AZIJA

POSLEDICE INDUSTRIJSKOG RAZVOJA: "Živi mrtvaci" hodaju azijskim gradovima (FOTO)

Zaposleni u Aziji imaju više problema sa spavanjem nego njihove kolege u ostalim zemljama, ali osim što utiče na zdravlje, insomnija ubija i kreativnost i radni učinak

Objavljeno: 19.03.2017. 16:36h
Foto: Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: Reuters
U najvećim gradovima Japana, Kine i drugih azijskih zemalja, gde god da se okrenete videćete ljude kako spavaju na javnim mestima – u vozovima u metrou, parkovima, pa čak i u restoranima. Udobne stolice u Starbaksu su, recimo, jedno od najtraženijih mesta u vreme ručka. 

Studije pokazju da zaposleni u Aziji mnogo više pate od nedostatka sna nego oni na Zapadu. Oko polovine stalno zaposlenih u azijskim gradovima kaže da ne spava dovoljno, a problem se pogoršava iz godine u godinu. U Japanu fenomen umornog kancelarijskog službenika koji jedva drži otvorene oči ima i posebno ime: inemuri, odnosno "spava dok je prisutan". 
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Insomnija ne samo da ugrožava zdravlje ljudi, već i njihovu kreativnost i radni učinak. Stručnjaci kažu da nespavanje negativno utiče na raspoloženje, sposobnost fokusiranja, emocionalnu inteligenciju i obavljanje složenijih mentalnih zadataka. Kada preskoče san, ljuti otupe i postaju "živi mrtvaci" sa crnim kesama ispod očiju. Nije baš prednost, ako želite da budete oštra i kreativna osoba koja donosi odluke. 
 
"SKRIVENI TROŠKOVI" NEISPAVANOSTI 

Mnogi eksperimenti su pokazali da kognitivne funkcije opadaju usled gubitka noćnog sna i onog kojim se on nadoknađuje. 

"Drugim rečima, manjak sna, bilo da je u pitanju nekoliko sati tokom jedne noći ili čitava noć, samo će imati za ishod slabiji učinak tokom sledećeg dana", objasnio je profesor Majkl Či, direktor Centra za kognitivnu neuronauku iz Singapura. 

Hronična neispavanost takođe povećava rizik od dobijanja dijabetesa, moždanog i srčanog udara i Alchajmerove bolesti. 

"Gledajte na to kao na 'skrivene troškove'", dodaje ironično Či. 

Kineski radnik spava na ulici; Autor: Reuters

Bolnice u kineskom gradu Šenženu beleže sve veći broj pacijenti svih doba koji se žale na nesanicu, a njen uzrok su brz način života, pritisak na poslu i okruženje. Polovina stanovnika grada koji je postao čuven po tehnološkim kompanijama i startap preduzećima ima neku vrstu problema sa snom, pokazuju druga istraživanja. 

U samoj Kini, 40% ljudi kaže da loše spava, a čak 70% dece pati od manjka sna. Najgore je u Hong Kongu, gde odrasli spavaju 6,5 sati dnevno, pokazuje Indeks zdravog života osiguravajućeg društva AIA. 

U beloj knjizi japanske vlade zapisano je da gotovo polovina stalno zaposlnih u zemlji tvrdi da ne spava dovoljno, a kao razlog navode prekovremeni rad. 

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: Reuters

UMOR UTIČE NA KVALITET RADA 

Dr Ester Juet Jing Lau, asistent na odseku za psihologiju Univerzuiteta u Hong Kongu, kaže da neadekvatan san utiče i na kvalitet rada. 

"Taj fenomen je čest u svim gradovima gde se brzo živi, ali je situacija u Aziji neverovatna. Industrijalizacija i takmičarski duh koji je ukorenjen u mnogim azijskim kulturama krivci su za nesanicu u najrazvijenijim gradovima. Najveći problem je što većina vlada nije svesna šta se dešava", kaže ona. 

Manjak sna može se videti i u finansijskim izveštajima. Istraživanja neprofitne organitacije Rand Evropa pokazuju da produktivnost na poslu opada zbog kombinacije situacija kada radnici uopšte ne dolaze na posao, ali i kada dolaze i onda kad su bolesni, pa rade po nižim standardima. 

Studija, prva ove vrste u svetu, pokazala je da manjak sna japansku ekonomiju godišnje košta 138 milijardi dolara, ili 2,9% bruto domaćeg proizvoda, a Sjedinjene Države 411 milijardi. Jednostavno produženje noćnog spavanja sa manje od šest na između šest i sedam sati dodalo bi 75,7 milijardi dolara japanskoj ekonomiji. 

Kineski muzičar spava u klubu; Autor: Reuters

Drugo istraživanje utvrdilo je da nesanica staje Ameriku 107,5 milijardi dolara godišnje. Gotovo polovina onih koji imaju problema sa snom kažu da ne idu redovno na posao ili prave greške, u poređenju sa 15 posto zdravih spavača. 

"Iako ručak sa pićem tokom radnog vremena više nije prihvatljiv, nauka dokazuje da je bezbednije biti pijan nego neispavan, kada pređete određenu granicu. Umor je bitan faktor u mnogim nesrećama koje su se desile u poslednjih nekoliko decenija i nastavlja da svake godine ubija hiljade ljudi", objasnila je dr Džesika Pejn, direktorka Istraživačke laboratorije za spavanje, stres i pamćenje na Univerzitetu Notr Dam. 

"Nespavanje je loše za posao – ubija startap kompanije i naročito negativno utiče na organizacije koje se oslanjaju na prodaju kreativnih usluga. Stalno sagorevanje na poslu može da aktivira pad mentalnog zdravlja i učinak koji postižete." 

 

(Asia Times) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

ZBOGOM PLANETO: Tramp potpisao uredbu kojom ukida mere protiv klimatskih promena!

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

HITNO "KRPLJENJE" RUPA: Rusija proširuje zakon o mitu i korupciji

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersFoto

ZEMLJA ČAJA KOJA VIŠE NE POSTOJI (I DEO): Neverovatno retke fotografije vas vode kroz Kinu s kraja 19. veka (GALERIJA)

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

PANDORINA KUTIJA PENTAGONA: Evo zašto SAD nikada zaista ne napadne Severu Koreju

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

SERIJSKI UBICA IZ SIBIRA OPTUŽEN ZA NOVE ZLOČINE: Tužilaštvo "Vukodlaka" tereti za 60 novih žrtava (VIDEO)

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

PRIZNALI BRLJOTINU: Američka vojska odgovorna za smrt 43 civila u sirijskoj džamiji, Turska optužila SAD za ratni zločin (FOTO, VIDEO)

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

NEVEROVATAN DEMOKRATSKI EKSPERIMENT: Kako je Rusija u 12. veku uspostavila vladavinu naroda

Kinezi spavaju u međugradskom vozu; Autor: ReutersSvet

​TURSKI ŠEF DIPLOMATIJE PRETI: U Evropi uskoro počinje sveti rat!

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.