Svet

REPUBLIKANCI PISALI TRAMPU: Zaustavite Soroša, on je taj koji pravi haos u Makedoniji i svetu!

Republikanci su do skoro na Soroša gledali kao na smrtnog neprijatelja isključivo na unutrašnjem planu, dok su se na spoljnopolitičkoj ravni njihove tendencije uglavnom podudarale

Objavljeno: 22.03.2017. 13:47h
Foto: Džordž Soroš i demonstranti u Makedoniji koji nose plakat sa njegovim likom; Autor: Reuters
Predstavnici Republikanske stranke (GOP) u američkom kongresu udružili su se sa političarima iz istočne Evrope koje podržava Rusija, kako bi sarađivali na cilju zaustavljanje zajedničkog neprijatelja - milijardera i finansijera Džordža Soroša.

Predvođeni republikancem Krisom Smitom i senatorom Majkom Lijem, konzarvativni zakonodavci potpisali su čitav niz pisama u kojima optužuju Soriša za upotrebu navodno filantropskih novčanih sredstava za projektovanje svojik liberalnih agendi na evropsku politiku.
 


U pismu državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Smit i Li navode kako Soroševa Fondacija za otvoreno društvo pokušava da "pogura progresivnu agendu i ojača političku levicu", kao i de zbog takvih aktivnosti u svet se šalje slika da "SAD podstiču političku nestabilnost, narušavaju suverenitet i civilno društvo u stranim zemljama".

Istu tu optužbu postavila je i promovisala Moskva.
 
Soroš, koji je američki Jevrejin mađarskog porekla, već godinama je na "crnoj listi" Kremlja, koja njegove aktivnosti percipira kao deo opšte zavere za uspostavljanje prozapadnih vlada u bišem sovjetskom prostoru i samoj Rusiji.

Republikanci su do skoro na Soroša gledali kao na smrtnog neprijatelja gotovo isključivo na nivou unutrašnjih pitanja, dok su se na spoljnopolitičkom planu njihove tendencije uglavnom podudarale, naročito po pitanju "demokratizacije i iskorenjivanja korupcije u zemljama "Istočnog bloka".

Međutim, od ulaska Donalda Trampa u Belu kuću, stvari su se promenile, što se moglo očekivati s obzirom da su nacionalističke i delom izolacionističke ideje dominirale njegovom predizbornom kampanjom. To je ohrabrilo nacionalistički nastrojene političare u istočnoj Evropi da potraže saveznike u svom pohodu na Soroša, a u GOP su našli neočekivano veliki broj.

Senator Majk Li; Autor: Reuters

Fokus pisama Lija i Smita jesu Soroševa sredstva uložena u Makedoniju, koja prolazi kroz duboku političku krizu. Republikanci u pismu navode kako "organizacije koje podržava Soroš guraju reforme sa ciljem da premijer i vlada koju bi činili predstavnici političkog levog centra, ostvare potpunu kontrolu nad pravosudnim organima".

Pismo je napisano, navodi američki Politico, nakon što je desničarska makedonska partija VMRO-DPMNE(Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija - Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo) Nikole Gruevskog lobirala kod Republikanaca.

Nikola Gruevski; Autor: AP

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Kris Stoun smatra da autokratski režimi vide Trampa kao "blanko ček" za opiranje reformama.

Za sada, lobiranje protiv Soroša u SAD nije izrodilo ozbiljnijim plodom, ali činjenica da se u njega uključuju i istaknutija imena kao što je Ted Kruz, izazvali su zabrinutost u određenim političkim krugovima koji strahuju da bi i ovo mogl biti rezultat uticaja Rusije i propagandnih aktivnosti Kremlja. 

Makedonski političari i grupa "Stop operaciji Soroš", poriču bilo kakvo rusko mešanje u njihove napore, ali priznaju da se "Moskva zainteresovala". 

 

(Newsweek.rs / Politico)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Džordž Soroš i demonstranti u Makedoniji koji nose plakat sa njegovim likom; Autor: ReutersRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Džordž Soroš i demonstranti u Makedoniji koji nose plakat sa njegovim likom; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Džordž Soroš i demonstranti u Makedoniji koji nose plakat sa njegovim likom; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Džordž Soroš i demonstranti u Makedoniji koji nose plakat sa njegovim likom; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS