Svet

NAJAVIO JE POBEDU TRAMPA, A SAD PREDVIĐA NEŠTO MNOGO GORE: Noam Čomski upozorio svet na dolazeću katastrofu

Predsedničko ukidanje zakona o bankama predstavlja opasnost za budućnost. Noam Čomski upozorava da se dobar učinak Donalda Trampa na glavnoj berzi bliži kraju i da je novi finansijski krah na pomolu

Objavljeno: 16.03.2017. 16:48h
Foto: Pregled budžetskih prioriteta; Autor: Reuters
Čuveni lingvista, filozof i sociolog Noam Čomski nadovezao se na nedavnu izjavu američkog predsednika o anti-establišmentu i rekao da je u pitanju samo "šala" jer su Trampove ozkave establišmentu i anti-regulacijska pravila pozitivno uticala na berzu.

"Šta je anti-establišment?" navodno je pitao Tramp.
 


"Ovo državno rukovodstvo uzima od milijardera, večih finansijskih institucija, vojske itd. Pogledajte samo stanje na berzi, ono vam govori koliko je ustvari Tramp anti-establišment", rekao je Čomski.
 
On je izdvojio neke članove rukovodstva kao na primer Stivena Manuhina, sekretara u ministarstvu finansija koji je zanat ispekao u bankarskoj organizaciji Goldamn Saks i Garija Kona, upravnika Nacionalnog ekonomskog saveta koji je bio direktor u istoj banci.

Noam Čomski; Autor: Profimedia

"Otkako je Tramp izabran i sve do sada, akcije finansijskih institucija skočile su u nebesa", rekao je Čomski. "Investitori su oduševljni njegovim brisanjem regulativa što će im pomoći da ugrabe veći profit, ali to će odvesti do novog kraha, što njih ne zanima. To će biti prepušteno poreskim obveznicima."

Nakon osam godina Obamine adminstracije, stručnjaci očekuju finansijske nemire tokom Trampove vlasti. 

Donald Tramp; Autor: Reuters

Uprkos napetosti oko zabrane ulaska muslimana i njegovih tvitova upućenih određenim kompanijama zbog kojih im je vrednost opala, berza SAD je dostigla veliki rast nakon izbora i nastavlja da raste, za sada. Akcije farmaceutskih kompanija, banaka i zatvora porasle su usled obećanja o reformama poreza i smanjenja regulativa.

Tramp je, na primer, potpisao izvršnu naredbu o promeni Dod-Frenk zakona, koji je potpisan za vreme Obamine administracije nakon finansijske krize da bi se osiguralo da banke zadrže veći kapital i da bi se ograničile rizične investicije u cilju zaštite kupaca. On je takođe odbacio preteće Fiducionarno pravilo koje će, ako se usvoji kao zakon, naterati finansijske savetnike da interese svojih klijenata stave ispred svojih. Predvodni indeks kompanija u SAD, S&P 500 Indeks, koji porastao je više od 10 odsto otkako je Tramp izabran. Banke doživljavaju čak i veći rast. Pasivni fond iShares US Financials ETF koji ulaže u berzu porastao je za više od 17 procenata.

Vol Strit; Autor: Reuters

Tramp je istakao da je rast berze pokazatelj kvalitetnog rada njegove administracija od stupanja na dužnost 20. januara. Takođe je zadovoljan izveštajem Biroa rada o 235.000 novih zaposlenih u februaru iako je naglasio da su slične cifre koje je u svoje vreme objavila i Obamina amdinistracija bile "lažne" i "izmangupirane".

Čini se da je predsednik rešen da bogate učini još bogatijima u zemlji u kojoj ima više od pet miliona milijardera. On je rekao da će smanjiti korporativni porez od 35 do 15 procenta i ukinuti federalne nekretnine i poreze na poklone.

"Smanjićemo teret poreza američkim poslodavcima prve lige. To ide sve potaman. Verujem da radimo i brže nego što je planirano", rekao je on nedavno.

 

(Independent)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Pregled budžetskih prioriteta; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Pregled budžetskih prioriteta; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Pregled budžetskih prioriteta; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Pregled budžetskih prioriteta; Autor: ReutersSvet

BIL GEJTS IZGUBIO PRIMAT: Ovo je sada najbogatiji čovek na planeti (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS