Svet

SMRT MODERNE TURSKE: Erdogan dobio nezapamćena ovlašćenja!

Na osnovu do sada prebrojanih glasova 51,41 odsto građana Turske glasalo je za ustavne promene, odnosno uvođenje predsedničkog sistema, dok je 48,59 odsto Turaka glasalo protiv

Objavljeno: 17.04.2017. 11:26h
Foto: Erdogan sa suprugom Eminom nakon obraćanja pristalicama; Autor: Reuters
Turska izborna komisija potvrdila je da su na referendumu građani glasali za ustavne promene koje daju šira ovlašćenja predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Šef izborne komisije Sadi Guven potvrdio je da je na referendumu pobedila opcija za ustavne promene, dok je Erdogan malo ranije proglasio pobedu.
 


Na osnovu 98,95 odsto prebrojanih glasova, 51,41 odsto građana Turske glasalo je za ustavne promene, odnosno uvođenje predsedničkog sistema, dok je 48,59 odsto Turaka glasalo protiv. 
 
Lider najveće opozicione stranke, Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu izjavio je da su rezultati dovedeni u pitanje posle odluke Vrhovnog izbornog odbora da prizna kao važeće glasačke listiće koje nemaju službeni pečat biračkog mesta. Potpredsednik ove stranke, Bilent Tezdžan, najavio je da će biti osporeno 37 odsto prebrojanih glasova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zahvalio se saveznicima i pristalicama zbog usvajanja širih ovlašćenja šefa države na današnjem referendumu. Pristalice Erdogana uz vatromet su slavile u Istanbulu.

Novi Ustav Erdoganu daje moć kakvu osnivač države Mustafa Kemal Ataturk nikada nije imao. U novom sistemu Erdogan će moći da ima još dva potencijalna mandata nakon 2019. godine, praktično može da eliminiše poziciju premijera kao takvu, pošto bi postavljanje kabineta bilo potpuno van jurisdikcije parlamenta, a moći će i da imenuje 12 od 15 sudija Ustavnog suda.
 
(Beta/Fonet)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Erdogan sa suprugom Eminom nakon obraćanja pristalicama; Autor: ReutersSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Erdogan sa suprugom Eminom nakon obraćanja pristalicama; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Erdogan sa suprugom Eminom nakon obraćanja pristalicama; Autor: ReutersSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Erdogan sa suprugom Eminom nakon obraćanja pristalicama; Autor: ReutersSvet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS