Svet

APSURDNA ODLUKA UN: Saudijska Arabija primljena u komisiju o statusu žena!

Izabrati Saudijsku Arabiju da štiti prava žena je kao postaviti piromana za šefa vatrogasaca, rekao je šef organizacije UN Watch

Objavljeno: 24.04.2017. 11:29h
Foto: Ilustracija: Saudijska Arabija; Autor: Reuters
Saudijska Arabija izabrana je za članicu Komisije UN o statusu žena (CSW), što su osudile brojne organizacije za ljudska prava, među kojima i UN Watch koji nadgleda rad UN, navodeći kako je saudijska politika prema ženama dovela do neravnopravnosti polova.

"Izabrati Saudijsku Arabiju da štiti prava žena je kao postaviti piromana za šefa vatrogasaca. To je apsurdno", rekao je Hilel Nojer, šef UN Watcha. Svaka žena u Saudijskoj Arabiji "mora imati muškog čuvara koji donosi sve ključne odluke u njeno ime, kontrolišujući život žene od njenog rođenja do smrti. Saudijska Arabija je takođe zabranila ženama da voze", dodao je. 
 

Ovu zemlju izabralo je Ekonomsko i socijalno veće UN-a, odnosno njenih 45 članica, tajnim glasanjem.

Među azijskim državama, Saudijska Arabija je zajedno sa Irakom, Južnom Korejom i Turkmenistanom izabrana za četverogodišnji mandat, od 2018. do 2022. godine.

Ilustracija: Saudijska Arabija; Autor: Reuters

Komisija o statusu žena ima za cilj "promosanje prava žena, dokumentovanje njihovih života širom sveta, formiranje globalnih standarda o ravnopravnosti polova i jačanje položaja žena", navodi se na veb stranici. 

Kandidatura Rijada za Komisiju predata je u septembru 2016. godine. Tada je ova zemlja navela da štiti prava žena "u skladu sa šerijatskom zakonom, koji garantuje fer ravnopravnost polova".

Žene u Saudijskoj Arabiji moraju da dobuju dozvolu muškog pratioca, obično supruga, oca, brata ili sina, da putuju, da se udaju ili izađu iz zatvora. Takođe, u nekim slučajevima potreban im je pristanak muškarca da rade ili da pristupe zdravstvenoj nezi. Vlasti su dugo obećavale da će ukinuti ovo pravilo, međutim, ono je još na snazi.

 
(Al Jazeera)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Saudijska Arabija; Autor: ReutersSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Ilustracija: Saudijska Arabija; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Ilustracija: Saudijska Arabija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ilustracija: Saudijska Arabija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS