Svet

KIM DŽONG UN ZADOVOLJAN TESTIRANJEM: Severna Koreja ostvarila "značajan napredak" u razvoju balističkih projektila (FOTO, VIDEO)

Osiromašena i izolovana Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoodbranu od "neprijateljskih snaga", uključujući Sjedinjene Američke Države i njihovog saveznika Južnu Koreju

Objavljeno: 20.03.2017. 09:53h
Foto: Kim Džong Un na testiranju; Autor: Reuters
Najnovije testiranje raketnog motora u Severnoj Koreji pokazalo je "značajan napredak" programa razvoja projektila, objavio je službeni Seul, komentarišući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog programa severnog suseda, dok je američki predsednik Donald Tramp kritikovao severnokorejskog čelnika Kim Džong Una.

"Imao sam sastanak o Severnoj Koreji. On se ponaša veoma, veoma loše. Kažem vam, on se ponaša veoma loše", rekao je Trump novinarima.
 


Raketni motor "uspešno" je testiran, izvestili su državni mediji, a test je očigledno pažljivo tempiran kako bi se vremenski podudario sa posetom američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Aziji, napominje agencija AFP.
 
Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pjongjanga u poslednje vreme, uključujući ispaljivanje četiri projektila u istočnom delu zemlje, koje je prikazano kao vežba napada na američke vojne baze u Japanu.

"Smatra se da je najnoviji test pokazao značajan napredak u funkcionisanju motora", rekao je novinarima potparol južnokorejskog Ministarstva odbrane, prenosi Hina."Potrebne su, ipak, dodatne analize stvarne propulzivne snage i moguće primene", dodao je Li Jin Vu.

Kim Džong Un posmatra testiranje; Autor: Reuters

Prošli put je Severna Koreja na kopnu testirala raketni motor, koji se može upotrebiti i u projektilima, u septembru prošle godine, takođe u prisustvu najvišeg političkog zvaničnika u zemlji.

Najnoviji test izveden je na kraju posete šefa američke diplomatije Tokiju, Seulu i Pekingu, tokom kojeg je izjavio da će Vašington napustiti "neuspeli" pristup "strateškog strpljenja" prema Pjongjangu.

Raketni motor; Autor: Reuters

Tilerson je u Seulu takođe upozorio da je moguća američka vojna akcija protiv Pjongjanga, što je u oštroj suprotnosti s kineskim insistiranjem na diplomatskom i zaštitničkom pristupu susedu.

Osiromašena i izolovana Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoodbranu od "neprijateljskih snaga", uključujući Sjedinjenje Američke Države i njihovog saveznika Južnu Koreju.

Vođa zadovoljan rezultatima; Autor: Reuters

Od 2006. godine sproveli su pet nuklearnih testova i lansirali niz projektila u okviru nastojanja da razviju oružje koje bi doseglo američku teritoriju.

Stručnjaci se razilaze u oceni severnokorejskog vojnog programa, ali većina se slaže da je proteklih godina ostvaren značajan napredak.

Sve veća pretnja iz Severne Koreje postaknula je Seul i Vašington da započnu instalaciju moćnog američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji.

Postavljanje sistema Završne odbrane na području velike nadmorske visine (THAAD) izazvalo je besne proteste u Kini i kineski bojkot južnokorejskih kompanija, dodatno opteretivši odnose Kine i SAD-a.

 

(Al Jazeera Balkans)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kim Džong Un na testiranju; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Kim Džong Un na testiranju; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Kim Džong Un na testiranju; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Kim Džong Un na testiranju; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS