AZIJA

STRATEŠKO SRCE JUŽNOG KINESKOG MORA: Ovo je baza koja krije nuklearnu silu Kine! (FOTO)

Sve što je neophodno Kini da ostvari de facto kontrolu nad Južnim kineskim morem, nalazi se u ovoj pomorskoj bazi

Objavljeno: 17.03.2017. 15:32h
Foto: Kineska nuklearna podmornica; Autor: AP
U blizini grada Sanja, na najjužnijem kraju ostrva Hainan, mornarica kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA) temeljno se priprema za sledeću fazu projektovanja moći na sporne teritorije u Južnom kineskom moru (JKM). Pripreme koje se tu odigravaju, pretvorile su pomorsku bazu Julin u strateški najvažniju tačku regiona.

Veliki broj nuklearnih podmornica već operiše u Julinu, a postavljeni su radarski i odbrambeni sistemi, ofanzivno oružje je takođe spremno, kao i administrativne zgrade, transportni sistemi i geološke fortifikacije. Zahvaljujući dobrom balansu u broju plovila, PVO i i druge artiljerije, kao i konvencionalnih i nuklearnih podmornica, strateški značaj Julina u stabilnom je rastu, dok god raste moć Kine u Južnom kineskom moru.
 


Peking je izgradnju baze počeo 2000. godine i od tade je stalno unapređuje. Pored ušuškanog položaja u planini, kineski graditelji su se postarali za masivan odbrambeni zid duž pomorske granice luke.
 

Najvažniji resurs Julina su svakako podmornice i specijelne prostoirije napravljene za njih. Osim što može da primi svaki model u službi PLA, "garaža" kineske podvodne flote nalazi se duboko unutar planine.

Jedini ulaz vodi kroz 16 metara u prečniku širok prolaz, koji će uskoro voditi u novi dom i podmornica klase Đin, najveće u službi PLA.
 

Julin, koji može da primi veliki broj nosača aviona i drugih brojnih brodova, na taj način predstavlja osnovu za demonstraciju kineske moću u odnosu na rivale u regionu. Postavljanjem odbrambenih sistema na veštačka ostrva i velikom bazom koja omogućava brzu reakciju ozbiljne ofanzivne sile, Kina sprečava SAD da okruži oblast koju Peking smatra svojom sferom uticaja.

Stalnim vojno-diplomatskim pritiskom na regionalne igrače i zakasnelim ili izostalim reakcijama SAD, Kina sve sigurnije ostvaruje de facto kontrolu nad Južnim kineskim morem. U tom poduhvatu, koji ulazi u završni fazu, baza Julin i njena flota nuklearnih podmornica igraće jednu od najvažnijih uloga u Južnom koneskom moru, pre svega kao strateško nuklearno sredstvo odvraćanja.

 

(The Diplomat)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kineska nuklearna podmornica; Autor: APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Kineska nuklearna podmornica; Autor: APSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Kineska nuklearna podmornica; Autor: APSvet

RUSIJA SPREMA ODGOVOR NA AMERIČKE SANKCIJE: Odnosi dve supersile ušli u "nepoznatu teritoriju"

Kineska nuklearna podmornica; Autor: APSvet

​IRAK OKRENUO LEĐA AMERICI: Bagdad traži od Rusije vojnu, finansijsku i logističku pomoć!

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS