AZIJA

RIBARI NA PRVOJ LINIJI FRONTA: U Južnom kineskom moru, rat se uveliko vodi mrežama i udicama

Vijetnamski i kineski ribari su pre svih pogođeni sporovima u Južnom kineskom moru

Objavljeno: 18.04.2017. 06:00h
Foto: Kineski ribari; Autor: Reuters
Pod velom noći, vijetnamski ribarski brod ulazi u zonu malezijskog ekonomskog ekskluziviteta u Južnom kineskom moru. Njegova posada kupuje sveže ulovljenu ribu od drugih Vijetnamaca koji se nalaze u ulozi posrednika.

Kam, jedan od mlađih ribara, tek što je ušao u malezijske vode kada je gliser s petoricom maskiranih i naoružanih muškaraca presreo njegov brod. Posadu su bacili na kolena. Ne dozvolivši im da se okrenu da ih ne bi slučajno prepoznali, napadači su im oteli mobilne telefone i sve dragocenosti koje su kod sebe imali i pretukli ih kundacima i štapovima bambusa.
 


Nakon toga, članovi posade su zatvoreni u jednu prostoriju u potpalublju, gde su morali da čekaju dok se napadači nisu dovoljno udaljili. 
 
Vijatnamci ni ne znaju sa sigurnošću ko stoji iza ovog napada, iako pojedinci ukazuju da je reč o malezijskoj vojsci, čiji se istureni položaji nalaze na obližnjim ostrvcima. Prema rečima Kama, malezijske snage zadužene za čuvanje voda pod nadležnošću njihove države znaju na kojim mestima Vijetnamci imaju običaj da uđu u te teritorijalne vode.

Međutim, da se zadesio u indonežanskim vodama, stvar bi bila još gora. Indonežani bi na mestu spalili vijetnamski čamac kako bi zastrašili nek buduće nezvane goste i odvratili ih od upada u indonežanske vode. 

Incidenti poput ovog otkrivaju svu složenost ribarstva u Južnom kineskom moru na čije vode pravo polažu Kina, Tajvan, Vijetnam, i još nekoliko drugih zemalja jugoistočne Azije. U dešavanja su uključene i svetske sile, u prvom redu SAD.

Kineski ribari; Autor: Reuters

Pored rastućeg geopolitičkog značaja, Južno kinesko more predstavlja i region s mnogobrojnim priobalnim stanovništvom, pre svega u Kini, Maleziji, na Filipinima, i u Indoneziji. To stanovništvo u mnogome zavisi od ribarstva i vodoprivrede.

Rastući disbalans između ponude i potražnje pretvara ovaj region u pravo bojište i poprište višeslojnih sukoba između navedenih država, ne samo oko nafte i gasa, već sve više i više oko ribe.

 

(National Interest)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kineski ribari; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Kineski ribari; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Kineski ribari; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Kineski ribari; Autor: ReutersSvet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS