Svet

KAKO LETETI KAO ŠPIJUN: Procurili CIA saveti o putovanjima!

Pogledajte šta obični putnici od CIA mogu da saznaju o aerodromima, aviokompanijama, ali i o drugim svakodnevnim stvarima sa kojima se susećemo na putovanjima

Objavljeno: 12.03.2017. 06:03h
Foto: Pixabay, Ilustracija: Aerodrom
U hrpi poverljivih dokumenata američkih bezbednosnih službi koje je nedavno objavio Vikiliks, nalazi se i onaj koji sadrži savete američkim špijunima u vezi s putovanjem u inostranstvo. Neki od njih su specifični i mogu se odnositi samo na pripadnike obaveštajnih službi, dok drugi sadrže uopštene savete koje može da iskoristi i običan poslovni čovek. 

Prvi univerzalni savet koji zapada za oko nalaže putniku da obavesti svoju banku ukoliko planira da koristi kreditnu karticu u Nemačkoj. Nakon njega sledi preporuka da se putuje Lufthanzom zbog beslpatnog pića koje na svojim letovima ta kompanija služi. 
 


Na mogućnost da se putuje amreičkim Junajted erlajnsom, dokument odgovara izjavom saučešća. Vrlo nepatriotski. Tu je i podsećanje špijunu da ne ostavlja elektronske naprave iza sebe u praznoj sobi, što dovodi u pitanje nivo obučenosti agenta kome je takav savet neophodan. 

Za Amerikance koji idu u Evropu, tu je napomena da većina prodavnica na starom kontinentu nedeljom ne radi. Zato su tu restorani koji će svakako biti otvoreni. Ne preporučuju se oni na benzinskim pumpama, doduše. 
 
Na kraju dokumenta, putnicima se savetuje da nakon uspešno završenog posla, bilo da se radi o kupoprodajnom ugovoru, ili podrivanju neprijateljske obaveštajne akcije, sebe nagrade kupovinom na fri šopu. 

Ovo je drugi CIA memorandum tog tipa koji je procureo u javnost, nakon što je decembra 2014. godine Vikiliks objavio dokument o prolasku kroz aerodromsku kontrolu bez posezanja za službenom legitimacijom. Tu je bilo pregršt saveta o uspešnom izbegavanju carinika. Oni, kako se navodi, izdvajaju putnike koji pokazuju znake nervoze, poput drhtanja ruku i pojačanog znojenja, ubrzanog daha, crvenog lica, kao i one koji izbegavaju neposredan kontakt očima. Ipak, procedure se razlikuju od aerodroma do aerodroma.  

Reuters, Zastava CIA

U Budimpešti, carinici nadgledaju putnike preko sigurnosnih kamera i lažnih ogledala poput onih u policijskim stanicama. Na Mauricijusu, putnici se prate i nakon preuzimanja prtljaga. U Obali Slonovače, sumnju izaziva promena reda za čekanje, u Tokiju proučavanje carinskih propisa, a u Tel Avivu usamljeno kretanje s malim prtljagom. 

Ako ni na koji drugi način ne privlačite pažnju, CIA vam savetuje da izbegavate i upotrebu poštapalica u govoru, da ne grickate usne, ne sređujete odeću u pokretu, ali ni da ne dajete previše iscrpne odgovore. Obični putnici koji prekrše ova pravila neće biti ni u kakvoj opasnosti, osim dužeg zadržavanja na carini zbog kojeg će možda propustiti let. 

 

(Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Pixabay, Ilustracija: AerodromMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Pixabay, Ilustracija: AerodromFoto

ZAJEDNO POD SUNCEM: Sudar dva sveta na plaži u Egiptu

Pixabay, Ilustracija: AerodromSvet

MADURO TRAŽI OBJAŠNJENJE: Koja je uloga SAD, Meksika i Kolumbije u zaveri CIA protiv mene

Pixabay, Ilustracija: AerodromSvet

GRCI BESNI ZBOG DIVLJANJA TURISTA: Zakintos omiljena destinacija za onsvešćivanje od alkohola i tuča (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS