AFRIKA

​ALBINO CRNCI PRED ISTREBLJENJEM: Zbog sujeverja, u Malaviju povećan broj ubistava i prodaje njihovih delova tela!

Veruje se da njihove kosti i unutrašnji organi donose sreću, a da seks sa albino osobom leči organizam čak i od HIV virusa

Objavljeno: 12.04.2017. 15:25h
Foto: Profimedia, Albino blizanci
U nekoliko afričkih zemalja, albino crnci su proganjani, napadani i čak ubijani zbog delova tela za koje se smatra da donese sreću i koje šamani koriste za spravljanje napitaka. Nedavno je u afričkoj državi Malavi ovakav broj napada povećan.

Novi izveštaji pokazuju da je u aprilu 2016. godine ubijeno četiri albina među kojima i jedna beba. Od 2014. godine ubijeno je njih 18, pet je kidnapovano (još uvek nisu pronađeni), a ukupno je bilo 69 kriminalnih slučaja u kojima su albini bili žrtve.
 


Većina je ubijena da bi njihove kosti ili unutrašnji organi mogli da se nose kao tokeni koji donese sreću ili da bi ih prodali šamanima u Malaviju ili nekoj drugoj obližnjoj zemlji poput Mozambika.
 
Jedna od žrtava, sedamnaestogodišnji Dejvis Flečer Mačindžiri, otišao je na fudbalsku utakmicu i tamo su ga napala četiri muškarca koja su ga odvela u Mozambik i ubila. Policija u Malaviju izjavila je da su mu "odsekli obe ruke i noge, izvadili kosti, a onda su ostatke njegovog tela zakopali".

Amnesty International smatra da u Malaviju ima "između 7.000 i 10.000 ljudi sa albinizmom koji živi u strahu da će im život oduzeti kriminalne bande, među kojima se nekada nalaze i članovi uže porodice". Da situacija bude gore, albino žene strepe od silovanja jer lokalna verovanja tvrde da seks sa albino osobom leči organizam od HIV virusa.

Kao odgovor na ubistva i silovanja, vlada Malavija oformila je poseban savet i napravila nacionalni plan borbe protiv ovih zločina, ali Amnesty International izveštaji tvrde da ove mere nisu urodile plodom jer kazne nisu dovoljno velike da spreče buduće počinioce.

AP Kabula Nkarango Masanja

Siromaštvo ove zemlje takođe ima važnu ulogu jer napadači veruju da prodajom delova tela mogu da dođu do velike zarade. Bez obzira na razloge, albino crncima u Malaviju preti istrebljenje pa Ujedinjene nacije upozoravaju da ako se nešto hitno ne preduzme, njih uskoro više neće biti.
 
(ATI) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Albino blizanciSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Profimedia, Albino blizanciSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Profimedia, Albino blizanciMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Profimedia, Albino blizanciSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS