Svet

ČEČENSKA VLADA KIDNAPUJE I UBIJA GEJEVE: Preko 100 muškaraca nestalo u ruskoj republici!

Nakon optužbi za sprovođenje smišljenog i organizovanog progona na osnovu seksualne orijentacije, čečenska vlada je odbacila optužbe odgovorivši kako u Čečeniji "uopšte i nema gejeva"

Objavljeno: 03.04.2017. 12:31h
Foto: Ramzan Kadirov; Autor: AP
Lokalne vlasti u ruskoj republici Čečeniji stoje iza nestanka više od 100 gej muškaraca, objavila su ruske novine "Novaja Gazeta". Prema saznanjima lista, veliki broj muškaraca lišen je slobode zbog svoje seksualne orijentacije, a među njima su i dve televizijske ličnosti. Najmanje tri osobe su ubijene, tvrdi list, iako imena žrtava nisu objavljena.

Autorka teksta napisala je kako su nestanke potvrdili izvori unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Čečenije, federalne vlade, FSB odeljenja za Čečeniju, u republičkom tužilaštvu, kao i LGBT aktivisti.
 


Intenziviranje anti-gej atmosfere u Čečeniji došlo je s inicijativom moskovske grupe GayRussia da pokrene proteste širom Ruske Federacije. Kako je njihov pokušaj od starta bio osuđen za neuspeh, aktivisti su se požalili Sudu za ljudska prava u Strazburu. Protesti u okviru ove inicijative trebalo je da budu održani i u Čečeniji, što je verovatno pokrenulo poslednji progon homoseksualaca u ovoj kavkaskoj republici.
 
Prema navodima ruskog lista, čečenska policija tretira tu operaciju kao "preventivno čišćenje" nepoželjnih elemenata.

Nakon optužbi za sprovođenje smišljenog i organizovanog progona na osnovu seksualne orijentacije, čečenska vlada je odbacila optužbe odgovorivši kako u Čečeniji "uopšte i nema gejeva".

Marš lojalnosti Ramzanu Kadirovu u čečenskoj prestonici Grozni, Foto: AP

"Ne možete da hapsite i proganjate ljude koji ne postoje u vašoj republici. Ukoliko bu takvi ljudi postojali u Čečeniji, organi reda ne bi morali uopšte da se bave njima jer bi ih rođaci poslali na mesto sa kojeg nema povratka", rekao je Alvi Karimov, portparol predsednika Čečenije Ramzana Kadirova.

Karimov je aludirao na praksu ubistva iz časti koja se i dalje primenjuje u ovoj izrazito konzervativnoj republici. 

 

(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ramzan Kadirov; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ramzan Kadirov; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ramzan Kadirov; Autor: APSvet

NIKAD NIJE KASNO: Veteran iz Drugog svetskog rata menja pol u 90. godini (VIDEO)

Ramzan Kadirov; Autor: APSvet

OVO JE PRVA SVETSKA GEJ PARAVOJNA JEDINICA: Zastava u bojama duge postavljena u srcu Islamske države (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS