom smrću i ubrzo je zatvorila slučaj. Ipak, Votkins se pita je li to zaista bio slučaj. Zašto se tako dugo krio njegov identitet? Ko je on zapravo bio i što je radio u konzulatu? Zašto je policija smrt tako ekspresno proglasila prirodnom, iako su okolnosti i rana na glavi sugerirale drugačije? I zašto je toliko teško saznati bilo što vezano za ovaj slučaj, pogotovo je li uošte njegova smrt bila istraživana?

Ilustracija: Njujorkšla policija; Autor: Pixabay

MRTVOZORNIK PROTIV POLICIJE 

Naime, tri meseca otkako je Krivov preminuo, mrtvozornik koji ga je pregledao i dalje nije siguran da se radilo o infarktu.

Krivov nije bio običan službenik osiguranja, kako su mediji inicijalno navodili. Ovaj 63-godišnjak je prema članku Sputnjika iz vremena kad je umro, zapravo bio šef osiguranja. Prema pisanju ruskih medija, navodi Votkins, reč je o poziciji koja sa sobom, između ostalog, nosi i dužnost "prevencije sabotaže" i suzbijanja "pokušaja tajne infiltracije" u konzulat, dakle osiguravanja da američki obaveštajci ne prisluškuju šta se govori i događa u konzulatu. Osim toga, Krivov je na svojoj poziciji imao pristup uređaju za kriptovanje poruka, koji se koristi za enkripciju i dekripciju poruka između konzulata i drugih ruskih subjekata.  

Iako policija tvrdi da je imao prebivalište na Menhetnu, u javnim dokumentima to je nemoguće pronaći - niko pod tim ili sličnom imenom nije živeo na Menhetnu godinama, a jedina druga dva Krivova koja žive u Njujorku nisu odgovorila na pitanje znaju li za Sergeja i je li reč o nekom njihovom rođaku. Policajac koji je za BuzzFeed pregledao dosije slučaja tvrdi da preminuli šef osiguranja nije imao članove porodice koji žive u Njujorku.

Kada je novinarka otišla na adresu koja je u dokumentima njujorške policije (dalje u tekstu: NYPD) navedena kao prebivalište preminulog Krivova, utvrdila je da se radi o zgradi poznate institucije Smitsonijan, lociranoj jedan blok zgrada iza ruskog konzulata. "Ovde niko ne živi", kratko joj je odgovorila zaposlena Smitsonijana.

Osim skrivanja identiteta i adrese, nije jasno koliko temeljno je NYPD zapravo istraživao smrt Krivova. Više policijskih zvaničnika odbilo je da komentariše detalje iz istrage, a neki su naglasili da se slučaj vodi kao "zatvoren".

Ilustracija: Njujork; Autor: Pixabay

"Sadržaj ovog slučaja je prilično neodređen, ne otkriva mnogo. Takve slučajeve obično preuzimaju detektivi. Iz nekog razloga, ovaj je zatvoren", rekao je za BuzzFeed jedan službenik policije koji je prolazio kroz dokumenta.

Ipak, iako je policija rekla da je slučaj zatvoren, mrtvozornik ga i dalje vodi kao otvorenog. "Uzrok i okolnosti smrti i dalje su neutvrđeni i čekaju se rezultati daljih istraživanja. Nemamo nikakvih rezultata koje bismo mogli podeliti", rekla je za BuzzFeed portparolka mrtvozornika Džuli Bolser.

Ovakav raskorak između NYPD-a i mrtvozornika ne događa se često. Pravilo je da se slučaj vodi kao otvoren u policiji dok god mrtvozornik nije utvrdio uzrok smrti: "Slučaj ostaje otvoren dok god nema finalne odluke o uzroku smrti, bilo da je li reč o nasilnoj smrti, nesrećnom slučaju ili nečem drugom", rekao je bivši istražitelj NYPD-a Marl Klekston.

Dodatnu pometnju u celu priču unela je i izjava druge osobe iz kancelarije mrtvozornika koji je primio telo Krivova, a koji kaže da je telo "otpušteno" odmah sledeći dan, ali nije želeo da kaže ko ga je preuzeo. Ako i dalje traju istrage, a mrtvozornik nema telo, to obično znači da se sprovode toksikološki testovi uzorka krvi i tkiva, piše Votkins. To nekada zna da potraje needeljama ili čak mesecima, iako u ovom slučaju nije poznato kakvi se testovi sprovode i ko ih uopšte sprovodi.

Ilustracija: Njujork; Autor: Pixabay

GDE JE TELO

Nadalje, prema podacima pogrebnih kompanija koje posluju na području Menhetna, Krivov nije pokopan ili kremiran. Odsek za zdravlje grada Njujorka odbio je zahtev BuzzFeeda da pretraži dokumente u vezi Krivovljeve smrti, tvrdeći da to mogu učiniti samo članovi porodice. Takođe, NYPD je odbio zahtev novinarke da pregleda izveštaj o smrti, tvrdeći da je bio nepotpun, iako su sve tražene informacije bile navedene u zahtevu. Drugi službenici su im pak rekli da se uopšte ne radi o javnom dokumentu i da ga mogu videti samo ako imaju sudski nalog. To nije normalna praksa, piše Votkins.

"Izveštaj o smrti se obično nalazi među dokumentima koji se daju na uvid nakon što je slučaj zatvoren. Vrlo je čudno da se tako nešto kategorički odbija", rekao je Majkl Morisi, osnivač MuckRocka, neprofitne agencije posvećene transparentnosti državnih agencija, odeljenja i službi.

U poslednjem pokušaju da utvrde gde je završilo telo Sergeja Krivova, BuzzFeed je kontaktirao jedinu aviokompaniju čiji avioni lete na direktnoj liniji između Njujorka i Moskve, Aeroflot. Njihovi službenici nisu želeli da otkriju je li u danima nakon 8. novembra neko telo prevezeno iz Njujorka u Moskvu, uz objašnjenje da takve podatke može otkriti samo entitet koji pripada državnoj vlasti.

Da sumiramo, uzrok smrti Krivova zapravo još nije utvrđen. Njegov identitet novinari su otkrili tek nekoliko meseci nakon njegove smrti (zahvaljujući pričljivom policajcu koji ga je pročitao iz dosijea), a pritom je reč o zvaničniku koji je imao važnu ulogu u konzulatu i pristup vrlo poverljivim informacijama. Niko ne zna, to jest ne želi reći gde se nalazi njegovo telo, a policija je slučaj neuobičajeno brzo zatvorila s obzirom na sve okolnosti. Različiti ogranci vlasti o slučaju uglavnom ćute ili daju tek neke nepotpune informacije. 

Ilustracija: Njujork; Autor: Pixabay

SPECIFIČNE OKOLNOSTI

Sve to ne mora da znači ništa. Krivov je imao 63 godine i sasvim je moguće da je preminuo od srčanog udara, a birokratija naprosto nije sklona da otkriva previše informacija o slučaju koji su možda već zaboravili. Ipak, specifične okolnosti, ne samo smrti, nego političkih odnosa SAD i Rusije otvaraju prostor različitim teorijama. Rusko-američki odnosi poslednjih godina srozali su se na novo neviđen još od Hladnog rata, a pobedom Donalda Trampa na izborima, otvorile su se i sasvim nove linije američkih optužbi prema Rusiji.

Tako su mediji pisali, prema informacijama koje su curile iz obaveštajnih krugova, da su Trampovi saradnici tokom kampanje bili u bliskom dosluhu s ruskim zvaničnicima i agentima, a čak su se pojavile i informacije da ruske tajne službe poseduju materijal koji bi mogao direktno da kompromituje američkog predsednika i samim tim može služiti kao sredstvo ucene. Da po pitanju komunikacije s Rusima nije reč samo o pustim optužbama, pokazuje i slučaj Majkla Flina koji je nedavno podneo ostavku na mesto Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost jer je skrivao sadržaj svojih razgovora s ruskim ambasadorom u SAD, i o tome otvoreno lagao potpredsednika SAD Majka Pensa.

Na kraju, svemu tome treba pridodati i zabrinutost nekih američkih obaveštajnih službi o direktnom uplitanju Rusije u rezultat američkih izbora.

Ilustracija: Njujork; Autor: Pixabay

Kad se gleda kroz prizmu rusko-američkih odnosa, smrt Sergeja Krivova i sva tajnovitost vezena za nju dobija novu dimenziju, ali zvaničnici u Vašingtonu, barem oni s kojima je razgovarao BuzzFeed, ne vide ništa sumnjivo. Dva odvojena izvora rekla su za portal da u smrti nema ništa neobičnog jer je Krivov bio poznat kao alkoholičar, što je policiju navelo na zaključak o prirodnoj smrti.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova bila je nešto rečitija: "Vi to ozbiljno? Imao je srčanih problema, imao je i srčanih napada. Čudno je da vas ovo zanima."

Konzulat je pak poslao šturu izjavu: "Zaposleni konzulata Sergej Krivov preminuo je 8. novembra 2016. Američki doktor koji je stigao u konzulat je rekao da je Krivov bez sumnje umro od prirodnog uzroka. Medicinski službenici trenutno nastoje da utvrde uzrok smrti, ali veruje se da je preminuo od srčanog udara", stoji u njihovoj izjavi. 

FBI je rekao da ne istražuje smrt, a iz NYPD nisu dali nikakav službeni komentar o istrazi.

Ilustracija: Njujork; Autor: Pixabay

POPULARNO MESTO ZA ŠPIJUNE

U celoj priči postoji još jedan interesantan element, koji opet, ne mora ništa da znači. Zgrada konzulata u kojoj je radio Krivov je u prošlosti (a možda i sada) bila jedna od lokacija s prilično frekventnom špijunskom delatnošću, sigurno ojačano činjenicom da se i sedište UN nalazi u Njujorku. Nije poznato je li i on sam radio s američkim ili ruskim obaveštajnim službama (naravno, obe strane to neće otkrivati), ali je zato u dokumentu FBI koji se pojavio na sudu 2015. otkriveno da ruska obaveštajna služba SVR verovatno ima odeljenje u zgradi u kojoj je Krivov radio.  

Američki obaveštajci kažu da je javna tajna da se konzulat u Njujorku koristi kao mesto u kojem se planiraju operacije ruskih špijuna. Zbog toga je to i jedna od "meta" njihovih američkih kolega. "To je uvijek meta", rekao je jedan američki obaveštajac.

Na kraju priče, valja navesti da sve navedeno zvuči kao scenario za početak dobrog trilera iz vremena kad je Hladni rat tek započeo. Jednako tako, konkretne informacije ili podaci koji bi upućivali na eventualnu nasilnu smrt Krivova ne postoje. BuzzFeed i dalje čeka službeni dokument NYPD o njegovoj smrti, a kada ili ako dobiju uvid u njega, možda će neke stvari biti jasnije.

 

(Jutarnji.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Ubistvo ruskog diplomate u Njujorku; Autor: PixabaySvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ilustracija: Ubistvo ruskog diplomate u Njujorku; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ilustracija: Ubistvo ruskog diplomate u Njujorku; Autor: PixabaySrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Ilustracija: Ubistvo ruskog diplomate u Njujorku; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS