Svet

TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU: Islamska država preuzela odgovornost! (FOTO)

Teroristička organizacija preuzela je odgovornost za sinoćnji napad u kojem je ubijen jedan, a ranjeno dvoje policajaca

Objavljeno: 21.04.2017. 10:32h
Foto: Teroristički napad u Parizu; Autor: Reuters
Francuska policija izdala je nalog za hapšenje drugog osumnjičenog za pucnjavu u centru Pariza, u kojoj je sinoć ubijen jedan, a teško ranjeno dvoje policajaca, javlja agencija Reuters, pozivajući se na dokument u koji je imala uvid.

U nalogu za hapšenje piše kako je osumnjičeni stigao u Francusku vozom iz Belgije.
Ranije je objavljeno kako policija veruje da su u pucnjavi učestvovala najmanje dva napadača, od kojih je jedan ubijen.Identifikovan je napadač koji je u centru francuske prestonice ubio policajca i ranio još dvojicu, ali njegovo ime neće biti otkriveno sve dok istražitelji ne saznaju da li je imao pomagače u napadu, istakao je ranije novinarima pariski javni tužitelj Fransoa Molins. On je rekao kako istražitelji znaju identitet napadača, ali ga neće otkriti dok traje istraga. „Istražitelji žele biti sigurni je li ubica imao pomagače“, rekao je Molins.

Teroristički napad u Parizu; Autor: AP

Potparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Henri Brandet izjavio je kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je kako sve upućuje na to da je napad na policiju u  Parizu, u kojem je ubijen jedan policajac, a druga dva ranjena pre nego je policija ubila napadača, bio povezan s terorizmom te kako će sigurnosne snage biti na oprezu tokom predstojećih predsedničkih izbora.

Teroristička grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za pucnjavu u saopštenju njihove propagandne službe Amak. „Napad na Jelisejskim poljima u centru Pariza izveo je Abu Jusef, Belgijanac, borac Islamske države“, piše Amak.

Teroristički napad u Parizu; Autor: AP

Hitni sastanak sigurnosnih, odbrambenih i obaveštajnih čelnika biće održan u petak, rekao je Oland u televizijskoj izjavi. Oland, koji se ne takmiči ponovo za dužnost na izborima čiji prvi krug je u nedelju, rekao je: „Bićemo krajnje oprezni, naročito u vezi s izborima“.

Drugi napadač za koga se misli da je učestvovao u napadu u centru Pariza dva dana pre predsedničkih izbora je još uvek u begu. Protiv napadača vodila se protivteroristička istraga jer je pokazao nameru da ubije policajce, doznaje agencija AFP od izvora bliskog istrazi.

U pariskom predgrađu Sena i Marna pretresena je kuća napadača. Reč je o vlasniku saobraćajne dozvole automobila korišćenog u napadu. Policajci na mestu događaja rekli su kako tragaju za potencijalnim drugim napadačem i policijski izvor je rekao Reutersu kako je izdat nalog za hapšenje osumnjičenog koji je došao vozom u Pariz iz Belgije.

Teroristički napad u Parizu; Autor: AP

"Izašao sam iz prodavnice i hodao pločnikom... Jedan muškarac je izašao iz automobila i otvorio vatru iz kalašnjikova na policajca", rekao je očevidac Reutersu. Policija je pozvala građane da izbegavaju područje u kojem se dogodio napad. TV snimci pokazuju Trujumfalnu kapiju i gornju polovinu Jelisejskih polja krcate policijskim kombijima i teško naoružanom policijom koja je zatvorila područje. Ovaj napad dolazi u trenutku dok se birači spremaju da u nedelju izađu na najneizvesnije predsedničke izbore u skorije vreme.

Svi francuski predsednički kandidati učestvovali su u televizijskoj debati u vreme kada se dogodio napad na policajce u Parizu. Svih 11 kandidata - od krajnje levice do krajnje desnice - učestvovalo je u debati uoči prvog kruga predsedničkih izbora u nedelju, a televizijski prenos je zbog napada na kratko prekinut. Predsednički kandidati Marin le Pen i Fransoa Fijon otkazali su predizborne aktivnosti.

OSUMNJIČENI SE PREDAO

Belgijanac koji je dovođen u vezu sa sinoćnjim napadom u Parizu se predao, a vlasti su saopštile kako on sa incidentom u glavnom gradu Francuske nema nikakve veze. "Čovek je došao u policiju nakon što je video kako se njegova slika pojavljuje na društvenim mrežama kao osumnjičeni broj jedan u vezi sa napadom“, istakao je tužilac iz belgijskog grada Antverpena. Tužilac, koji je želeo da ostane anoniman zbog toga što je istraga i dalje u toku, rekao je kako navedeni čovek nema nikakve veze sa napadom, dodavši kako nije deo istrage o terorizmu.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je kako je drugi osumnjičeni, za kojim su tragale francuske vlasti nakon sinoćnje pucnjave u Parizu, predao belgijskoj policiji. „Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale poternicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu“, kazao je za AFP potparol francuskog MUP-a Pjer-Henri Brandet.

Policija Francuske privela je tri člana porodice napadača koji je ubijen u pucnjavi sa policijom u Parizu, javila je danas agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore. Belgijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je kako je sinoć ubijeni napadač bio državljanin Francuske.
 
(AJB/Fonet)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Teroristički napad u Parizu; Autor: ReutersSrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Teroristički napad u Parizu; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Teroristički napad u Parizu; Autor: ReutersSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Teroristički napad u Parizu; Autor: ReutersSvet

OD USPONA KALIFATA DO PADA MOSULA: Neverovatno putovanje jedne porodice (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS