Svet

TRAMP ZADOVOLJAN MISIJOM U AVGANISTANU: SAD prvi put upotrebile najveću nenuklearnu bombu na svetu! (FOTO, VIDEO)

"Majka svih bombi" u Avganistanu je ubila najmanje 36 pripadnika terorističke organizacije Islamska država

Objavljeno: 14.04.2017. 12:41h
U napadu Sjedinjenih Država koje su najvećom nenuklearnom bombom, poznatijom kao "majka svih bombi" (Mother Of All Bombs) bombardovale kompleks tunela na istoku Avganistana poginulo je najmanje 36 ekstremista, saopštili su zvaničnici.

Avganistansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu, u kojem nije bilo civilnih žrtava, uništeno nekoliko pećina i skrovišta municije terorističke organizacije Islamska država (ID).
 


Pentagon je saopštio da su američke snage u Avganistanu upotrebile "najveću nenuklearnu bombu" gađajući položaj ekstremističke organizacije ID. To je prva borbena upotreba bombe GBU-43, koja sadrži 11 tona eksploziva, rekao je portparol Pentagona Adam Stamp. Američko ratno vazduhoplovstvo nazvalo je bombu "Masivno borbeno eksplozivno sredstvo" (Massive Ordnance Air Blast), a nazvana je i "Majka svih bombi" (Mother Of All Bombs).Stamp je rekao da je bomba bačena na pećine za koje se veruje da ih koriste ekstremisti Islamske države u provinciji Nangarhar, u blizini granice s Pakistanom.

Ovo oružje razvijeno je tokom rata u Iraku 2003. godine. Testirano je dva puta te godine, ali dosad nikada nije upotrebljeno u borbama. Američki predsednik Donald Tramp rekao je kako "svi tačno znaju šta se dogodilo".

"Ono što ja činim jeste da autorizujem svoju vojsku. Mi imamo najbolju vojsku na svetu, koja je obavila posao kao i obično, tako da im dajemo potpunu autorizaciju. Ako pogledate šta se dogodilo u poslednjih osam nedelja u poređenju sa poslednjih osam godina, videćete ogromnu razliku. Imamo odlične vojne lidere, izvrsnu vojsku, na koju smo ponosni. Ovo je bila još jedna jako, jako uspešna misija", rekao je on.Na pitanje šalje li bombardovanje u Avganistanu poruku Severnoj Koreji Tramp je rekao da nije siguran da li je to poruka ili ne, ali je poručio da će se "pobrinuti za pretnju koju predstavlja Severna Koreja".

Bomba može probiti 60 metara ojačanog betona te je stoga pogodna za napade na pećine i bunkere. Svojom snagom može uništiti drveće u radijusu od 152 metra, pa se MOAB smatra "najstrašnijim oružjem" koje Pentagon poseduje. I Rusi imaju svoju verziju ove bombe koja je dobila "otac svih bombi" ili FOAB, a Moskva tvrdi da je četiri puta moćnija od američke.
 
(Beta/AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Svet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Svet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Svet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS