Svet

DOŠLI, VIDELI, ISKOPIRALI: 5 američkih superoružja koje je ukrala Kina (FOTO)

Kineska vojska morala je na neki način da održi korak sa Zapadom tokom ranog perioda razvoja, a metoda kopiranja američkih superoružja bila je jedna od načina da se to postigne

Objavljeno: 20.04.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija: Hoverkraft; Autor: Profimedia
Vojnoindustrijski kompleks Kine poslednjih godina teško održava korak s tempom rasta njenih oružanih snaga. Nakon incidenta na trgu Tjenanmen 1989. godine, Zapad je ovoj istočnoazijskoj zemlji uveo sankcije na uvoz oružja i visokih tehnologija namenske industrije.Kineska vojska se u međuvremenu dovijala na razne načine, održavajući tehnološki razvoj uz pomoć štapa i kanapa, a proizvodi njene industrije su prečesto ličili na već postojeća američka rešenja. 
 
HOVERKRAFT TIP 762 

Tehnologiju plovila na vazdušnom jastuku prvi put je primenila američka mornarica na prototipu iz 1987. godine. Aparat s kapacitetom transporta od 400 tona mogao je da se kreće i po kopnenoj i po vodenoj površini, značajno uprošćujući i olakšavajući mornaričku logistiku.  

Tip 726 "Jui", predstavlja doslednu kinesku kopiju američkog dizajna od kog se razlikuje jedino po smanjenim dimenzijama i kapacitetu od svega 60 tona. Toliko je, ipak, dovoljno da se prenese jedan tenk, poput kineskog Tip 99 aparata. "Jui" će dobro doći Kini u osnaživanju pozicija na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru.  

Hoverkrafti prema kojima je napravljen kineski Tip 762; Izvor: Wikipedia Creative Commons

CQ PUŠKA

Original, laka puška modela AR-15 koju je konstruisao Judžin Stoner koristila se u američkoj vojci, najviše u okviru ekspedicionih trupa. Po njenom dizajnu i za to vreme neobično malom kalibru od 5,56 mm, kasnije su razvijena legendarna pešadijska oružja modela M16 i M4.  

Međutim, SAD nisu ostale jedina država u kojoj se proizvodio AR-15. NORINCO, Severnokineska industrijska korporacija, decenijama je proizvodila kopiju ove američke puške pod oznakom CQ. Naravno, bez dozvole. Danas kina koristi modernizovanu verziju tog oruđa za opremanje specijalnih jedinica vojske i policije. 

CQ puška; Izvor: Wikipedia Creative Commons

DONGFENG EQ2050 MENGŠI "HRABRI VOJNIK"

Američki M998 Hamvi, višenamensko je transportno vozilo s pogonom na sva četiri točka. Reč je o direktnom nasledniku legendarnog Vilisovog džipa iz Drugog svetskog rata. Novo vezilo je značajno veće i robusnije od svog prethodnika i amerikanci ga redovno koriste u svim kopnenim operacijama od 1984. godine do danas. 

Am Dženeral je pokušao da izveze Hamvi u Kinu krajem osamdesetih godina prošlog veka, ali je posao propao zbog tvrdnji kineske strane da je reč o isuviše velikom i nezgrapnom vozilu. Međutim, nakon Zalivskog rata, Kinezi su se predomislili. Od jednog Hamvija dobijenog na poklon i još nekolicine koje su pazarili na slobodnom tržištu, kineski inženjeri su napravili kopiju koja je kasnije u proizvodnji ponela naziv EQ2050. 

Ipak, kinezi nisu uspeli da kopiraju motor Hamvija, niti su mogli da ga uvezu usled embarga na uvoz vojnih tehnologija. Prepreka je zaobiđena tako što je američka Kumins korporacija prodala kineskoj strani dizel motore za upotrebu u civilnim vozilima. Na kraju je proizveden jedan jedini kineski "civilni" Hamvi, dok su svi ostali motori iskorišćeni u vojnoj varijanti vozila. 

 Dongfeng EQ2050 mengshi Hrabri vojnik; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Z-20 HELIKOPTER SREDNJEG DOMETA 

Američka vojska je 1979. dobila novi helikopter tipa UH-60 Black Hawk (Crni Jasteb). Nova letelica bila je dobro oklopljena i značajno brža od svog prethodnika, legendarnog UH-1 Hjuija iz vijetnamskog rata. U borbi je upotrebljen prvi put 1983. godine pri invaziji na Grenadu, a zatim i u Panami 1989. U Zalivskom ratu dobio je široku primenu, a tokom humanitarne misije u Somaliji 1994. godine došlo je do legendarnog obaranja Crnog Jastreba i okršaja po kojem je kasnije snimljen poznati holivudski film. 

I UH-60 ima kineskog brata blizanca. Reč je o modelu Z-20 Harbin, čiji je dizajn nastao na osnovu dekonstrukcije 24 Crna Jastreba koliko je Kina uvezla pre uvođenja embarga. Promene u odnosu na američki original uključuju izneme kokpita, repa, i dodatni krak na glavnoj elisi. Iako se u razvoju nalazi već godinama, Z-20 još uvek nije dobio široku primenu u okviru kineskih odbrambenih snaga. 

Z-20 helikopter srednjeg doleta; Izvor: Wikipedia Creative Commons

RAZARAČ TIP 052D

Arlaj Burk, američka klasa razarača opremljenih navođenim raketama, prva je serija brodova proizvedena na osnovu borbene platforme Aegis. Veliki SPZ-1d radari, ugrađeni u komandni most broda, osmišljeni su da odbiju masovne vazdušne napade. Tako je Burk klasa, sa svoja 62 do sada izgrađena broda, postala najuspešnija serija američkih razarača još od Drugog svetskog rata. Proizvodnja unapređene verzije s novim radarom nedavno je započeta, čime će se život ovih brodova produžiti za još najmanje 50 godina. 

Kineski razarači Tip 052D očigledno su inspirisani svojim američkim parnjacima. I oni imaju specifičan dizajn radara ugrađenih u komandni most. Poput svojih američkih rođaka, i kineska plovila okrenuta su pre svega protivvazdušnoj odbrani, u čemu im pomaže radar modela HQ-9. Pored toga, opremljeni su i protivbrodskim raketama, ali i krstarećim projektilima za dejstvo po kopnenim metama. Ipak, za razliku od ostalih aparata s ove liste, Tip 052D ne predstavlja direktnu kopiju američkog plovila, već je pre nastao po uzoru na širi koncept koji stoji iza savremenog višenamenskog razarača zaduženog za obezbeđivanje flote nosača aviona. 

Razarač Tip 052D; Izvor: Wikipedia Creative Commons

 

(National Interest)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Hoverkraft; Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ilustracija: Hoverkraft; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ilustracija: Hoverkraft; Autor: ProfimediaSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ilustracija: Hoverkraft; Autor: ProfimediaSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS