Svet

U TAMNICAMA KIM DŽONG UNA: Evo šta očekuje američke zatvorenike u Severnoj Koreji

Trojica pritvorenih Amerikanaca trenutno su Oto F. Varmbier, Kim Dong Čul i Toni Kim za kojeg još nije poznato šta mu se stavlja na teret i zašto je uhvaćen

Objavljeno: 26.04.2017. 17:54h
Foto: Oto F. Varmbier i Kim Dong Čul; Autor: AP
Pre nekoliko dana Severna Koreja je uhapsila državljana SAD Tonija Kima, poznatog i pod imenom Kim Sang Duk, čime je on postao treći Amerikanac pritvoren u zemlji kojom vlada Kim Džong Un.

Nakon što su privedeni sve njih su dočekali teški uslovi, minijaturne ćelije, malo vode i hrane i još manje svetla, piše New York Times. Posle toga usledilo je prisiljeno priznanje "zločina" koji im je stavljen na teret (kao na primer krađa plakata), montirano suđenje i osuda na više godina robije, po pravilu bez šanse za pomilovanje.  Trojica pritvorenih Amerikanaca trenutno su Oto F. Varmbier, Kim Dong Čul i ranije spomenuti Toni Kim za kojeg još nije poznato šta mu se stavlja na teret i zašto je uhvaćen. Uslovi u kojima se oni nalaze poznati su iz priča državljana SAD koji su prošli tu agoniju u Severnoj Koreji pa su pre ili kasnije pušteni nakon intervencije visoko pozicioniranih američkih političara.
 
"Bila sam u ćeliji koja je bila dimenzija 1,5 sa 1,5 metara. Nije bilo rešetaka, a kako bi zatvorili mali otvor na vratima, bio je potpuni mrak. Nije bilo načina da se komunicira s spoljnim svetom", rekla je Laura King, američka novinarka pritvorena 2009. godine. 

Američki misionar Kenet Bae je pak nakon puštanja na slobodu prošle godine objavio memoare "Nije zaboravljen" u kojima piše kako su ga ispitivali 15 sati dnevno, od 8 ujutro do 11 uveče, svaki dan, četiri nedelje zaredom.

New York Times je kratko opisao slučajeve trenutno zatvorenih Amerikanaca u Severnoj Koreji.

TONI KIM

Gospodin Kim je mesec dana predavao na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu i pokušavao je da se ukrca na avion kojim je trebalo da napusti državu pre nego što je uhapšen u subotu, rekao je zaposleni na fakultetu Čan Mo Park.

"Razlog njegovog hapšenja nije poznat, ali na sveučilištu sam saznao da navodno nema veze sa njegovim radom kod nas. On se bavio još nekim aktivnostima izvan fakulteta, poput pomaganja u sirotištu", rekao je Park za Reuters.

Gospodin Kim, inače čovek u srednjim pedesetim godinama, prethodno je predavao na Fakultetu nauke i tehnologije Janbian u Kini, blizu granice sa Severnom Korejom. U Pjongjangu je otputovao sa svojom ženom, za koju se smatra da je i dalje u državi, ali nije poznato je li i ona uhvaćena. Prema njegovoj fejsbuk stranici Kim je diplomirao računovodstvo u SAD i tamo je kao računovođa radio više od 10 godina.

OTO F. VARMBIER

Oto F. Varmbier je 21-godišnji student sa univerziteta Virdžinija koji je u Severnu Koreju otišao na grupnom putovanju i takođe je uhvaćen prilikom ukrcavanja na let kući, u januaru 2016. godine. U jednosatnom suđenju mesec dana kasnije osuđen je "jer pokušao ukrasti propagandni potres".

Na konferenciji za štampu održanoj prošle godine, vidno uplašeni i uplakani Oto je priznao krađu postera i rekao da je to učinio jer mu jedan poznanik "obećao ukradeni auto u vrednosti od 10.000 dolara ako to učini".

"Počinio sam najgoru grešku u životu", rekao je Varmbier u priznanju za koje nije jasno je li iskreno ili prisiljeno.

Oto Varmbier; Autor: AP

KIM DONG ČUL

Kim Dong Čul je američki poduzetnik koji je u aprilu 2016. godine osuđen na 10 godina robije zbog "špijuniranja i drugih prestupa".

Mesec dana pre suđenja, Gospodin Dong Čul se takođe pojavio na konferenciji za štampu u Pjongjangu koju je organizovala severnokorejska vlast te se izvinio zbog pokušaja krađe vojnih tajni u saradnji sa Južnokoreancima. Obaveštajne agencije Južne Koreje to su odlučno porekle.

Njegova sudbina nije bila poznata do januara 2016. godine kad su vlasti u Pjongjangu dozvolile televiziji CNN da ga intervjuiše. Dong Čul se tada predstavio kao 62-godišnji naturalizirani građanin SAD-a iz Ferfaksa u Virdžiniji i rekao da je svojevremeno vodio kompaniju koja se bavila trgovinom i turizmom u specijalnoj ekonomskoj zoni Rason u Severnoj Koreji, blizu kineske i ruske granice. Rekao je da je uhvaćen u oktobru 2015. godine kad se nalazio sa bivšim vojnikom severnokorejske vojske koji je trebalo da mu preda određene poverljive podatke.

Kim Dong Čul; Autor: AP
 
(Jutranji.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Oto F. Varmbier i Kim Dong Čul; Autor: APSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Oto F. Varmbier i Kim Dong Čul; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Oto F. Varmbier i Kim Dong Čul; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Oto F. Varmbier i Kim Dong Čul; Autor: APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS