Svet

ŠPIGL O REZULTATIMA REFERENDUMA: Erdogan uništio Ataturkovu republiku i tursku demokratiju!

"To nije samo reforma Ustava, kako turska vlast govori. To je revolucija, državni udar odozgo koji uništava demokratiju i pretvara Tursku u državu jednog čoveka" piše nemački list

Objavljeno: 17.04.2017. 12:08h
Foto: Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: AP
Parlamentarna demokratija je u Turskoj trajala skoro stotinu godina, preživela je ratove i državne udare, a sada je uništena, piše nemački Špigl, posle pozitivnog odgovora većine turskog naroda na referendumsko pitanje da li predsedniku republike treba proširiti ovlašćenja.

"To nije samo reforma Ustava, kako turska vlast govori. To je revolucija, državni udar odozgo koji uništava demokratiju i pretvara Tursku u državu jednog čoveka.
Nedelja 16. april će ostati u istoriji kao dan kada je Ataturkova republika uništena i zamenjena Erdoganovom državom, a posledice će biti vidljive i kada Erdogan bude van kabineta", navodi se u analizi.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Špigl ocenjuje da ovakav referendum nije trebalo ni da se desi, naročito ne u državi koja tvrdi da želi da bude demokratska i članica Evropske unije."Građani su morali da se izjašnjavaju, iako je u toku vanredno stanje, 40.000 ljudi je u zatvorima zbog političkih stavova, među njima 150 novinara i dva predsednika prokurdske HDP. Erdogan je preuzeo celu državu u svojoj kampanji – policiju, sudstvo, administraciju", dodaje list.

Takođe ističe, da su najveće televizije 90 odsto vremena davale vlasti, a tek 10 odsto opoziciji. Bez obzira na sve 'da' je dobilo svega dva odsto više glasova, a u najvećim gradovima Istanbulu, Ankari i Izmiru čulo se glasno 'ne'. Ceo proces su pratile o optužbe za manipulaciju", dodaje Špigl. Erdogan ne treba da brine, ocenio je nemački dnevnik, on razume da je rezultat referenduma ohrabrenje da poveća svoju autokratiju.

"Novi Ustav će mu dati moć kakvu osnivač države Mustafa Kemal Ataturk nikada nije umao. U novom sistemu Erdogan će moći da ukine parlament po svojoj volji, premijersko mesto je ukinuto, a moći će da imenuje 12 od 15 sudija Ustavnog suda", navodi list.

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: AP

Problemi Turske neće nestati posle referenduma, naprotiv, mogu se povećati. Država je duboko podeljena, opozicija govori o krađi... U ovom trenutku Turskoj je potreban ujedinitelj, muškarac ili još bolje žena koja bi ujedinila društvo, smanjla tenzije. Drugim rečima, državi treba sve suprotno od Erdogana", ocenio je Špigl.

"EU mora brzo da reaguje na pad demokratije u Turskoj, Evropa i Turska su partneri u NATO, dele istoriju, konekcija ne može jednostavno biti prekinuta. Evropa mora da se suoči sa Erdoganom, nemačka vlast mora da kaže da on ne može da očekuje novac za pomoć dok uništava demokratiju.

EU mora da pregovara o tržišnoj uniji, to bi moglo da pomogne turskim kompanijama da izvoze u Evropu, a zauzvrat treba tražiti koncesiju od vlasti nad ljudskim pravima", zaključuje Špigl.
 
(Fonet)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSrbija

​DIKTATOR U PANICI: U očaju nastavlja da goni svoje sluge da lažu za njega, kako bi sakrili LAŽI KOJIMA VUČIĆ OBMANJUJE SRBIJU 5 GODINA!

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSvet

LICEMERJE NA DELU: Britanska kompanija koju podržava London prodaje špijunski softver diktatorskim režimima!

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSrbija

TUŽILAŠTVO POSLALO ZAHTEV: MUP da identifikuje napadače na novinare

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSrbija

VUK JEREMIĆ: Neophodno saznati ko su osobe sa fotografija koje su napale novinare i po čijem nalogu (FOTO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSvet

PUTIN ŠOKIRAO SVET: Ponudio sam Klintonu da Rusija uđe u NATO, ali su se Amerikanci "unervozili"

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSvet

HITLEROVE BISTE I MISTIČNE RELIKVIJE: U Argentini pronađena do sada najveća riznica nacističkih artefakta (VIDEO)

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSvet

PUTIN IZNEO TEŠKE OPTUŽBE: SAD su stvorile Al Kaidu, oni žele da unište Rusiju i uzmu njen nuklearni arsenal

Protest protiv Erdogana nakon proglašenja rezultata; Autor: APSvet

OTVORENA BIRAČKA MESTA U VELIKOJ BRITANIJI: Parlamentarni izbori od presudnog značaja zbog terorizma i Bregzita (FOTO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.