Svet

AZIJSKA NUKLEARNA EPIDEMIJA: ​Nova doktrina oružanih snaga Indije donosi opasan recept odmazde!

Pojmovi kaznenog udara i nuklearnih snaga koji se nalaze u istoj rečenici izazivaju sumnju veliku sumnju

Objavljeno: 28.04.2017. 14:40h
Foto: Indijska armija; Autor: AP
Nedavno je objavljena najnovija doktrina združenih oružanih snaga Indije. U njoj su sadržani ratni principi kojima se vodi indijska vojska "u najširem spektru oružanih sikoba". Dokument sadrži uputstva za indijsku oružanu silu u sukobima od razmera nuklearnog rata, do unutrašnjih terorističkih i gerilskih pretnji. 

Jedna od stvari koje na samom početku privlače pažnju jeste eksplicitno usvajanje doktrine "hirurških udara" koji će ubuduće biti formalni recept za odmazdu i odgovor na "terorističke provokacije".Indija je to i demonstrirala prošlog septembra nakon smrtonosnog napada pakistanskih militanata u kome je stradalo desetak insdjskih vojnika. Indijski odgovor je bio samo jedan u nizu udara preko demarkacione linije s Pakistanom koji su postali prilično učestali tokom poslednjih petnaestak godina. Ozvaničavanje ovakve prakse predstavlja svojevrsni signal koji Indija šalje zapadnom susedu ali i drugim inostranim činiocima. 
 
Deo koji se bavi nuklearnom strategijom takođe odaje promene koje su noviji trendovi ranije nagovestili. Iz pojma "minimalnog faktora odvraćanja" izbačena je minimalna komponenta koja je tu prisutna još od prvog objavljivanja doktrine 1999. godine. 

Značaj izbacivanja reči "minimalni" je očigledan, ali njegove razmere još uvek ostaju nejasne. Za oko zapada i sledeća rečenica: "konflikt će se rešiti, ili sprečiti, procesom odvraćanja, diplomatskom akcijom, ili kaznenim udarom."

Datu rečenicu nije lako analizirati, ali njeno značenje postaje jasnije kada se u obzir uzme kasnija definicija "kaznenog udara". On je definisan kao "niži nivo oružanog sukoba s ciljem razbijanja kohezije protivničkih snaga i sprečavanja njihovog efikasnog držanja u borbi". 

AP, Indijska vojska

Pojmovi kaznenog udara i nuklearnih snaga koji se nalaze u istoj rečenici izazivaju sumnju. Indijski korisnici novog doktrinarnog dokumenta neće imati mnogo izbora prilikom njegovog tumačenja i moraće da rade pod pretpostavkom da će njihovi konvencionalni kapaciteti biti korišćeni u cilju degradiranja sposobnosti Pakistana da izvrši nuklearni udar. 

Ipak, u novom dokumentu se potvrđuje pravilo "bez prve upotrebe" koje ostaje kamen temeljac ranije indijske doktrine korišćenja nuklearnog oružja. Time se implicira da Delhi još uvek neće pokušavati da ograniči domete pakistanskog "prvog udara" korišćenjem sopstvenog nukleadnog kapaciteta. Tako se konvencionalno odvraćanje ugrađuje u lestvicu mera odgovora na eventualni napad Pakistana i to na stepenik niže u odnosu na nuklearni odgovor do kojeg dolazi isključivo u slučaju "potpune sigurnosti u predstojeći pakistanski nuklearni udar". 

Na kraju, nova doktrina otkriva indijsku sklonost ekspedicionim prekomorskim operacijama. U njemu se poziva na "kompletnu i efektivnu interoperabilnost sa državama, malim i velikim", čime se implicira povišen stepen saradnje s velikim brojem zemalja od SAD i Japana, do Australije i manjih država jugoistočne Azije. Pozivajući se na raniji mornarički dokument iz 2015. godine, indijska doktrina govori i o značaju dijaspore i njenom odrazu na sveukupnu bezbednosnu strategiju, kako se navodi "posebno u pogledu Bliskog istoka i severne Afrike, gde žive milioni Indijaca koji ostaju u centru naše spoljnopolitičke paradigme".
 
(The Diplomat)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Indijska armija; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Indijska armija; Autor: APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Indijska armija; Autor: APSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Indijska armija; Autor: APSvet

OVO JE PRVA SVETSKA GEJ PARAVOJNA JEDINICA: Zastava u bojama duge postavljena u srcu Islamske države (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS