EVROPA

OVOG PUTA NIJE RUSIJA: Američki desničari se sve više mešaju u izbore u Holandiji

Nekoliko veoma bogatih Amerikanaca doniralo je novac za kampanju Gerta Vildersa, anti-EU i anti-imigrantskog desničarskog kandidata na holandskim parlamentarnim izborima

Objavljeno: 13.03.2017. 17:15h
Foto: Gert Vilders; Autor: Reuters
Rusko mešanje u američke izbore bilo je jedno od ključnih problema tokom prethodne godine, ako pitate Sjedinjene Državem Francusku ili Nemačku. Međutim ovog puta, izbori se udržavaju u Holandiji, a meša se neko drugi, a to su SAD.

Nekoliko veoma bogatih Amerikanaca doniralo je novac za kampanju Gerta Vildersa, anti-EU i anti-imigrantskog desničarskog kandidata na holandskim predsedničkim izborima.
 


Američki desničarski aktivista Dejvid Horovic priložio je 150.000 dolara Vildersovoj Partiji za slobodu (PVV) između 2015. i 2017. godine. Iako je ta suma za američke standarde "kap u moru", za partiju iz zemlje sa malobrojnom populacijom, a koja se finansira uglavnom iz javnih donacija, ta suma predstavlja pravo bogatstvo, naročito ako se ima u vidu da je to bila najviša individualna donacija u zemlji te godine.
 
"Dobijanje tako velike sume od individualnog donatora je veoma neuobičajeno za naš politički pejzaž", smatra Sižbren de Jong, analitičar haškog Centra za strateške studije.

Poslanik Socijalističke partije smatra da su donacije bogatih pojedinaca iz SAD "strano mešanje u holandsku demokratiju".

"Nislmo mislili da su ljudi iz inostranih zemalja zainteresocani za našu politiku. Izgleda da smo se potcenili", rekao je.

Dejvid Horovic; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Vilders, koji je zbog svoje bombastične retorike, upotreve društvenih mreža i anti-imigrantskih stavova nadaleko poznat kao "holandski Donald Tramp", optužen je prošle godine za govor mržnje, pošto je svoju političku agendu bazirao prevashodno na anti-islamskim idejama. Uprkos tome, pred parlamentarne izbore 15. marta ove godine, PVV je rame uz rame sa vladajućom Liberalnom partijom.

Ipak, malo je verovatno pošto su se tradicionalne partije i sa leve i sa desne zarekle da neć ulaziti u koaliciju sa PVV.

 


(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Gert Vilders; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Gert Vilders; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Gert Vilders; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Gert Vilders; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS