DRUŠTVO

​STARI KONTINENT UŠAO U DOBA ANKSIOZNOSTI: Evropljani žive u stanju akutnog straha

Među građanima EU vladaju loše raspoloženje i pesimizam, a trend je zabeležen čak i u zemljama sa povoljnom ekonomskom situacijom

Objavljeno: 17.02.2017. 10:02h
Foto: Antiterorističke jedinice na ulicama Brisela; Autor: AP
Evropa je ušla u "doba anksioznosti" – generalno raspoloženje satkano od straha, pesimizma i nepoverenja koje bi moglo da potraje godinama, pokazuje istraživanje britanskog centra za analitiku Demos sprovedeno u šest najvećih država EU. 

Kako prenosi Sydney Morning Herald, zajednička nit koja povezuje ispitanike u svim ovim zemljama mogla bi se opisati kao "avet straha" i baš je to osećanje koje pomaže usponu populističkih, nacionalističkih i ultradesničarskih političara i stranaka na kontinentu. 
 


Ovaj strah uglavnom se manifestuje tvrđim stavom prema imigraciji i niskim stepenom poverenja u nacionalne i evropske institucije. 
 
"Veliki procenat građana Evrope živi u nečemu što bi se moglo nazvati stanjem akutnog straha", objašnjava Sofi Gaston, šefica međunarodnih projekata u Demosu. "Otkrili smo da se ponavljaju iste, zabrinjavajuće teme, naročito krah poverenja u političke institucije, buđenje nacionalizma, oštriji stav prema strancima i imigrantima, kao i pesimizam šta donosi predstojeća godina." 

Studija je sprovedena u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Poljskoj i Španiji. 

"Činjenica da je isti trend zabeležen u toliko razlilitih zemalja, čak i u onima sa povoljnom ekonomskom situacijom, daje razloge za zabrinutost", rekla je Gastonova i dodala da je ovakva kriza posledica decenija ekonomskoh, socijalnih i tehnoloških promena. 

Reuters, Protesti u Parizu zbog reforme zakona o radu

"Neki ljudi se jednostavno ne osećaju prijatno u promenama kao što je kulturna raznovrsnost, jer neki smatraju da je previše fokusa stavljeno na prava ili privilegije nekih grupacija na štetu drugih", kaže Sofi Gaston. 

Najviše straha i pesimizma ima u Francuskoj, i to toliko da u Demosu veruju da treba da prođe čitava generacija da se raspoloženje značajnije promeni. U ovoj zemlji su ekonomski problemi, neprijateljski odnos prema kuturnoj različitosti i buđenje nacionalizma kombinovani sa istinskim svakodnevnim terorističkim pretnjama. 

Reuters, Ilustracija: Vojska u Parizu

Čak i u Nemačkoj, u kojoj je ekonomija zdrava, većina građana strahuje da ih EU mnogo košta ili da podriva njihov sistem bezbednosti. Nemački političari koji su učestvovali u studiji Demosa ocenili su, međutim, strahove građana kao "pogrešno usmerenu histeriju", iako je reč o veoma konkretnim, određenim strahovima. 

Ispitanici u svim zemljama, međutim, uglavnom podržavaju neke aspekte socijalnog liberalizma, kao što su ekonomska emancipacija žena i istopolni brakovi. 

 

(Sydney Morning Herald)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Antiterorističke jedinice na ulicama Brisela; Autor: APSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Antiterorističke jedinice na ulicama Brisela; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Antiterorističke jedinice na ulicama Brisela; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Antiterorističke jedinice na ulicama Brisela; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS