Svet

EDVARD SNOUDEN OBJAŠNJAVA: Evo kako CIA hakuje i špijunira preko naših televizora

"Agenti odu na aerodrom, uzmu kutiju, otope lepak uz pomoć fena, otvore je i ubace USB. Onda ponovo lepo zapečate kutiju i pošalju je na vašu adresu."

Objavljeno: 19.03.2017. 16:49h
Foto: Edvard Snouden; Autor: Profimedia
Da bi hakovala nečiji Samsung televizor, CIA ne treba da mu provali u kuću – sve će biti obavljeno dok uređaj putuje do novog vlasnika, objasnio je uzbunjivač iz Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden u intervjuu za onlajn magazin Intercept. 

Informacija o hakovanju mikrofona na Samsungovim TV uređajima deo je poverljivih dokumenata Vault-7 koje je nedavno objavio Vikiliks, a tiču se novih delovanja američke obaveštajne službe. Dok vlasnik veruje da mu je televizor isključen, CIA uz pomoć odgovarajućih programa može da aktivira mikrofone i kamere na uređaju. 
 


"Ovde uzork nisu slabe tačke u sistemu ili na internetu, već hakovanje uređaja uz pomoć USB memorija. Agenti odu na aerodrom, uzmu kutiju, otope lepak uz pomoć fena, otvore je i ubace USB. Onda ponovo lepo zapečate kutiju i pošalju je na vašu adresu. Sada su vaš ruter, kompjuter, TV hakovani. To je rutinska stvar", objasnio je Snouden. 
 
On je dodao da se hakuju uređaji koji stižu u regione sa nuklearnim postrojenjima, kancelarije i lokacije koje su povezane sa političkim partijama ili u novinske redakcije. 

"Takav metod primenjuju na mnogo različitih stvari. I to je razlog za brigu", rekao je Snouden. 

Profimedia, Kontrolna soba na TV

On je takođe komentarisao nepotvrđene tvrdnje Donalda Trampa da je Barak Obama naredio prisluškivanje Tramp Tauera – što bi moglo da bude istina kada se uzmu u obzir razmere vladinog nadgledanja – i ocenio da takve priče nisu ništa novo. 

"Nije problem neki siroti Donald Tramp", rekao je Snouden. "Vi ste predsednik. Vi treba da se pitate: 'Zašto je nešto takvo uopšte moguće?'" 

 

(Mashable) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Edvard Snouden; Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Edvard Snouden; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Edvard Snouden; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Edvard Snouden; Autor: ProfimediaMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS