EVROPA

MARIN LE PEN POSLE NEUSPEHA VILDERSA: Možda ovo, ipak, nije godina desničara

Nakon što su građani Austrije i Holandije odbacili ekstremnu desnicu, a slično se očekuje i u Nemačkoj, izbor predsednice Nacionalnog fronta u Francuskoj bio bi izuzetak

Objavljeno: 19.03.2017. 06:00h
Foto: Marin Le Pen; Autor: Reuters
Izbori u Holandiji, predstavljeni kao barometar populizma u Evropi pred glasanje u Francuskoj i Nemačkoj, nisu doneli ono što su desničari očekivali, a najviše razloga da bude razočarana verovatno ima predsednica francuskog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen. 

Prema pisanju lista Le Poan, posle Bregzita i pobede Donalda Trampa na izborima u Americi, očekivani uspeh ultradesničarske, antiislamske partije njenog političkog prijatelja Gerta Vildersa mogao je da predstavlja pozitivan signal za Le Penovu u trci za Jelisejsku palatu. 
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Ovaj scenario, koji su predviđali gotovo svi analitičari javnog mnjenja, ipak se nije ostvario. Sa 33 od 150 mesta u donjem domu parlamenta, Liberalna partija premijera Marka Rutea nalazi se ispred Vildersovog PVV-a koji je osvojio 20 mesta. 
 
POLUPUNA ILI POLUPRAZNA ČAŠA? 

Le Penova, kažu saradnici, "uvek popije malu čašu šampanjca kada je zadovoljna", a sada je odlučila da ovu čašu vidi kao polupunu. 
"To je, pre svega, uspeh", izjavio je Nikola Bej, stručnjak za izbore FN. "PVV je postao prva opoziciona snaga u zemlji". 

Neuspeh ekstremne desnice zaista je relativan, jer su osvojili dodatnih pet mesta u odnosu na 2012. Liberali su izgubili osam. 

Iako je teško porediti proporcionalni izborni sistem u Holandiji sa većinskim dvokružnim sistemom u Francuskoj, holandski rezultati ne proriču Le Penovoj uspeh. Društvena kretanja su svakako na strani populističkih partija, ali Vilders dokazuje da njihov dolazak na vlast nije neminovan. Le Penova je verovala da pobeda Donalda Trampa u SAD otvara i za nju nove mogućnosti, ali Vildersov neuspeh, posle kraha predsedničkog kandidata desnice u Austriji decembra prošle godine, dokazuje da su u Evropi bedemi još uvek jaki. 

Reuters, Gert Vilders

BEZ KOALICIONOG POTENCIJALA 

A ti bedemi se uglavnom sastoje od izolacije ekstremnih desničarskih partija u Holandiji i Francuskoj. U veoma podeljenom političkom spektru, Gert Vilders nema šansi da dođe na vlast, jer nijedna partija ne bi pristala da sa njim uđe u koaliciju (za formiranje vlade potrebno je 76 poslanika.) Isto je i sa Marin Le Pen. 

U dosadašnjoj istoriji Pete republike, nijedan kandidat nije izabran, a da nije pravio saveze, što je trend koji i predsednica FN i njen protivnik Emanuel Makron žele da pobede tako što karte stavljaju na svoju ličnost. Ipak, dok Makron može da računa na podršku i levice i desnice, kordon oko FN veoma je jak. 

Reuters, Gert Vilders

Le Penovu bi moglo da zabrine i to što su u Holandiji ankete precenjivale Gerta Vildersa, koji je po svima vodio, ali je na kraju ipak stigao drugi. Takav ishod, koji pokazuje da se glasači možda vraćaju konvencionalnim partijama kada se nađu sami u glasačkoj kabini, moguć je i u Francuskoj. 

Mnogo je vode proteklo od aprila 2002. godine, kada ankete nisu mogle da predvide ulazak Žan-Marija Le Pena u drugi krug predsedničkih izbora. Danas je Nacionalni front postao obična, sveprisutna stranka i mogao bi takođe biti precenjen u anketama. Njihovi glasači se ne stide svog izbora kao nekada, pa je primetno da sve češće odgovaraju na upitnike na internetu, a sve manje u telefonskim anketama. 

Nakon što su građani Austrije i Holandije odbacili ekstremnu desnicu, a isto se očekuje i u Nemačkoj, izbor Marin Le Pen u Francuskoj bio bi izuzetak. Ipak, čini se da je "nova Evropa", o kojoj je govorila predsednica FN januara ove godine na skupu populističkih partija u Evropskom parlamentu, još uvek daleko od stvarnosti. 

 

(Le Point)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

ORBAN ZAOŠTRIO RETORIKU: Evropska unija i Soroš žele "novu, mešanu i islamizovanu" Evropu

Marin Le Pen; Autor: ReutersSrbija

AMERIČKI EKSPERT ZA BALKAN: Vučićeva politika nesvrstanosti ne odgovara današnjem svetu

Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

​MAKRON UVIDEO PROBLEM: Francuska pokrenula inicijativu za bolju kontrolu oružja i municije na Balkanu

Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

SKRIVENI MIKROFON UHVATIO NETANIJAHUOV RAZGOVOR S ORBANOM: To što EU radi je ludački! Oni su jedini na svetu (FOTO, AUDIO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

POPUSTILI POD PRITISKOM IZRAELA: Mađarska uklanja postere protiv Soroša pred posetu Netanijahua

Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

ISLAMSKA DRŽAVA POTVRDILA: Ubijen Abu Bakr al Bagdadi, vođa samoproglašenog Kalifata

Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

NAPETOSTI OKO KONTROVERZNOG MILIJARDERA: Izrael tražio od Mađarske da ukloni postere protiv Šoroša

Marin Le Pen; Autor: ReutersSvet

​UPRKOS SVIM SANKCIJAMA I PRITISKU: Ekonomija Severne Koreje ostvarila najveći rast od početka milenijuma!

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.