Svet

OPASNO NEPREDVIDIVI PLANOVI: Zašto je sastanak Netanijahua i Trampa važniji za Siriju i Iran, nego za Palestinu

U načelu, odbacivanjem rešenja s dve države, Tramp je još jednom pogazio temelj američke spoljne politike u protekle dve decenije. Ali da li je to sve, o čemu su tačno razgovarili Tramp i Netanijahu i šta to znači za Bliski istok?

Objavljeno: 16.02.2017. 18:01h
Foto: Benjamin Netanijahu i Donald Tramp; Auror: Reuters
Tokom posete Benjamina Netanijahua Sjedinjenim Državama, američki predsednik Donald Tramp izjavio je kako će podržati rešenje za izraelsko-palestinski konflikt koje odaberu i Izraelci i Palestinci.
 


Na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Vašingtonu, Tramp je rekao: „Gledam u dve države i jednu državu i biću srećan rešenjem koje se dopada obema stranama. Neko vreme sam mislio da je rešenje s dve države jednostavnije, ali kada su Izraelci i Palestinci srećni, i ja sam srećan.“

U načelu, odbacivanjem rešenja s dve države - prema kojem Izrael i Palestina postoje kao dve susedne države - Tramp je još jednom pogazio temelj američke spoljne politike u protekle dve decenije.

Ali da li je to sve, o čemu su tačno razgovarili Tramp i Netanijahu i šta to znači za Bliski istok?
 
REŠENJE S DVE DRŽAVE

Netanijahu je tokom sastanka rekao da postoje dva preduslova za mir koje je prvi put spomenuo pre nekoliko godina. „Palestinci moraju da priznaju jevrejsku državu i da prestanu sa pozivanjem na uništenje Izraela. U bilo kakvom mirovnom sporazumu, Izrael mora imati kontrolu nad bezbednosnom situacijom u oblasti zapadno od reke Jordan. Ako se to ne dogodi, eksplodiraće još jedna islamska teroristička država na Bliskom istoku. Nažalost, Palestinici odbacuju oba preduslova. Oni čak negiraju našu istorijsku vezu s našom domovinom. To se mora promeniti. Ako mislite da bih ja slepo ušetao u palestinsku terorističku državu koja želi uništenje moje države, grešite.“

Ipak, izraelski premijer je izrazio nadu da regionalni pristup rešavanju konflikta može rezultirati mirom. Tramp se nadovezao na reči kolege dodavši da se radi o „mnogo većem i važnijem sporazumu“ koji će uključivati brojne države. „Sarađujemo s brojnim državama s kojima to ranije nije bio slučaj“, rekao je Tramp, mada nije jasno na koje je tačno države mislio.

Američki predsednik je dodao kako će Palestinci morati da pokažu da zaista žele da postignu dogovor s Izraelom. „Palestinci moraju da se reše mržnje kojoj ih uče od malih nogu. Vidio sam šta ih uče. To počinje u učionici. Moraju priznati Izrael. Nema govora o dogovoru ako oni ne priznaju veliku i važnu zemlju. Ali mislim da će to uraditi. Biće tu i drugih velikih igrača, pa mislim da će i oni uticati da se dogovor postigne.“

Palestinski demonstrant; Autor: AP

NASELJA

Upitan o ilegalnim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji, koje Izrael nastavlja da gradi uprkos rezoluciji UN, Tramp je kratko odgovorio kako bi želeo da se postigne dogovor. „Bibi (Netanijahuov nadimak) i ja se poznajemo dugo. Mislim da ćemo se dogovoriti. Mislim da će to biti veći i bolji dogovor nego što mnogi ovde mogu da zamisle.“

Netanijahu je nakon Trampovog izlaganja podvukao da pitanje naselja nije u srži izraelsko-palestinskog sukoba, da bi nakon završenog sastanka u obraćanju medijima ipak rekao kako preispituje izgradnju naselja. Premijer Izraela rekao je novinarima da je voljan da zajedno sa Trampovom admistracijom ispita obustavljanje izgradnje u naseljima na Zapadnoj obali, što je Tramp zatražio od njega. Međutim, on je naglasio da SAD neće ponovo nametati ograničenja izgradnje u istočnom Jerusalimu, kao što je bio slučaj tokom mandata Baraka Obame.

Netanjahu je naveo da je tokom sastanka Tramp izrazio volju da "dramatično unapredi" odnose Izrael-SAD, ali je zatražio od njega da se uzdrži od izgradnje naselja. "Tramp je voljan da unapredi naše veze u svim oblastima. Tako da, ako postoji zahtev predsednika da se preispita pitanje izgradnje u naseljima, onda mislim da je u našem nacionalnom interesu da postignemo razumevanje", rekao je Netanjahu, dodavši da je dogovoreno da se nastavi razgovor o tome da bi se "postiglo razumevanje koje se uklapa u želju da se postigne mir i bezbednost".

Izraelski premijer je, međutim, naglasio da se neće odustati od nedavne odluke o izgradnji 6.000 stanova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Izgradnja ilegalnih naselja u Jerusalimu; Autor: Reuters

IRAN

Američki predsednik se osvrnuo i na bezbednosnu situaciju na Bliskom istoku, pre svega na terorizam i Iran. Tramp je poručio Izraelcima da SAD stoji uz Izrael u borbi protiv terorizma. Prema Netanijahuovim rečima, upravo radikalni islamski terorizam najviše preti zajedničkim vrednostima i interesima na kojima se temelji američko-izraelsko savezništvo.  „Pozivali ste na suprotstavljanje iranskom terorističkom režimu, sprečavanju provođenja ovog užasnog sporazuma kako bi Iran izgradio nuklearni arsenal“, rekao je Netanijahu Trampu i dodao: "Pod vašim vođstvom možemo pobediti rastuću plimu radikalnog islama. Izrael stoji uz vas i ja stojim uz vas. Možemo iskoristiti istorijsku šansu za zaustavljanje radikalnog islama.“

Netaniahu je istakao da je zaustavljanje Irana u izgradnji nuklearnog oružja njegov i Trampov zajednički cilj. „Tramp je ukazao na iransko kršenje dogovora ispaljivanjem raketa na kojima na hebrejskom jeziku piše 'Izrael mora biti uništen'. Ako radimo zajedno - i ne samo SAD i Izrael već toliko drugih u regionu - na suzbijanju iranske pretnje, možemo zaustaviti iransku agresiju i opasnost.“ Izraelski premijer rekao je da nema osobe koja pruža veću podršku "jevrejskom narodu i jevrejskoj državi od predsednika Donalda Trampa".

Iranska Revolucionarna garda oko replike jerusalimske Kupole na stenu; Autor: AP

REGIONALNA OFANZIVA

Razgovor Donalda Trampa i Benjamina Netanijahua dolazi i u kontekstu događaja manje uobičajenih nego što su nerazumevanje s Palestincima i uzajamno optuživanje s Iranom. Pre svega, u pitanju su dva kontroverzna plana - jedan u vezi sa Sirijom i drugi u vezi sa Egiptom.

Naime, izraelski ministar građevine je pripremio veliki strateški plan koji bi trebalo da bude deo rešenja krize u Siriji. Joav Galant predstavio je veliki program rekonstrukcije Sirije, koji bi predvodile SAD. Ulaganjem milijardi dolara, Netanijahuova vlada želi da praktično kupi priznaje suvereniteta nad Golanskom visoravni, koja je okupirana tokom Šestodnevnog rata 1967. godine. Na taj način, Izrael bi ne samo dobio priznanje za dugo željenu teritoriju, već bi i umanjio iranski uticaj u postratnoj Siriji. Galant smatra da će plan, ukoliko bude izveden, preseći iransko-sirijski-liubansku osu i uspostavljanje šiitse dominacije u Damasku.

Prema navodima izraelskih medija, Galantov plan očekuje da će Trampova administracija uložiti finanijska sredstva, ukoliko i Rusija bude sarađivala na umanjivanju iranskog uticaja.

Istovremeno s ovim planom, pojavili su se i navodi da Tramp i Netanijahu planiraju da stvore novu palestinsku državu na Sinaju, što je prvo bio plan egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija. Plan podrazumeva da Egipat donira zemlju koja bi bila povezana sa Pojasom Gaze, čime i noba Palestina bila odsečena od Zapadne obale, ispričao je izraelski ministar Ajub Kara, koji se "proslavio" po iznošenju važnih informacija u javnost.
 
Benjamin Netanijahu u poseti Golanskoj visoravni; Auror: Reuters

ŠTA OČEKIVATI

S obzirom na zatezanje odnosa između Rusije i nove američke administracije, kao i prethodnih napora Moskve da posreduje u izraelsko-palestinskom konfliktu, malo je verovatno da će se Kremlj uključiti u planove za presecanje dobro utvrđene šiitske ose između Teherana, Damaska i Bejruta. Ukoliko bi se Rusija odlučila na takav potez, to bi oslabilo poziciju Hezbolaha, koji u poslednje vreme sve više pomaže Asadovoj Sirijskoj Arapskoj Armiji u borbama protiv pobunjenika i terorističkih grupa. Slabljenjem pozicije Asada, Moskva bi se izložila mogućnosti promene režima i potencijalnom ulasku izraelsko-američkog kapitala. Zbog toga je malo verovatno da će Rusija i Iran - koji su trenutno dominantni na terenu u Siriji - uopšte dozvoliti da se ovaj plan sprovede u delo, a kamoli u njemu učestvovati.

Istovremeno, Egipat koji potresa skandal sa predajom dva ostrva u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji, gotovo izvesno ne bi pristao na sprovođenje ovog plana, iako ga je sam Sisi smislio. S obzirom na nestabilnu političku situaciju u zemlji i ozbilnu pretnju Islamske države na Sinaju, poklanjanje još jednog dela egipatske teritorije i to upravo na Sinaju, koji pritom nosi i veliku kulturno-istorijski i verski značaj, bilo bi samoubistvo za režim - kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Ipak, na kakve će se diplomatske eskapade odlučiti nepredvidiva administracija Donalda Trampa i otvoreno desničarska vlada Benjamina Netanijahua, ostaje da se vidi. Izvesno je jedino da, uprkos uveravanja dva lidera da će se pronaći rešenje kojima će biti zadovoljni svi, može se desiti da iz ovog poglavlja niko ne izađe zadovoljan.

 

(Newsweek.rs / Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Benjamin Netanijahu i Donald Tramp; Auror: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Benjamin Netanijahu i Donald Tramp; Auror: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Benjamin Netanijahu i Donald Tramp; Auror: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Benjamin Netanijahu i Donald Tramp; Auror: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS