Svet

OPŠTA MOBILIZACIJA: Finska regrutuje 50.000 vojnika u "slučaju rata" (FOTO)

Usled navodnih tenzija s Rusijom, nordijska zemlja će povećati broj vojnika za 20 odsto, kao i godišnja izdvajanja za odbranu

Objavljeno: 17.02.2017. 10:30h
Foto: Finski regruti polažu zakletvu; Autor: Profimedia
Zvanični Helsinki saopštio je da će mobilizovati čak 50.000 dodatnih ljudi, kako bi vosja bila spremna u slučaju rata. Finska, koja nije članica NATO, će sa 230.000 povećati broj svojih vojnika na 280.000 kako bi "poboljšala odbrambene kapacitete državne teritorije", navodi se u izvještau Vlade o odbrani zemlje.
 


"Rusija želi da pojača svoj status velike sile i navela je da joj je cilj režim bezbednosti utemeljen na sferi uticaja", dodala je Vlada i naglasila da je oslabljena geopolitička stabilnost Baltičkog mora.Helsinki smatra da se moskva naoružava i da je zbog toga neophodno ojačati 1340 kilometara dugu granicu. Usled toga, Finska je uz povećanje broja vojnika najavila i dodatnih 55 miliona evra godišnje za ulaganja u odbranu, koja trenutno iznose ukupno 2,4 milijarde evra. Vlada je naglasila i da će se nakon 2020. još više izdvajati za vojsku.

Vojne vežbe finskih snaga; Autor: Reuters

Zemlja je započela modernizaciju mornarice i takođe treba izabrati vrstu borbenog aviona koji bi do 2030. zamenio zastarele avione "McDonnell Douglas F/A Hornet". Ministar odbrane Peteri Orpo je ocenio da bi vojna izdvajanja trebalo da budu povećana s 0,3 na 0,4 odsto BDP, kako bi do 2020. dostigla 1,5 ili 1,6 odsto.

Finski regruti polažu zakletvu; Autor: Profimedia

U oktobru je Finska potpisala sa Sjedinjenim Državama sporazum o vojnoj saradnji kao što je prethodno učinila i Švedska, sa kojom Helsinki ima blisku odbrambenu politiku.

 

(Al Jazeera)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Finski regruti polažu zakletvu; Autor: ProfimediaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Finski regruti polažu zakletvu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Finski regruti polažu zakletvu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Finski regruti polažu zakletvu; Autor: ProfimediaSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS