Svet

​SAVRŠEN IZUM: Pametna koža koja oseća, rasteže se i zaceljuje

Veštački epiderm unaprediće život osobama sa amputiranim udovima i onima sa presađenom kožom

Objavljeno: 16.04.2017. 06:00h
Foto: Problemi na koži; Izvor: Profimedia
Velika je verovatnoća da će u ne tako dalekoj budućnosti većina ljudi barem delimično biti kiborzi, a Cenan Bao, profesorka hemijskog inžinjeringa na Univerzitetu Stanford želi da osigura da u igri bude i koža. 

Bao radi na stvaranju veštačkog epiderma koji bi mogao da poboljša kvalitet života osobama sa amputiranim udovima i onima sa presađenom kožom, kao i da omogući korisnicima da dobiju lake nosive uređaje za merenje vitalnih funkcija. 
 


"Pokušavamo da stvorimo materijale koji mogu da imitiraju svojstva ljudske kože", kaže Bao. Da bi bila što sličnija pravoj, sintetička koža treba da bude elastična, da sama zaceljuje i, ako je moguće, bude biorazgradiva. 

Najveći izazov je stvaranje materijala koji može da oseća. 
"Kada oseti dodir, naša koža aktivira električne vibracije i šalje ih preko nervnog sistema do mozga i omogućava mu da razume da li je to bol, vruć ili hladan predmet. I naši elektronski matrijali i uređaji takođe treba da imaju ta svojstva." 
 
Koža koju ova naučnica testira može da se rastegne kada se zagreva, što joj smanjuje električnu provodljivost i omogućava mozgu da "pročita" temperaturu na njenoj površini. 

Bao, koja je nedavno proglašena laureatom Nagrade za žene u nauci koju dodeljuju L'Oreal i Unesko, započela je rad u oblasti fleksibilne elektronike pre oko 20 godina. Namera joj je bila da stvara savitljive smartfone i rasklopive televizore, ali kada je pre deset godina došla na Stanford, shvatila je da njen rad može da ima i drugu namenu. 

Jedna od laboratorija za istraživanje u kampusu Univerziteta Stanford u Palo Altu u Kaliforniji; Izvor: Paul Sakuma

Bao kaže da kompanije kao što je Fitbit mogu da koriste njenu električnu kožu kako bi napravile pouzdanije personalne uređaje. Stavljeni na kožu korisnika, ovi nosivi aparati merili bi puls, krvni pritisak i šećer u krvi kako bi pratili rizik od srćanog udara ili dijabetesa. 

"Iako takvi senzori i uređaji već postoje, veoma su veliki, teški i neudobni za nošenje", kaže Bao. "Sa elektronskim materijalima na kojima radimo, nadamo se da ćemo učiniti da budu tanki kao tetovaža – ali da zadrže svoje funkcije." 
 
(Newsweek.rs) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Problemi na koži; Izvor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Problemi na koži; Izvor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Problemi na koži; Izvor: ProfimediaSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Problemi na koži; Izvor: ProfimediaSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS