Svet

DOKUMENTI UN OBELODANJUJU: Zapad znao za holokaust i pre otkrivanja koncentracionih logora!

Materijal je prokrijumčaren iz Istočne Evrope još krajem 1942. i tokom 1943. godine čuvan je u arhivi Komisije za ratne zločine Ujedinjenih nacija

Objavljeno: 19.04.2017. 11:59h
Foto: Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna Talamantez
Do sada neviđeni dokumenti, koji sadrže izveštaje o holokaustu i pokazuju da je Zapad znao za nacističke ratne zločine i pre nego što su otkriveni koncentracioni logori, biće objavljeni ove nedelje u Velikoj Britaniji, prenose izraelski mediji pisanje britanskih listova.

Biblioteka Viner za proučavanje holokausta i genocida objaviće te dokumente na svom sajtu. Materijal je prokrijumčaren iz Istočne Evrope još krajem 1942. i tokom 1943. godine i bio je čuvan u arhivi Komisije za ratne zločine UN.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Istraživanje profesora Dana Pleša s Londonskog univerziteta omogućilo je objavljivanje arhive. On je dobio specijalnu dozvolu da pregleda te dokumente koji su se čuvali u Njujorku, a neke od njih je objavio u knjizi "Hitler izgubljena istorija: Gonjenje ratnih zločina osovine". "To je veliki izvor za suprotstavljanje poricanju holokausta. Sve to nikada nije videlo svetlost dana", izjavio je Pleš za Gardijan.Pleš je ubedio diplomate, uključujući bivšu ambasadorku SAD u UN Samantu Pauer, da omoguće objavljivanje tajnih dokumenata. Dokumenti sadrže podatke da je poljska vlada u izgnanstvu sakupila informacije, poput detaljnih opisa logora poput Treblinke i Aušvica, prokrijumčarene iz Istočne Evrope pod okupacijom nacista. Jedan dokument iz aprila 1944. opisuje kako su žrtve bile primorane da se skidaju. Postoji i svedočenje britanskog vojnika koji je pobegao od nacista i pridružio se partizanima, nakon čega je i uhvaćen.

Vlada Čehoslovačke u egzilu obezbedila je druge informacije u pokušaju da se Adolf Hitler optuži za svoju ulogu u ratnim zločinima koje je počinila njegova zemlja.
Uprkos tim izveštajima koje je Zapad sakupio, vlade SAD i Velike Britanije nisu žurile da preduzmu akciju, rekao je Pleš Indipendentu.

Kombinacija antisemitizma u Stejt departmentu SAD i zabrinutost za američke ekonomske odnose s posleratnom Nemačkom igrale su ulogu u tome, ocenio je on.
Uveliko se mislilo da je Velika Britanija saznala za prave razmere holokausta kada su savezničke snage osvojile i oslobodile nacističke logore 1945. godine. Međutim, arhiva pokazuje da su svedočenja zatvorenika logora prokrijumčarena u decembru 1942, što je navelo tadašnjeg britanskog šefa diplomatije Entoni Idna da se obrati parlamentu, navodi Dejli mejl.

Ilustracija: Prizori iz logora; Izvor: Youtube printscreen/Savanna Talamantez

"Nemačke vlasti, nezadovoljne poricanjem najelementarnijih ljudskih prava osobama jevrejske rase, sada sprovode u delo Hitlerovu često pominjanu nameru da istrebi jevrejski narod na svim teritorijma na kojima se njihova varvarska vladavina proteže,", rekao je tada Idn.

Međutim, savezničke snage su malo učinile da obezbede utočište za pet miliona Jevreja koliko se procenjivalo da ih je u opasnosti. U martu 1943. Viskont Kranborn, ministar u ratnoj vladi Vinstona Čerčila, rekao je da Britanska imperija već ima isuviše izbeglica i ne može da se posebno odnositi prema Jevrejima.

"Velike sile komentarisale su to dve i po godine pre nego što se generalno mislilo. Pretpostavljalo se da su saznale kada su otkriveni koncentracioni logori, ali su one dale ovaj javni komentar u decembru 1942.godine", rekao je Pleš.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezSvet

MAKRON: Putin ne želi da oslabi ili uništi Zapad, već da stvori "Veliku Rusiju"

Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezSvet

HITLEROVE BISTE I MISTIČNE RELIKVIJE: U Argentini pronađena do sada najveća riznica nacističkih artefakta (VIDEO)

Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezSrbija

OLIVER IVANOVIĆ ZABRINUT ZBOG REZULTATA IZBORA: Uticaj Srba na Kosovu biće još manji

Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezSvet

ŠEF VOJNOG KOMITETA NATO: Uprkos svemu, Rusija je faktor sa kojim Zapad mora da računa

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezBLISKI ISTOK

OTKRIVENA MREŽA TAJNIH ZATVORA U JEMENU: Ujedinjeni Arapski Emirati sprovode torturu nad hiljadama ljudi

Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezSvet

PREMINUO STUDENT OSLOBOĐEN IZ SEVERNE KOREJE: Tramp osudio brutalni režim Pjongjanga (VIDEO)

Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezEVROPA

NEZAPAMĆEN POŽAR U LONDONU: Izgoreo ceo neboder, najmanje 50 povređenih, ima i mrtvih (FOTO, VIDEO)

Ilustracija: Prizori holokausta; Izvor: Youtube printscreen/Savanna TalamantezSvet

TERORISTIČKI NAPAD NA MUSLIMANE: Kombijem uleteo među vernike ispred džamije u Londonu (FOTO, VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.