Svet

TRAMP UPOZORAVA: Severna Koreja se godinama igra sa SAD, a Kina ne pomaže! (FOTO)

Prethodno je američki državni sekretar izjavio kako su u vezi sa Severnom Korejom "sve opcije na stolu"

Objavljeno: 17.03.2017. 14:57h
Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters
Američki predsednik Donald Tramp napisao je na društvenoj mreži tviter da se "Severna Koreja ophodi veoma loše", a uz to kritikovao je i Kinu što "slabo pomaže" Sjedinjenim Državama.

"Severna Koreja se ophodi veoma loše. Oni se 'igraju' godinama sa SAD. Kina je malo učinila da pomogne!", napisao je Tramp u tvitu.
 


Trampov poslednji tvit dolazi nakon izjave američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je rekao izjavio da će možda biti neophodno preduzeti preventivne vojne akcije protiv Severne Koreje, ukoliko pretnje u vezi sa njenim programom naoružanja dostignu nivo "za koji SAD veruju da zahteva akciju".
 

Prema njegovim rečima, SAD ne žele vojni sukob, ali ako Severna Koreja nastavi sa akcijama koje ugrožavaju Južnu Koreju ili SAD suočiće se sa "odgovarajućim odgovorom". "Naravno da to ne želimo. Ako nastave da prete svojim programom naoružanja, do nivoa koji zahteva akciju, i ta opcija je na stolu", rekao je Tilerson.

Vojna akcija SAD protiv Severne Koreje je "opcija" koja je na stolu, rekao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim južnokorejskim kolegom Jun Bjung-Seom, posle posete demilitarizovanoj zoni koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

SAD su prethodno počele postavljanje PVO sistema THAAD, čemu se osim Severne Koreje žestoko protive Rusija i Kina. Prema rečima Dena Sautera, predstavnikom odeljenja za poslovni razvoj sistema protivvazdušne odbrane u kompaniji Lokhid Marting koja je proizvela sistem, THAAD predstavlja "pravi odgovor na izazov unapređenja savremenih anti-balističkih sistema širom sveta".

Američki THAAD stiže u Južnu Koreju; Autor: Reuters

"THAAD je klučni element u američkom sistemu odbrane od balističkih raketa, osmišljen da zaustavi projektile kratkog i srednjeg dometa", objasnio je Sauter.

Tenzije između Vašingtona i Pjongjanga porasle su iznad uobičajenog nivoa otkako je Severna Koreja ispalila četiri balistička projektila u japanske teritorijalne vode, kao i nakon ubistva Kim Džong Nama, pulubrata severnokorejskog diktatora Kum Džong Una.

 


(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS