Svet

​INTERNET I OBRAZOVANJE KAO SREDSTVA BEKSTVA: Tajni egzodus žena iz Saudijske Arabije

Prema pojedinim procenama, oko 1000 žena godišnje pobegne iz saudijske kraljevine, dok mnogo veći broj prelazi iz konzervativnog Rijada u nešto liberalniju Džedu

Objavljeno: 26.03.2017. 06:00h
Foto: Reuters, Ilustracija: Saudijska Arabija
Može li Saudijska Arabija da zadrži žene? Nedavno imenovanje pripadnica lepšeg pola na direktorska mesta u pojedinim bankama, kao i na čelo državne berze, uliva nadu saudijskim ženama da mogu da ostvare zapaženu karijeru. Ipak, druga životna ograničenja ostaju tako rigorozna da pojedine dame u tajnosti napuštaju svoju domovinu. 

Neke to čine tokom porodičnih putovanja u inostranstvo. Neke odu na Zapad da studiraju da bi na kraju tamo trajno i ostale. Druge traže inostranog bračnog partnera preko interneta. 
 


Egzodusu žena doprinosi i lokalni zakon o starateljstvu. Iako u svetu nije poznat kao famozna zabrana ženama da voze, ovaj akt u mnogome ograničava njihovo kretanje. Ženskim osobama je potreban muški „staratelj“ kako bi mogle da obave niz naizgled redovnih poslova, od pribavljanja lične karte i zdravstvene legitimacije, do odlaska u inostranstvo.
 

Ulogu staratelja igra otac, a kasnije muž. Ukoliko obojicu zadesi smrtni slučaj, dužnost prelazi na najbližeg muškog rođaka. Nekada je reč o maloletnom licu, jer se muškarci smatraju poslovno sposobnim od ulaska u pubertet, dok se žena tretira kao maloletnik tokom čitavog njenog života. 

Iman,  menadžerka u jednoj saudijskoj bolnici, pod starateljstvom je svog upola mlađeg brata. On joj dopušta da radi, ali ubira najveći deo njene zarade. Iman se žali da je tretira nedostojno, dok njen novac troši na drogu i prostituciju. Bivši muž joj ne dozvoljava da vidi svoju decu, a brat da nastavi obrazovanje u Evropi. Stalno je suočena s pretnjom batina. 

Pokušala je da na sudu starateljstvo prenese na starijeg, odgovornijeg brata, ali ju je sudija odbio, ocenjujući njen slučaj dok je istovremeno razgovarao telefonom. Ni socijalne službe nisu nikakva uteha, jer njihovi hosteli za zlostavljane žene izgledaju kao najgori ženski zatvori. 

AP, Ilustracija: Saudijske žene

Procene o broju „odbeglih devojaka“, kako glasi zvanično korišćen termin u Saudijskoj Arabiji, nemoguće je precizno utvrditi, ali je sigurno da je u porastu. Prema pojedinim procenama, oko 1000 žena godišnje pobegne iz saudijske kraljevine, dok mnogo veći broj prelazi iz konzervativnog Rijada u nešto liberalniju Džedu. 

Pojedini saudijski stručnjaci smatraju da zakoni o starateljstvu nad ženama svoje poreklo ne nalaze u islamskoj, već predmuslimanskoj beduinskoj tradiciji. Samog Muhameda je sponzorisala njegova bogata prva žena. Druge njegove supruge slobodno su se i samostalno kretale između Meke i Medine. Islam je žene oslobađao od strogih tribalnih običaja, a ne obrnuto. Ipak, oni koji se usude da ovakva tumačenja iznesu javno, neretko završe iza rešetaka.  

Ekonomisti tvrde da postojeće društveno ustrojenje unazđuje saudijsku ekonomiju. Preko četvrtine studenada koji odu u inostranstvo čine žene. Od njih se mnoge nikada ne vrate, birajući liberalnije islamske države, poput Emirata, da u njima nastave poslovne karijere. 

Paradoksalno, među najvatrenijim pristalicama postojećeg porodičnog zakonodavstva ima mnogo žena. Uprkos  snažnoj kampanji na društvenim mrežama, inicijativa za ukidanje starateljstva nad odraslim ženama sakupila je svega 14.000 potpisa. 

Saudijske žene; Autor: Profimedia

UZMI ILI OSTAVI

Saudijski lideri uvažavaju potrebu da se država učini podobnijim mestom za žene. Već sada, na univerzitetima u Saudijskoj Arabiji ima više ženskih nego muških studenata. Iako je odobrenje, a naretko i fizičko prisustvo muža neophodno da bi žena pristupila razgovoru za posao, od 2012. godine ovo ne važi za četiri zanimanja, uključujući prodavačice, kuvare i radnike u zabavištima. 

U skupljim prodavnicama, mogu se videti žene koje prodaju kozmetiku, pa čak i nanose uzorke parfema na kožu muških mušterija. Slobodoumni muškari imaju mogućnost da svojim suprugama daju petogodišnju dozvolu za kretanje bez nadzora. I pravila odevanja se polako opuštaju. Burkama se pored crne dodaju i druge nijanse.

Ipak, mnoge žene i dalje ostaju frustrirane. Na društvenim mrežama, hit postaju fotografije devojaka koje voze motocikle, kao i slika žene koja s flašom viskija u ruci igra na krovu automobila. Jedna ženska pop grupa, odevena u tradicionalnu crnu odeću, peva protestne pesme sa skejtbordova, rolera, i drugih sprava s točkovima koje im je zabranjeno da koriste.

Ukoliko se sistem ne prilagodi ovim trendovima, upozoravaju sociolozi, mogao bi da se uruši. Za početak, pravosudni sistem mora da se obračuna s nasilnim muškarcima koji nisu pogodni da budu staratelji. Što se Iman tiče, reforme već uveliko kasne. 

 

(Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ilustracija: Saudijska ArabijaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Reuters, Ilustracija: Saudijska ArabijaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Reuters, Ilustracija: Saudijska ArabijaMagazin

NEWSWEEK VREMEPLOV: O čemu razmišlja novosadska mladež

Reuters, Ilustracija: Saudijska ArabijaSvet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS