Svet

HRIŠĆANSTVO GUBI PRIMAT: Evo kako će svetske religije rasti do 2075. godine (FOTO)

Analize ukazuju na skromne, ali značajne demografske promene kada je u pitanju verska pripadnost u narednim decenijama

Objavljeno: 06.04.2017. 12:11h
Foto: Procenti globalne populacije prema veroispovesti; Autor: Newsweek
Očekuje se da broj beba rođenih u muslimanskim porodicama za dve decenije nadmaši broj beba čiji su roditelji hrišćani što će, do 2075. godine, islam učiniti najvećom religijom u svetu do , pokazale su nove analize podataka "Pju riserč centra" (Pew Research Center).

U svetu se smanjuje procenat osoba bez verske pripadnosti, zbog pada njihovog nataliteta, ali i sve većeg broja muslimana i hrišćana, navodi Gardijan.

Analize ukazuju na skromne, ali značajne demografske promene kada je u pitanju verska pripadnost u narednim decenijama, pošto broj stanovnika na jugu planete nastavlja da ubrzano raste, a hrišćanska populacija u Evropi stari i umire.

Globalna populacija prema veroispovesti; Autor: Newsweek

Procenjuje se da je od ukupnog broja rođenih beba od 2010. do 2015. godine 31 odsto njih ima roditelje islamske veroispovesti, što je daleko više u odnosu na 24 odsto udela muslimanske populacije u svetu, a u istom periodu u hrišćanskim porodicama u svetu rođeno je 33 odsto beba, što je neznetno više od 31 odsto udela hrišćana u globalnoj populaciji.

To će se promeniti zbog relativno mlade populacije u muslimanskim zemljama i njihove visoke stope fertiliteta, piše Gardijan.

Kako je procenjuje, između 2030. i 2035. u muslimanskim porodicama rodiće se nešto više beba u odnosu na hrišćanske (225 miliona prema 224 miliona), a u periodu od 2055. do 2060. ta razlika će biti šest miliona (232 milona prema 226 miliona).

Rast globalne populacije prema veroispovesti; Autor: Newsweek

U međuvremenu među hrišćanima u Evropi stopa mortaliteta daleko nadmašuje broj rođenih beba. U Nemačkoj je od 2010. do 2015. broj umrlih ljudi veći za oko 1,4 miliona u odnosu na broj rođenih među hrišćanima, a očekuje se da će se ta situacija proširiti Evropom u narednim decenijama.

Do 2055. ili 2060. devet odsto od beba rođenih širom sveta rodiće žene bez verske pripadnosti, dok će više od 70 odsto beba roditi žene islamske (36 odsto) ili hrišćanske veroispovesti (35 odsto), navodi Gardijan.

U analizi se ne pretpostavlja da će sva deca zadržati veru svojih roditelja, ali su "obrasci za promenu složeni i raznovrsni", ističe Pju riserč centar.

Procenti globalne populacije prema veroispovesti; Autor: Newsweek

 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Procenti globalne populacije prema veroispovesti; Autor: NewsweekMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Procenti globalne populacije prema veroispovesti; Autor: NewsweekSvet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Procenti globalne populacije prema veroispovesti; Autor: NewsweekSvet

BORBA ZA BRDO HRAMA: Izrael uklonio sve nove mere bezbednosti na ulazu u Al Aksu

Procenti globalne populacije prema veroispovesti; Autor: NewsweekFoto

ZAJEDNO POD SUNCEM: Sudar dva sveta na plaži u Egiptu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS