Svet

ŽESTOKO I NEMARNO: Ovo je 6 odrednica Trampove spoljne politike... za sada

Posle burnog početka, Trampova spoljna politika postaje "normalnija" nego što su mnogi analitičari očekivali. Ipak, postoji mnogo "šta ako"

Objavljeno: 20.05.2017. 06:00h
Foto: Donald Tramp; Autor: Fonet
Dok administraciju Donalda Trampa sve jače potresaju skandali povodom komunikacije predsedničkog tima sa Rusima tokom kampanje, kao i oko otpuštanja šefa FBI i odavanja poverljivih informacija ruskom šefu diplomatije, mnogi smatraju da, ukoliko Tramp želi da se izvuče i preživi u Beloj kući, potrebna je nekakva spoljnopolitička kriza koja bi zamaskirala unutrašnje potrese.Ipak, nikome još uvek nije jasno kako bi se zapravo Tramp pokazao na tom planu. Ovde izdvajamo 6 činjenica o spoljnoj politici u eri Donalda Trampa, koje smo mogli da otkrijemo do sada.
 
1. OSTAO JE DOSLEDAN STAVU DA JE "AMERIKA NA PRVOM MESTU"

U toku kampanje Tramp je više puta rekao kako se protivi vojnim savezima, međunarodnim ugovorima, nevladinim organizacijama i sličnim elemntima koji su do sada oslikavali američki internacionalizam. Na samom početku mandata je odustao od sporazuma o Trans-Pacifičkom partenrstvu, zaoštrio je odnose sa Evropskom Unijom i Meksikom i uveo restriktivne mere za migrante iz muslimanskih država. Ovim je pokazao, bar njegove pristalice tako misle, da "Amerika na prvom mestu" za njega ipak nije samo politički slogan.

2. RADIKALNE PROMENE JE TEŠKO DONETI

Posle burnog početka, Trampova spoljna politika postaje "normalnija" nego što su mnogi analitičari očekivali. U međuvremenu je našao razumevanja za NATO, ojačao saveze sa Japanom i Južnom Korejom, nije pokušao da napadne sporazum o nuklearnom naoružanju sa Iranom ili politiku "jedne Kine", i što je najbitnije prekinuo je napore da sklopi mir sa Bašarom Al Asadom. Ovim je samo pokazao da obećanja u kampanji uglavnom prevazilaze dela u toku mandata. 

3. IZGLEDATI ŽESTOKO JE PRIORITET ZA TRAMPA

Tramp je do sada uspeo da stvori niz neprijatelja, od Sirije i Irana do Severne Koreje, što se zasniva na činjenici da je Obama uglavnom doživljavan kao predsednik koji previše stidljivo pokušava da se obračuna sa američkim neprijateljima. Za sada je njegova administracija svojim postupcima prema Iranu i Severnoj Koreji pokazala da je lako izgledati žestok u spoljnoj politici, još niko nije sugaran kakve će to rezultate dati.

Donald Tramp; Autor: Reuters

4. DAO JE VEĆU SLOBODU SVOJIM GENERALIMA

Ovakva politika se pokazala korisnom ali i rizičnom. Tramp je za razliku od svog prethodnika dao vojim komadantima veću autonomiju svojim vojnim zapovednicima. Sa jedne strane u današnje vreme organizacija koja fleksibilna i decentralizovana može mnogo brže i efikasnije da odgovori na izazove na terenu. Sa druge strane ovo vodi većoj upotrebi sile, radikalnijoj borbi protiv terorista i eventualno većim civilnim žrtvama. Pitanje je da li će tramp uspeti da izbalansira ove dve suprotstavljene koncepcije.

5. DISCIPLINA NIJE JAČA STRANA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE

Pored brojnih kontradiktornih izjava koje su pokrnula više pitanja nego što su dala odgovora, nikome još uvek nije jasno kakve su Trampove dugoročne namere u Siriji. Ovo je mnogo veći problem nego što se čini, pošto ovakvo delovanje podriva autoritet predsednika, i otvara pitanje kako će Trampova administracija reagovati u s lučaju ozbiljnije krize. Uz to, skandali s otpuštanjem Majkla Flina sa mesta savetnika za bezbednost, kao i istrage povodom navodnog dosluha Trampovog tima s Rusima, i nedavno otpuštanje šefa FBI koji je tu istragu vodio, pokazuje kako je i timu, ali i samom predsedniku teže da održi red i poredak u Beloj kući.


6. DUGOROČNI SPOLJNOPOLITIČKI CILJEVI SU I DALJE NEJASNI

Uobičajeno je da nakon prvih 100 dana znamo koji su spoljno politički ciljevi, ali već smo odmakli od ove vremenske odrednice, a i dalje se čini da ni sama administracija nema ogovor na ovo pitanje. Da li će Amerika istupiti iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, kakav će biti dalji odnos prema Asadu, da li će Tramp ostati dosledan nekim od svojih radikalnijih navoda iz kampanje? To su samo neke od nedoumica na koje nemamo odgovor. Posebno je pitanje kako će novi predsednik reagovati na nove i neočekivane izazove u budućnosti.
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: FonetSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Donald Tramp; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp; Autor: FonetSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS