Svet

SULUDA PRIČA AGENTKINJE KOJA JE UBILA KIM DŽONG NAMA: Mislila sam da snimamo šalu za internet! (FOTO)

"Rekli su mi da je to šala. Nisam imala pojma da će ga to ubiti", rekla je jedna od osumnjičenih za ubistvo brata severnokorejskog diktatora Kim Džong Una

Objavljeno: 16.02.2017. 15:27h
Foto: Hapšenje druge osumničene (devojka sa žutim velom preko glave) nakon ubistva Kim Džong Nama u Maleziji; Autor: AP
Malezijska policija uhapsila je u četvrtak i drugu ženu osumnjičenu za ubistvo polubrata severnokorejskog diktatora Kim Džong Una.

Novinska agencija Bernama izvestila je kako će u pritvoru ostati sedam dana zajedno s drugom ženom koja je uhapšena na aerodromu u Kuala Lumpuru u sredu, nakon što je osumnjičena za napad na Kim Džong Nama brzo delujućim otrovom.
 


Policija je navela kako su drugu ženu uhapsili u 2 u noći kao i da je osumnjičena sa sobom imala indonezijski pasoš, za razliku od prve uhapšene koja je imala vijetnamski pasoš.
 
AP javlja kako je u međuvremenu uhapšena i treća osoba povezana sa ubistvom Kim Džong Nama.

Južna Koreja ranije je citirala svoje tajne agente koji su izrazili sumnju da su Kim Džong Nama ubile dve agentkinje iz Severne Koreje. Isto su zaključili i izvori povezani s vladom SAD.

Žena uhapšena tokom noći između srede i četvrtka, bila je sama u tom trenutku, saopštila je policija. Njen indonežanski i pasoš glasi na ime Siti Aiša i piše da je rođena 11. februara 1992. u indonezijskom gradu Serang.

Izvor iz malezijske vlade potvrdio je za Reuters da je prva uhvaćena agentkinja zaista žena s belom majicom 'LOL' snimljena bezbednosnim kamerama ispred aerodroma u Kuala Lumpuru.
 
Njeni dokumenti su glasili na ime Doan Ti Huong, a na njima je pisalo da je rođena u maju 1988. u vijetnamskom Nam Dinhu.

"Istraga se nastavlja. Protiv osumnjičenih biće preduzete mere u skladu sa zakonom" piše u policijskom saopštenju.

U severnokorejskim medijima još uvijek nema ni spomena o smrti Kim Džong Nama.

Južnokorejska tajna služba kazala je kako je mladi i nepredvidivi vođa Severne Koreje izdao naredbu za ubistvo svog starijeg polubrata, a da je već jedan pokušaj propao 2012. godine.

Kim Džong Nam i Kim Džong Un; Autor: Profimedia

Malezijska policija kazala je kako je Kim Džong Nam na aerodromu, gde je čekao let za Makao, napadnut s leđa i kako ga je neko zgrabio za lice nakon čega mu se zavrtelo u glavi pa je potražio pomoć osoblja aerodroma.

Vlasti u Maleziji izvestile su kako je izvršena obdukcija na Kim Džong Namu i kako su otkrili kojim je otrovom ubijen. Rezultati bi trebali da budu objavljeni kasnije danas, a naslućuje se da se radi o ricinu ili o neurotoksinu tetrodotoksinu, javljaju malezijske novine Malezija Star.

Tri izvora iz malezijske vlade kazali su za Reuters kako su severnokorejski zvaničnici navodno pokušali da spreče obdukciju, ali je zamenik premijera Ahmad Zahid Hamidi kazao kako telo mogu dobiti putem ambasade tek kada sve policijske i medicinske procedure budu završene.

Prema južnokorejskoj tajnoj agenciji, Kim Džong Nam je živeo sa svojom drugom suprugom pod zaštitom Pekinga na kineskoj teritoriji Makau. Jedan od agenata kazao je kako je Kim Džong Nam imao još jednu ženu i sina u Pekingu.

Malezijska policija ispred mrtvačnice u kojoj je izvršena obdukcija Kim Džong Nama; Autor: AP

U međuvremenu, devojka koja je prva uhapšena, ona s LOL majicom, na policiji je ispitana u vezi ubistva. Malzeijska policija tokom dana će izaći s informacijama, ali u medijima su se već pojavili delovi njenog iskaza. I te izjave su toliko bizarne da je u njih nemoguće poverovati.

Devojka s vijetnamskim pasošem rekla je kako je stigla u Maleziju u društvu četvorice muškaraca na odmor. Policiji je rekla da su je muškarci nagovorili da Kim Džong Nama zalije nepoznatom tečnošću i da će oni sve to snimiti i staviti na internet. To je trebalo da bude neka vrsta šale...

"Rekli su mi da je to šala. Nisam imala pojma da će ga to ubiti", rekla je devojka koja je poprskala Kima. Posle toga druga devojka mu je prekrila usta maramicom na kojoj je očito bila otrovna supstanca.

 

(Jutarnji.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hapšenje druge osumničene (devojka sa žutim velom preko glave) nakon ubistva Kim Džong Nama u Maleziji; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Hapšenje druge osumničene (devojka sa žutim velom preko glave) nakon ubistva Kim Džong Nama u Maleziji; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Hapšenje druge osumničene (devojka sa žutim velom preko glave) nakon ubistva Kim Džong Nama u Maleziji; Autor: APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Hapšenje druge osumničene (devojka sa žutim velom preko glave) nakon ubistva Kim Džong Nama u Maleziji; Autor: APSvet

PREDSTAVNIČKI DOM KONGRESA UBEDLJIVO: Odobreno uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS