Svet

KARANFILSKA REVOLUCIJA: 43 godine od mirnog vojnog puča u Portugalu (VIDEO)

Događaj koji je započet kao vojna revolucija ubrzo je prerastao u masovni pokret civilnog nezadovoljstva

Objavljeno: 25.04.2017. 16:07h
Foto: Karanfilska revolucija; Autor: Profimedia
Tačno pre 43 godine u Portugalu se desio vojni puč koji nije nalikovao drugima. U eri obeleženoj krahom ideologija i oštrim nadmetanjem u vojnopolitičkoj moći, revolucija je sprovedena skoro bez krvi, a nazvana je simbolično po cvetu.

Karanfilska revolucija počela je 25. aprila 1974. pod vođstvom armije u Portugaliji koja je svrgla autoritarnu diktaturu i dovela do uspostavljanja demokratije. Narod koji je izašao na ulice je kao simbol želje za mirnim promenama poklanjao vojnicima i policajcima karanfile, tako da su oni postali simbol ovih događanja. Uprkos tome što se radilo o vojnom puču, stradalo je samo četvoro ljudi. 

Obeležavanje godišnjice Karanfilske revolucije; Autor: AP

Događaj koji je započeo kao vojna revolucija ubrzo je prerastao u masovni pokret civilnog nezadovoljstva koje je okončalo eru u istoriji Portugala poznatu kao Druga republika.

Ovaj period obeležila je vladavina dvojice diktatora za koje su mnogi smatrali da naginju ka fašističkoj politici. Prvi je bio Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. uspostavio ovu takozvanu Novu državu i autoritarni sistem vladavine. Drugi je bio Marselo Kaitano koji je vladao od 1968. a oboren je u Karanfilskoj revoluciji.

Iako su neki tada, kao i sada, skloni da tvrde da je  Marselo Kaitano bio pristojan čovek, za njega se ipak vezuje reč diktator između ostalog i zbog toga što se opirao nezavisnosti portugalskih kolonija odbijajući da prekine ratove, zbog čega je vojska odlučila da preuzme stvari u svoje ruke. Puč je uglavnom isplaniran van zemlje, odnosno u Angoli, Gvineji Bisao i Mozambiku.

Karanfilska revolucija; Autor: Profimedia

Karanfilska revolucija dovela je do tenzija u odnosima SAD i Portugala jer je američka vlada verovala, zbog boje crvenih karanfila, da će na vlast doći komunisti.

Ipak, revolucija se okončala mirnim svrgavanjem Kaitana i krajem jednog od najdugovečnijih autoritarnih režima u zapadnoj Evropi. 

Deo viskih oficira lojalnih Kaitanu pokušali su da njegovo svrgavanje zaustave puškama, ali nijedan metak nije ispaljen u protestante. Zanimljivo je da se sam Kaitano od velikog straha sakrio u centralnu policijsku stanicu u Portugalu. Pobunjenici su ga pronašli i pozvali da napusti zgradu, ali je on to odbio. 

Da bi ga izvukli napolje, oficiri koji su predvodili puč, naredili su da se ispali samo jedan metak i to u prozor policijske stanice kako bi buka bila veća, ali da šteta i dalje ostane minimalna. Nakon tog jednog pucnja, Keitano je sa koferom izašao ispred stanice.

Nakon toga dao je ostavku na mesto premijera, a onda je nekoliko dana bio držan u kućnom pritvoru na ostrvima Madera. Nakon toga živeo je u egzilu u Brazil sve do 1980. kada je u Rio de žaneiru umro od srčanog udara.

Nakon njegovog svrgavanja na ulicama su se mogli videti prizori dece koja stavljaju karanfile u cevi pušaka koje drže vojnici. Nakon puča u zemlji je uspostavljen demokratski oblik vladavine što je dovelo do tako velikog društvenog, ekonomskog, demografskog i političkog potresa da je sledeća era opisana kao "trajan revolucionarni proces", pre svega zbog konstantnih društvenih previranja i nadigravanja za moć između levice i desnice.

Obeležavanje godišnjice Karanfilske revolucije; Autor: Reuters

Ipak, revolucija je obeležila i konačan kraj Portugalskog carstva i početak razvoja portugalskog društva. Zemlja je dobila ustav kojim je formalno zabranjena cenzura i obezbeđena sloboda govora. Politički zatvorenici su oslobođeni, a prekomorskim teritorijama je priznata nezavisnost. 

 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Karanfilska revolucija; Autor: ProfimediaSrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Karanfilska revolucija; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Karanfilska revolucija; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Karanfilska revolucija; Autor: ProfimediaSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS